Plumb: Pentru Roșia Montană nu există în toată lumea altă tehnologie decât cea bazată pe cianură

Plumb: Pentru Roșia Montană nu există în toată lumea altă tehnologie decât cea bazată pe cianură
Publicat: 10/09/2013, 18:16
Actualizat: 29/09/2018, 08:51

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, în Comisia pentru administrație din Senat, că în cazul unei exploatări la Roșia Montană nu există pericolul infiltrării cianurilor în pânza freatică, ea spunând că nu există o altă tehnologie aferentă componentei de roci de acolo decât pe bază de cianură

„Nu există pericolul infiltrării cianurilor în pânza freatică datorită condițiilor geologice din zona respectivă, care asigură (împiedică – n.r. ) în mod natural, prin argilă, care e un strat impermeabil, pătrunderea substanțelor în pânză. În zona respectivă nu s-a identificat această pânză freatică”, a spus Rovana Plumb, la dezbaterea Proiectui de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România.

Ea a subliniat că acest lucru este arătat de studiile care sunt cuprinse în cele șase mii de pagini ale studiului de evaluare de impact aupra mediului, cele trei mii de pagini care constau în rapoarte internaționale și europene făcute de către experți, profesori, geologi, specialiști și care stau la baza fundamentării impunerii de către Ministerului Mediului a standardelor și condițiilor obligatorii de protecția mediului, precum și desemnarea celei mai bune tehnologii în domeniu în momentul de față.

„Nu există o altă tehnologie în lume, la ora actuală, aferentă acestei componente de roci existente la Roșia Montană decât cea pe bază de cianură. Ce există în momentul de față la nivel internațional este Codul internațional de management al cianurii, care prevede standarde și condiții obligatorii de management al acestei tehnologii și pe care noi le-am impus în actualul proiect de lege și care se vor regăsi, prin acordul integrat de mediu, care se adoptă prin hotărâre de guvern și pentru care va exista o dublă monitorizare, din partea tuturor specialiștilor la nivelul ministerul mediului”, a menționat ministrul.

Plumb le-a spus senatorilor că, la ora actuală, tehnologia care se dorește a fi aplicată de către operator la Roșia Montană este utilizată la o mină de șase ori mai mare ca zăcământ în Finlanda, care se găsește la o distanță de 15 kilometri de cea mai renumită stațiune de schi de la Cercul polar.

„Tot ceea ce înseamnă mine care au zăcământ ale cărei componente geologice sunt exploatabile în Uniunea Europeană la ora actuală, și mă refer la Spania, Finlanda, Suedia, țări cu care noi am colaborat în mod special atunci când am adus procedura care trebuia să fie adusă în România încă din 2008, prevăzută în directivele europene, abia anul acesta, prin conlucrare și preluare efectiv a procedurii existente în Finlanda și Suedia, am implementat-o în România și este prima pe acest tip de investiție prevăzută în proiectul de lege pe care l-am trimis către dumneavoastră”, a subliniat Rovana Plumb.

Ea a negat că ar putea fi riscuri în acest caz asemenătoare celor care au determinat accidentul de la Baia Mare.

„Prin standardele pe care noi le-am impus și care respectă toate cerințele obligatorii ale legislației europene, mă refer în mod special la Directiva privind deșeurile din industria extractivă, la Directiva privind responsabilitatea de mediu, modelul și modul de operare, tehnologia aferentă are cele mai mici riscuri. Nu se poate face comparație”, a susținut ministrul.

În intervenția sa în fața membrilor comisiei senatoriale, ministrul a negat că în declarațiile sale anterioare făcute în presă ar fi susținut că ministerul pe care îl conduce va da avizul privind proiectul Roșia Montană doar după votul care va fi dat în Parlament. Ea subliniat că s-a referit, de fapt, la Acordul integrat de mediu. „Acordul integrat de mediu nu este un aviz pentru a da liber poluării”, a menționat aceasta.

La ora transmiterii acestei știri, membrii Comisiei pentru administrație urmau să dea votul privind raportul la Proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană și stimularea și facilitarea dezvoltării activităților miniere în România, raport care va fi ulterior trimis, pentru dezbatere și vot, plenului Senatului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Codin Maticiuc, replică pentru cei care îl acuză că fură din banii de caritate. „muncesc...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne