Peste 100 de bunuri din magazine de antichități, sigilate sau ridicate în vederea expertizării

Peste 100 de bunuri din magazine de antichități, sigilate sau ridicate în vederea expertizării
Peste 90 de bunuri au fost sigilate și lăsate în custodie până la clarificarea situației lor, iar 22 de tablouri, icoane, cărți de cult și piese de artă decorativă au fost ridicate pentru expertizare, în urma unor controale efectuate de Poliție la magazine de antichități, informează IGPR.
Publicat: 30/09/2012, 13:49
Actualizat: 27/09/2018, 23:31

Măsurile au fost luate în urma controalelor făcute joi, la nivel național, de polițiștii Direcției de Investigații Criminale din Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), în colaborare cu cei de la Direcția de Investigare a Fraudelor, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

În privința a 93 de bunuri sigilate și lăsate în custodie până la clarificarea situației acestora, firmele controlate nu au putut prezenta acte privind proveniența acestora.

Referitor la cele 22 de bunuri culturale ridicate, polițiștii spun că vor fi făcute verificări în baza de date obiecte a Poliției Române și în cea administrată de OIPC Interpol a operelor de artă furate, întrucât există suspiciuni cu privire la proveniența lor ilicită.

Potrivit comunicatului, polițiștii au controlat 114 agenți comerciali care desfășurau activități de comerț cu bunuri culturale mobile, fiind identificate mai multe societăți comerciale care, deși aveau la vânzare bunuri cultural mobile, nu obținuseră autorizația prevăzută de Legea nr. 182/2000 republicată privind protejarea patrimoniului cultural național mobil. Din acest motiv, au fost aplicate șase sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 36.000 lei, fiind suspendată activitatea societăților comerciale vizate până la intrarea în legalitate.

De asemenea, polițiștii au făcut 29 sesizări către Direcțiile Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național cu privire la încălcarea art. 35 din Legea 182/2000 republicată, precum și cu privire la existența unor bunuri cu valoare de patrimoniu puse în vânzare în societățile comerciale verificate.

La aceleași controale, au fost aplicate nouă sancțiuni contravenționale în valoare totală de 19.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990 republicată privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și una, în valoare de 1.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 82/1991 privind contabilitatea.

De asemenea, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 2.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor.

În cazul a trei societăți comerciale, polițiștii de la structurile de investigare a fraudelor continuă controlul privind modul de înregistrare în evidențele financiar-contabile a bunurilor comercializate, urmând a se sesiza în cazul constatării de infracțiuni de natură economică, se mai precizează în comunicat.

Cu prilejul controlului efectuat, de la una dintre societățile comerciale a fost ridicat un tablou despre care expertul în arte plastice care a însoțit echipa de polițiști a afirmat că este un fals după un bun cultural clasat. Asupra bunului în cauză se va efectua expertiza de specialitate, iar în funcție de rezultat, se va întocmi dosar penal.

Totodată, polițiștii au identificat patru persoane, din rândul deponenților bunurilor în regim de consignație, dar și dintre administratorii societăților comerciale controlate, față de care există suspiciuni că au achiziționat bunurile de pe piața neagră. Cu privire la acestea se vor face verificări și, în funcție de rezultat, se va proceda conform competențelor.

La acțiune au participat 91 polițiști din cadrul structurilor de investigații criminale, 62 din structurile de investigare a fraudelor, precum și 48 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, criminaliști sau specialiști din cadrul direcțiilor județene pentru cultură și patrimoniu cultural național, respectiv a Capitalei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii