Premierul Ponta îi cere ministrului de interne Rus un raport privind urmăriții general. În jur de 5.000 de condamnați sunt liberi în România

Premierul Ponta îi cere ministrului de interne Rus un raport privind urmăriții general. În jur de 5.000 de condamnați sunt liberi în România
Publicat: 14/05/2012, 12:36
Actualizat: 14/05/2012, 12:36

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că i-a cerut ministrului de Interne, Ioan Rus, să prezinte, miercuri, în ședința de Guvern, un raport privind urmăriții general, el precizând că vor fi făcute schimbări de conducere și de sistem la nivelul Poliției dacă va fi cazul.

„Am discutat cu ministrul de Interne și am înțeles că sunt șanse considerabile ca cel de-al doilea (dintre frații Cămătaru – n.r.) să fie prins. Mai mult, ca lecție de învățat, voi cere ministrului de Interne să-mi prezinte un raport foarte clar cu ce se întâmplă cu acești urmăriți general. Nu e normal să știm că sunt atât de mulți în libertate și vedem, dacă e cazul, facem schimbări și de conducere, și de sistem, pentru că cei care sunt dați în urmărire chiar trebuie prinși, nu trebuie să fie doar trecuți într-un computer acolo și să nu se preocupe nimeni de ei”, a spus Ponta.

El a precizat că i-a cerut lui Rus să-i prezinte un raport exact până miercuri, la ședința de Guvern.

Într-o dezbatere televizată, comisarul-șef Adrian Dumitrescu, șeful Serviciului Urmăriri din Poliția Română, a declarat că în prezent există aproximativ 5.000 de persoane condamnate în libertate, care sunt căutate de polițiști pentru ispășirea pedepsei. Declarația, precum și măsura luată de Victor Ponta, au apărut în contextul în care frații Cămătaru au fost căutați mai bine de 24 de ore de Poliție, Nuțu Cămătaru nefiind găsit nici la această oră.

Ponta a spus că nu știe deocamdată cine este de vină pentru situația existentă în ceea ce privește urmăriții generali, dar a dat asigurări că vor fi luate măsurile necesare.

Întrebat dacă vor fi dați afară șefii din Poliție, Ponta a răspuns afirmativ, subliniind că acest lucuru se va întâmpla dacă aceștia sunt vinovați de situația existentă.

„Dacă e nevoie de schimbări, facem toate schimbările necesare, dar nici nu sunt de principiu – primul lucru – îl dau pe un om afară până nu văd dacă are sau nu vreo vină. Am lucrat cu acest gen de activități acum 12 ani și nu pot să spun că știu acum toate detaliile. Sigur că vom lua măsuri dacă sunt necesare”, a spus Ponta.

Sile Cămătaru, pe numele căruia s-a dat mandat de urmărire internațională, a fost prins în Germania de polițiștii locali, la un filtru în trafic organizat pe autostrada Passau – Frankurt, au anunțat, duminică, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Purtătorul de cuvînt al IGPR, Marius Tache, a mai spus că fratele lui Sile Cămătaru, Nuțu, este dat, și el, în urmărire internațională, însă nu a fost localizat deocamdată. Potrivit IGPR, nu există informații că Nuțu Cămătaru ar fi plecat din România.

Frații Ion și Vasile Balint, cunoscuți drept Nuțu și Sile Cămătaru, au fost dați mai întâi în urmărire națională, după ce polițiștii nu i-au găsit la domiciliu, vineri seară, pentru aplicarea mandatelor de executare a condamnărilor definitive.

Cei au fost condamnați, vineri, de instanța supremă, printr-o decizie definitivă, la șase și, respectiv, 13 ani de închisoare, judecătorii menținând, în cazul celor doi, sentința din faza inferioară a procesului.

În cazul lui Vasile Balint, judecătorii instanței supreme au admis parțial recursul acestuia, constatând ca executată în regim de detenție perioada 2 mai 2004 – 19 decembrie 2011, pe care au și dedus-o din condamnarea de 13 ani dată de Curtea de Apel București.

Potrivit deciziei instanței supreme, din pedeapsa lui Sile Cămătaru va fi dedusă o perioadă de aproximativ șapte ani și jumătate, astfel că acesta ar mai avea de executat aproximativ cinci ani și jumătate de detenție.

Frații Cămătaru au fost judecați, alături de rude și apropiați, într-un dosar privind săvârșirea de fapte cu violență, proxenetism, cămătărie și trafic de persoane.

Alături de cei doi, în acest dosar au mai fost judecați Ion Lungu, Cristian Gheorghe, Laurențiu Roman, Laurențiu Cosma, Costel Urzică, Iulian Bocu, Smaranda Stoica, Dănuț Ion, Iulian Marghiolescu, Adrian Panduru, Marian Simirianu, Leonard Bărbieru, Constantin Stoica, Adi Dinescu, Ștefan Gheorghe, Eugen Gheorghe, George Ionuț Teodoru Baboi, Cristian Robert Boboc, Cristian Alexandru Cîrstoiu, Alina Vasile, Silviu „Fluturică” Dudiță, Sile Stan și Angela Stoica.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Probleme de securitate la iPhone. Ce ar mai putea pății utilizatorii
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne