Premieră în România, în Comuna Izvoarele, unde acum patru ani s-au petrecut sute de cutremure misterioase. Investiție de 400.000 de euro, inspirată din SUA și Japonia

Unitatea inaugurată la Galați a costat aproximativ 400.000 de euro și este inspirată din sisteme din Japonia și America.

Dacă va avea succes, specialiștii români vor solicita finanțare pentru extinderea sistemului în toată țara. Până atunci, cercetătorii vor încerca să afle ce s-a întâmplat la Izvoarele în urmă cu patru ani.

„În programul de guvernare exista obiectivul de a lega cercetarea de practică… Exact asta se întâmplă astăzi aici. Aceste stații de observare atât de adâncime, cât și de suprafață, au ca scop construirea de strategii având o bază informativă. Exista riscuri seismice pe care trebuie să le cunoaștem, iar cercetarea are un rol important. Trebuie să știm cauza și să găsim soluții. Este o investiție strategică, o investiție importantă pentru cercetare. Sunt trei stații seismice cu foraje la Izvoarele, Schela și Negrea, așezate în formă de triunghi, și opt stații de suprafață în diferite zone din cele trei localități”, a declarat jurnaliștilor ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu.

Unitatea de cercetare a cutremurelor de suprafață din județul Galați este construită de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului cu ajutorul autorităților locale. Acestea au concesionat terenul și au oferit utilitățile necesare.

„Zona aceasta a județului Galați a devenit o zonă seismică drept pentru care, împreună cu cei de la Institutul de Fizica Pământului, am reușit să punem bazele acestei stații de monitorizare. Cred ca cercetătorii vor elucida cauza fenomenelor din aceasta zonă greu încercată de-a lungul timpului”, a declarat prefectul județului Galați, Gabriel Panaitescu.

Cele trei stații subterane sunt amplasate la opt kilometri distanță una de cealaltă, iar senzorii au fost îngropați la o adâncime de 60 de metri. Aparatele înregistrează mișcările scoarței terestre și trimit informațiile automat la Institutul de Fizica Pământului.

„Este o premieră la nivelul cercetării în România, nu există un alt sistem similar în țară. Datele se transmit la București în tip real, acolo avem un sistem de calcul automat care colectează datele, localizează cutremurul, spune adâncimea, magnitudinea și trimite informațiile în timp real către utilizatori, autorități, ISU etc. Utilitatea am putea spune că este multiplă: în primul rând informațiile obținute de la această stație sunt utilizate pentru proiectarea în construcții, pentru alunecările în teren, cutremurul poate fi un generator pentru alunecările de teren. Și pe partea de alertare, datele pot fi folosite și transmise către ISU”, a declarat directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

De asemenea, stația seismică din Galați va oferi detalii despre structura solului și va contribui la întocmirea hărților de risc.

Unitatea a apărut în condițiile în care, în urmă cu patru ani, sute de cutremure misterioase au fost înregistrate în localitatea Izvoarele. În 2013 și în 2014 peste 500 de cutremure s-au produs în satul gălățean. Originea mișcărilor tectonice a rămas un mister, deși în zonă au venit numeroși specialiști. De vină pentru mișcările scoarței ar putea fi pânza freatică sau o falie nedescoperită. Specialiștii, însă, au exclus varianta localnicilor care dau vina pe sondele petroliere din zonă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Este interzis pentru cei care stau la parter. Decizie pentru proprietarii de apartamente
Codul Rutier 2024. Amenzi mari pentru șoferii care încalcă această regulă
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?