Premieră în România, în Comuna Izvoarele, unde acum patru ani s-au petrecut sute de cutremure misterioase. Investiție de 400.000 de euro, inspirată din SUA și Japonia

Unitatea inaugurată la Galați a costat aproximativ 400.000 de euro și este inspirată din sisteme din Japonia și America.

Dacă va avea succes, specialiștii români vor solicita finanțare pentru extinderea sistemului în toată țara. Până atunci, cercetătorii vor încerca să afle ce s-a întâmplat la Izvoarele în urmă cu patru ani.

„În programul de guvernare exista obiectivul de a lega cercetarea de practică… Exact asta se întâmplă astăzi aici. Aceste stații de observare atât de adâncime, cât și de suprafață, au ca scop construirea de strategii având o bază informativă. Exista riscuri seismice pe care trebuie să le cunoaștem, iar cercetarea are un rol important. Trebuie să știm cauza și să găsim soluții. Este o investiție strategică, o investiție importantă pentru cercetare. Sunt trei stații seismice cu foraje la Izvoarele, Schela și Negrea, așezate în formă de triunghi, și opt stații de suprafață în diferite zone din cele trei localități”, a declarat jurnaliștilor ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu.

Unitatea de cercetare a cutremurelor de suprafață din județul Galați este construită de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului cu ajutorul autorităților locale. Acestea au concesionat terenul și au oferit utilitățile necesare.

„Zona aceasta a județului Galați a devenit o zonă seismică drept pentru care, împreună cu cei de la Institutul de Fizica Pământului, am reușit să punem bazele acestei stații de monitorizare. Cred ca cercetătorii vor elucida cauza fenomenelor din aceasta zonă greu încercată de-a lungul timpului”, a declarat prefectul județului Galați, Gabriel Panaitescu.

Cele trei stații subterane sunt amplasate la opt kilometri distanță una de cealaltă, iar senzorii au fost îngropați la o adâncime de 60 de metri. Aparatele înregistrează mișcările scoarței terestre și trimit informațiile automat la Institutul de Fizica Pământului.

„Este o premieră la nivelul cercetării în România, nu există un alt sistem similar în țară. Datele se transmit la București în tip real, acolo avem un sistem de calcul automat care colectează datele, localizează cutremurul, spune adâncimea, magnitudinea și trimite informațiile în timp real către utilizatori, autorități, ISU etc. Utilitatea am putea spune că este multiplă: în primul rând informațiile obținute de la această stație sunt utilizate pentru proiectarea în construcții, pentru alunecările în teren, cutremurul poate fi un generator pentru alunecările de teren. Și pe partea de alertare, datele pot fi folosite și transmise către ISU”, a declarat directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

De asemenea, stația seismică din Galați va oferi detalii despre structura solului și va contribui la întocmirea hărților de risc.

Unitatea a apărut în condițiile în care, în urmă cu patru ani, sute de cutremure misterioase au fost înregistrate în localitatea Izvoarele. În 2013 și în 2014 peste 500 de cutremure s-au produs în satul gălățean. Originea mișcărilor tectonice a rămas un mister, deși în zonă au venit numeroși specialiști. De vină pentru mișcările scoarței ar putea fi pânza freatică sau o falie nedescoperită. Specialiștii, însă, au exclus varianta localnicilor care dau vina pe sondele petroliere din zonă.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că...
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal...
FOTO. Imagini incendiare! Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță, Israelul va ajunge la tine!” Ar...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Cum a rupt Nicușor Dan șase sacouri în cotul drept de când este primar
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Ajutorul de încălzire 2024-2025. Ce condiții trebuie să îndeplinești și de ce documente ai nevoie
Vremea 23 septembrie - 21 octombrie 2024. Când se încălzeşte în România
Ultimul mesaj lăsat de secretara-șefă de la Universitatea de Medicină din București, găsită fără viață...
Meteorologii Accuweather anunță ploi cu gheață și temperaturi scăzute. Ce este fenomenul “freezin rain” și...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
⚠️La rece sau la cald, cum verifici CORECT nivelul uleiului de motor? Sfatul mecanicului ⚠️
Securitatea naţională pe agenda CSAT: Planul de înzestrare 2025-2034 în centrul atenţiei
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Cardurile au fost blocate. Românii nu mai au acces la banii de pe carduri: Tichetele...
Fosta lui Jador, condamnată la închisoare. S-a dus vremea opulenței și a luxului
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe...
Mesajul transmis de Alin Gabriel Matei, fiul de suflet al lui Petrică Mîțu Stoian, în...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Omul momentului în tenis, GABRIEL TRIFU, căpitan al „naționalei” de Cupă Davis, spune ADEVĂRUL despre...