Ponta: Guvernul nu va promova o lege a presei, nici Parlamentul nu trebuie să intervină

Ponta: Guvernul nu va promova o lege a presei, nici Parlamentul nu trebuie să intervină
Publicat: 04/02/2013, 19:37
Actualizat: 14/11/2016, 02:08

Guvernul nu va promova o lege a presei sau modificări ale prevederilor actuale, în urma raportului Comisiei Europene, și nici Parlamentul nu ar trebui să intervină cu noi norme legislative în domeniu, a declarat, la Bruxelles, premierul Victor Ponta.

„Nu intenționez, ca șef al Guvernului și nici ca lider al majorității, să facem o lege a presei. Este o discuție de foarte mulți ani, nu există un standard european în acest sens și nu cred că România trebuie să înceapă cu așa ceva. Când vor exista niște standarde clare la nivel european, le aplicăm și noi”, a spus Ponta.

El a adăugat că nu este de acord cu distincția între televiziuni și restul presei în ceea ce privește campaniile media.

„Nu vreau să se înțeleagă că la televizor nu ai voie să critici o decizie judecătorească, dar în presa scrisă ai voie. Ori ai voie peste tot, ori nu ai voie nicăieri”, a completat Ponta.

În privința Legii Consiliului Național al Audiovizualului, șeful Guvernului a apreciat că aceasta este inspirată după model european și orice modificare trebuie să fie în acord cu legile europene.

Comisia Europeană apără presa liberă și nu intenționează să propună modificarea reglementărilor media, dar nu poate să nu țină cont de plângerile primite din partea CSM și CC privind existența unor campanii orchestrate ale presei împotriva magistraților, a declarat, marți, președintele CE, Jose Manuel Barroso.

„Pentru noi, liberatea presei este sfântă și Comisia va apăra întotodeauna această libertate, nu avem absolut nicio intenție să propunem reglementarea presei și am fi primii care am condamna orice atac împotriva jurnaliștilor. Nu putem însă să nu ținem cont că am primit plângeri de la Curtea Constituțională și Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu campanii orchestrate în media împotriva independenței magistraților, fie judecători, fie procurori, iar aici avem o problemă din punct de vedere al independenței justiției”, a spus Barroso.

El a explicat astfel, într-o conferință de presă susținută împreună cu premierul Victor Ponta, că oficialii CE nu au recomandat o soluție concretă pe această temă în ultimul raport privind situația din România, dar au considerat important totuși să menționeze existența unei astfel de probleme, pentru a fi „corectată” de către autoritățile de la București.

Președintele CE a susținut totodată că la Bruxelles au fost primite plângeri nu doar din partea Consiliului Superior al Magistraturii și Curții Constituționale, ci și din partea a numeroase organizații.

La rândul său, premierul Victor Ponta a arătat că este sigur că liberatea presei din România va fi respectată, „în echilibru” cu independența justiției.

El a adăugat că, după alegerile de anul trecut, România este o țară mult mai stabilă și că acordul de cooperare încheiat între el și președintele Traian Băsescu se arată a fi un instrument util pentru colaborarea tuturor instituțiilor și a apreciat că următorul raport al CE, de la sfârșitul acestui an, nu va menționa doar progresele înregistrate, dar și recomandări foarte clare care să poată fi implementate de Guvern și Parlament, arătând astfel că România respectă toate standardele UE.

El a precizat totodată că autoritățile de la București și oficialii CE vor colabora mai strâns la elaborarea viitorului raport.

Executivul UE a primit plângeri de la reprezentanți ai CC, CSM și ICCJ printre altele în legătură cu atacuri de intimidare și hărțuire prin media, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray.

El a spus că au existat multe cazuri, nu doar unul sau două, în care reprezentanți de înalt nivel au fost supuși presiunii prin intermediul presei.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci că este de acord cu observația Comisiei Europene privind exercitarea unor presiuni media asupra judecătorilor, spunând că și el a văzut astfel de presiuni și că se va delimita de toate aceste practici.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parteneriat istoric! 300 milioane de dolari împotriva bolilor cauzate de schimbările climatice