Prima reacție a lui Kovesi după acuzațiile lui Ghiță: „Nu intru în dialog cu un inculpat fugar”

Prima reacție a lui Kovesi după acuzațiile lui Ghiță: „Nu intru în dialog cu un inculpat fugar
Publicat: 09/01/2017, 17:30

„Haideți să lăsăm lucrurile ridicole, gen cucuvele mov și alte culori și șefi de la CIA. În primul rând, nu comentez declarațiile unui inculpat fugar, față de care am făcut sesizări încă din cursul anului trecut, încă din aprilie, când de la tribuna Parlamentului a acuzat DNA și a făcut afirmații denigratoare la adresa sistemului judiciar”, a spus Kovesi.

Kovesi a adăugat că atacurile din ultima perioadă asupra sistemului de justiție „sunt atacuri făcute de inculpați sau de persoanele care îi susțin, pentru că DNA și-a permis să deranjeze inculpații”.

Șefa DNA a arătat că a făcut 14 sesizări la CSM și în legătură cu 12 emisiuni televizate, la CNA, în legătură cu atacurile lui Ghiță, dar și ale altor persoane, la adresa DNA.

Întrebată cum a fost posibil ca Sebastian Ghiță să scape din filaj și să nu fie găsit nici în prezent, Kovesi a spus că „în acest dosar noi am dispus măsura controlului judiciar și am instituit obligația de a nu părăsi țara (…) Noi ne-am luat măsuri de precauție, nu aveam indicii concrete (că Ghiță intenționa să fugă din țară – n.r.)”. Filajul, măsurile de supraveghere operativă, au fost făcute de Poliția Română – „toate trebuiau aduse la îndeplinire de structurile ministerului de Interne, deci cred că răspunsul acum trebuie dat de ministerul de Interne”, a mai spus Kovesi.

Kovesi, către CSM: „Ghițăa avut constant manifestări publice prin care actul de justiție a fost diabolizat”

Într-un comunicat de presă transmis ulterior de DNA, Kovesi arată că a sesizat din nou Inspecția Judiciară a CSM, de data aceasta cu privire la declarațiile făcute de Sebastian Ghiță în înregistrările difuzate la România TV, între 28 decembrie și 5 ianuarie.

Kovesi susține că afirmațiile lui Ghiță, inculpat în mai multe dosare, „sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească și sunt de natură a pune în discuție deontologia profesională a magistraților”, „urmăresc decredibilizarea DNA și a activității procurorului șef al instituției, precum și a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfășoară în limitele cadrului legal”, „acreditează ideea că independența și imparțialitatea procurorilor este influențată de persoane cu anumite interese, iar soluțiile sunt dispuse în mod arbitrar”.

Kovesi arată în sesizarea către CSM că Sebastian Ghiță nu se află la primele atacuri asupra justiției, acestea începând încă din aprilie 2016, de la tribuna Parlamentului.

„Acesta a avut constant manifestări publice prin care actul de justiție a fost diabolizat, justiția fiind prezentată ca fiind un factor nociv pentru democrație”, arată Kovesi.

Kovesi arată în comunicat că a discutat aceste aspecte și cu ministrul Justiției, Florin Iordache, și cu Procurorul General Augustin Lazăr.

Ghiță, acuzații înregistrate în timp ce este urmărit internațional

Sebastian Ghiță a lansat mai multe acuzații la postul de televiziune pe care îl controlează, în perioada când autoritățile îl căutau. În mesaje video înregistrate, Ghiță a susținut că Laura Codruța Kovesi ar fi fost numită în funcția de șefă a DNA după ce prim-adjunctul SRI Florian Coldea l-ar fi șantajat pe fostul premier Victor Ponta cu anularea unei vizite în SUA.

Într-o altă înregistrare, Ghiță a susținut că șefa DNA i-ar fi cerut să adune probe împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu, fostul patron al Realitatea TV, pe care Ghiță l-a reclamat pentru șantaj, acesta fiind și condamnat în acel dosar. Ghiță a susținut că Kovesi ar fi dorit „să îl doboare” pe Vîntu și să aibă control asupra televiziunii respective.

Ghiță a mai susținut de asemenea că aducerea în țară a lui Nicolae Popa, omul de încredere al lui Vîntu fugit în Indonezia, ar fi fost decontată de o firmă de construcții din Ploiești, prin Asesoft, firma controlată de Ghiță.

El a mai susținut că toate „dosarele din media” ar fi fost măsluite, arătând că „acest sistem represiv l-a executat pe Adrian Sârbu. Toate dosarele cu patroni de media au fost măsluite, aranjate” și că dosarul lui Sârbu ar fi fost „aranjat pe adresa secretă de mail a lui Florian Coldea”.

Sebastian Ghiță nu a adus dovezi concrete în sprijinul afirmațiilor sale, el arătând doar presupuse mesaje email printate pe coli A4 sau presupusele serii ale bancnotelor care ar fi fost folosite la flagrantul pentru șantaj al lui Vîntu, lucru care nu demonstrează nimic din acuzațiile sale la adresa DNA, decât că Ghiță a colaborat cu procurorii în dosar, lucru binecunoscut deja.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul