O profesoară de religie i-a trimis pe elevi acasă cu „un bilet”. Ce a făcut când a constatat că părinții nu îl semnaseră

O profesoară de religie i-a trimis pe elevi acasă cu „un bilet. Ce a făcut când a constatat că părinții nu îl semnaseră
Publicat: 29/01/2015, 19:37
Actualizat: 11/03/2015, 19:57

Cum nu toți elevii au venit cu foile semnate, profesoara i-ar fi pus să semneze chiar ei în locul părinților. „Aș dori să mă ajutați în lămurirea unei probleme. Este vorba de ora de religie. Marți, profesoara de religie le-a solicitat copiilor să aducă fiecare scris pe o foaie acceptul pentru ora de religie, cu semnătura părintelui. Azi (ieri – n.r.), când cei mai mulți copii nu au venit cu acest «bilet» semnat de părinți, li s-a solicitat de către profesoara de religie să completeze ei această cerere, iar celor care locuiesc în cartierul Brazda lui Novac să se deplaseze acasă și să se întoarcă cu cererile semnate, până la ora 13.00, cât profesoara este în școală. Copiii care nu au avut posibilitatea să meargă acasă pentru a lua semnătura părinților au fost puși să scrie și să semneze cererile în locul părinților. Nu știu care este baza legală a acestor cereri și a acestor semnături luate copiilor”, se precizează într-o sesizare primită de gds.ro.

„Am aflat chiar astăzi despre modul în care a procedat una dintre profesoarele de religie pe care le avem angajate. Am luat deja măsuri. Nu este normal să trimiți copilul din timpul orelor de curs acasă pentru a-ți aduce un acord scris semnat de părinte, la fel cum nu este corect să pui copilul să scrie și să semneze o astfel de cerere în numele părintelui. Mâine (azi – n.r.) vom avea consiliu profesoral și vom dezbate această problemă, iar în consiliul de administrației vom lua în calcul sancționarea profesorului care a avut astfel de inițiative”, a declarat Radu Nicolae, director la Școala „Sfântul Gheorghe”.

„Ce vom face dacă părinții vor alege o altă materie opțională, din ce vom plăti acel dascăl?”

Directorul precizează însă că gestul profesoarei ar putea avea o explicație plauzibilă, ținând cont că se lucrează la planul de încadrare pentru anul școlar viitor, care trebuie să fie finalizat până la 6 februarie. „Cred că a recurs la un asemenea gest de teamă că va rămâne fără ore din toamnă. Oficial însă, încadrarea se face la fel ca anul trecut, orele de religie sunt prinse în continuare în trunchiul comun. Mai este însă o problemă pentru care ar trebui găsită rezolvare de pe acum. Dacă din toamnă părinții nu vor opta pentru ora de religie, să vedem cum vom rezolva această problemă, cum vom umple catedra minimă pentru profesorii de religie, în caz că nu se vor mai aduna suficienți elevi. Ce vom face cu restul elevilor dacă părinții vor alege o altă materie opțională, din ce vom plăti acel dascăl?”, a adăugat Radu Nicolae. În școala respectivă predau religie trei profesori, dintre care doi titulari, cu vechime în învățământ.

„Parlamentul este cel care trebuie să decidă ce se întâmplă și cum va pune legea educației în acord cu hotărârea Curții Constituționale”, a declarat, la rândul său, prof. Georgică Florea-Bercea, inspector general la ISJ Dolj.

Predarea religiei în unitățile de învățământ din România este stipulată la articolul 18 din Legea Educației Naționale: „Planurile-cadru ale învățământului primar, gimnazial, liceal și profesional includ religia ca disciplină școlară. Elevilor aparținând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor, li se asigură dreptul de a participa la ora de religie conform confesiunii proprii. La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau tutorelui legal instituit pentru minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina religie”.

Pe de altă parte, reprezentanții Mitropoliei Olteniei au spus că le-au transmis profesorilor de religie că acele cereri nu pot fi solicitate decât după ce Ministerul Educației va modifica articolul din Legea Educației declarat neconstituțional, iar el va fi aprobat de parlament.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Prețul aurului depășește toate așteptările și continuă să crească