Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Ion Burlui de la conducerea IGSU

Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Ion Burlui de la conducerea IGSU
Publicat: 22/01/2014, 22:24
Actualizat: 28/07/2014, 20:07

Premierul Victor Ponta a semnat decizia de eliberare a lui Ion Burlui de la conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), la propunerea ministrului de Interne, Radu Stroe.

Ion Burlui a demisionat, miercuri, de la conducerea IGSU, ca urmare a situației privind intervenția în cazul accidentului aviatic din Munții Apuseni, în urma căruia două persoane au murit și alte cinci au fost rănite.

El a declarat că a demisionat „din demnitate”, fără a face alt comentariu despre această decizie, luată în urma accidentului aviatic din Apuseni.

Ministrul Radu Stroe a acceptat, miercuri la prânz, demisia generalului de brigadă Ion Burlui, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Afacerilor Interne.

Burlui declarase anterior, la Antena 3, că miercuri și-a prezentat demisia șefului său, însă nu i-a fost acceptată, precizând că a luat această decizie pentru a nu exista suspiciuni asupra colegilor săi care au intervenit în teren, după accidentul aviatic din Munții Apuseni. Șeful IGSU preciza tot atunci că demisia rămâne deschisă.

„Pentru mine este un act deschis. Am vrut să nu planeze vreo suspiciune asupra colegilor mei. Nu este corect ca eu, în calitate de șef, să las să planeze vreo suspiciune asupra celor care au lucrat în teren”, a spus șeful IGSU.

Ion Burlui a adăugat că demararea procedurilor de căutare a pornit de la el, înainte ca apelul să ajungă la 112.

„Eu personal am vorbit cu doctorul Zamfir, la 16.06 minute. Mi-a dat repere geografice care se vedeau pe un ecran. Repere geografice, deci nu coordonate, care m-au mulțumit ca să pot să am idee în ce zonă să trimit forțe de intervenție”, a mai spus Burlui.

Potrivit acestuia, elicopterul a plecat de la Mureș și, dacă ar fi fost condiții bune pentru survolarea zonei, nu s-ar fi pus problema extinderii perimetrului de căutare, dacă nu găsea zona indicată.

„Nu se punea problema din aer să nu găsești aria de căutare. Dacă ar fi fost o vreme care să permită o survolare, cu siguranță situația ar fi fost cu totul alta. Ar fi putut ajunge în 10 minute. Elicopterul era chiar în Munții Apuseni”, a mai spus Burlui.

Acesta a declarat că echipele de intervenție au fost trimise spre zona care a fost indicată de Romatsa și STS.

„Au fost datele care ni le-au dat dumnealor. În funcție de datele pe care ei ni le-au dat, am configurat o zonă de căutare. A fost o zonă de căutare de ordinul zecilor de kilometri pătrați. Când spun zeci de kilometri pătrați, mă gândesc la proiecție în plan și nu la configurația în teren, care cu siguranță era mult mai mare”, a mai spus Burlui.

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis și va cere înlocuirea directorului general și a directorului de operațiuni ROMATSA, dar și a șefului STS, pentru deficiențe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.

El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administrație, iar cea de înlocuire a șefului Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), Marcel Opriș, va fi înaintată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Premierul a arătat că, la nivelul Ministerului de Interne, ROMATSA și STS, lucrurile au funcționat inacceptabil de încet și fără asumarea autorității și a responsabilității, iar intervenția de luni a fost un eșec.

Acestea sunt și concluziile preliminare ale raportului privind modul în care reprezentanții instituțiilor statului au intervenit după producerea accidentului aviatic, respectiv existența unor deficiențe inacceptabile, care necesită îmbunătățirea sistemului de intervenție.

„Consider că aceste responsabilități, la nivel de vârf, trebuie asumate, ca un semnal foarte clar că există o responsabilitate și o nefuncționare corespunzătoare și că, în momente dificile, aceste instituții trebuie să beneficieze la cel mai înalt nivel de oameni capabili să își asume responsabilități, să aibă autoritatea necesară pentru a lua măsuri și implicarea necesară în aceste situații cu totul și cu totul speciale”, a afirmat Ponta.

Deciziile au fost luate după o discuție cu liderul PNL, Crin Antonescu, și mai mulți miniștri liberali, printre care și ministrul de Interne, Radu Stroe, privind modul în care au reacționat autoritățile în cazul accidentului aviatic din Cluj, în contextul în care MAI este condus de un liberal, și eventuale măsuri. La discuție a fost prezent și vicepremierul Gabriel Oprea, care a redactat raportul pe tema reacției autorităților în cazul accidentului.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.

În urma accidentului, au fost răniți copilotul Răzvan Petrescu și patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la București la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni și localnici. În zona unde a aterizat forțat avionul a fost trimis și un elicopter de la SMURD Mureș, însă acesta a fost nevoit să se retragă, din cauza ceții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunţul dimineţii! Este vorba despre Florin Piersic
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, continuă seria gafelor. A întrebat-o pe...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța din MÂNCARE pe care NU ai cum să o eviți! Pur și simplu este...
Halep nu scapă de ITIA. Anunțul agenției aruncă în aer circuitul WTA
Camelia Mitoreșu, amintiri cu Florin Piersic. Cum l-a făcut gelos Gică Petrescu
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Florin Piersic, mutat de urgență la un spital privat din București pentru o nouă operație:...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Mayașii și-ar fi binecuvântat terenurile de sport cu ardei iute și plante halucinogene