Primarul din Recaș, șefii Poliției Timiș și șeful Poliției Rutiere, arestați preventiv

Primarul din Recaș, șefii Poliției Timiș și șeful Poliției Rutiere, arestați preventiv
Publicat: 20/01/2015, 23:58
Actualizat: 21/01/2015, 13:55

Magistrații Tribunalului Timiș au emis, după aproximativ patru ore de audieri, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele celor șase, acuzați de fapte de corupție, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia instanței nu este definitivă, fiind deja contestată la Curtea de Apel Timișoara de către cele șase persoane. Contestația se va judeca, cel mai probabil, vineri.

Șeful Poliției Județene Timiș, Sorin Muntean, și adjunctul său, Florin Bolbos, șeful Serviciului Poliției Rutiere Timiș, Marcel Crăciunescu, primarul orașului Recaș, Teodor Pavel, șeful Poliției Recaș, Marian Temu, și șeful Poliției Locale Recaș, Adrian Berzescu, au fost duși, marți după-amiază, la Tribunalul Timiș, cu propunere de arestare preventivă.

Tot marți, au fost din nou audiați ofițerii de la Serviciul Circulație Rutieră Cosmin Bledea și Vasilică Gîrbici, reținuți în acest caz, pentru dare de mită, iar în urma audierilor, procurorii au dispus ca aceștia să fie cercetați sub control judiciar.

Luni dimineață, DNA a făcut mai multe percheziții la IPJ Timiș, Serviciul Circulație Rutieră, Poliția orașului Recaș, Primăria Recaș, Poliția Locală din cadrul Primăriei Recaș și la Secția de Poliție Autostrăzi – Biroul de Poliție Autostrada A1 Deva – Nădlac, precum și la locuința șefului Serviciului Circulație Rutieră Timiș, Marcel Crăciunescu, din satul Ghiroda, dar și la locuința părinților acestuia, din Timișoara, într-un dosar vizând infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, care ar fi fost comise în perioada 2013 – 2014.

În urma acestor descinderi, mai multe persoane, printre care șefii IPJ Timiș și primarul orașului Recaș, au fost duși la audieri, după aproximativ opt ore de percheziții. De asemenea, au fost duși la audieri comisarul șef Claudiu Chebici, șeful Poliției municipiului Lugoj, și comisarul șef Marius Rad, șeful Poliției Rutiere Lugoj, surse judiciare afirmând că aceștia sunt audiați în calitate de martori.

Audierile s-au încheiat abia în noaptea de luni spre marți, după ora 3.00, iar în urma acestora opt persoane au fost reținute pentru 24 de ore. De asemenea, la sediul DNA Timișoara au fost aduse mai multe cutii cu documente ridicate de către procurori.

Astfel, procurorii DNA i-au reținut pe șeful IPJ Timiș, Sorin Petru Muntean, și pe adjunctul său, Florin Mircea Bolbos, precum și pe șeful Poliției Recaș, Marian Dorinel Temu, pentru abuz în serviciu, pe șeful Poliției Rutiere Timiș, Nicușor Marcel Crăciunescu, pentru patru infracțiuni de luare de mită, pe primarul orașului Recaș, Teodor Pavel, pentru instigare la uzurparea funcției, la hărțuire și la abuz în serviciu, dar și pe șeful Poliției Locale Recaș, Doru Adrian Berzescu (funcționar public aflat în subordinea primarului orașului Recaș), pentru uzurparea funcției și hărțuire, și pe ofițerii de Poliție Cosmin Ionuț Bledea și Vasilică Gîrbaci, pentru dare de mită.

Conform unor surse judiciare, în anchetă ar mai fi vizați prefectul județului Timiș, Eugen Dogariu, și omul de afaceri Eugen Milutinovici, soțul directoarei DGASPC Timiș, Valentina Emilia Milutinovici, care este și președintele Organizației de Femei a PSD Timiș.

Contactat, luni, de corespondentul MEDIAFAX, prefectul de Timiș, Eugen Dogariu, spunea că nu știe nimic despre ancheta DNA, aflând din presă că se fac mai multe percheziții la instituții publice din Timișoara.

De asemenea, în același dosar procurorii DNA au dispus, în urma audierilor, luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile pe numele omului de afaceri Eugen Milutinovici, cercetat pentru instigare la abuz în serviciu.

Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX, primarul din Recaș, Teodor Pavel, care se află la primul mandat și care în 2012 a fost ales din partea PNL, însă în toamna anului 2014 a trecut la PSD în baza unei ordonanțe guvernamentale care permitea migrația aleșilor locali, le-ar fi solicitat șefilor de la Poliția Timiș să dea ordin subalternilor lor să nu își îndeplinească sarcinile de serviciu în Recaș. În caz contrar, polițiștii care nu îndeplineau ordinele erau mutați, schimbați ori li se desființa funcția.

„În cadrul activităților de serviciu, unor polițiști din Poliți Recaș li s-a cerut să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu de către unii șefi care le-a interzis lucrătorilor din cadrul compartimentului rutier Recaș efectuarea de controale și acțiuni pe linie de poliție rutieră pe DC 147, DJ 609E, precum și pe străzile din interiorul localităților aflate pe raza de competență a Poliției Recaș, motivat de faptul că primarul orașului Recaș, Pavel Teodor, nu dorește să mai fie sancționați cetățenii de pe raza teritorială a orașului Recaș, mai ales în perioada campaniei electorale prezidențiale deoarece dorește să câștige cu 51%”, se arată în document.

Pentru toate acestea, primarul Teodor Pavel a apelat la omul de afaceri Eugen Milutinovici, un apropiat al PSD Timiș, a cărui firmă are în derulare un contract cu Primăria Recaș pentru asfaltarea de drumuri în localitate. De asemenea, edilul a mai apelat și la „alții din conducerea Prefecturii”, se mai arată în document.

Potrivit documentului citat, unul dintre cei care ar fi ascultat ordinele superiorilor este șeful Poliției orașului Recaș, Marian Temu, acesta arătându-și obediența față de primarul din localitate.

Conform documentului obținut de MEDIAFAX, Temu le-ar fi spus subordonaților săi: „Acuma, eu zic că totuși, cale de întoarcere există și ce vreau eu să spun? Nu are rost, noi, să ne punem cu ăștia, că până una – alta ăștia conduc. Politicul”.

De asemenea, conform aceluiași document, primarul din Recaș i-a reproșat șefului Poliției Rutiere Timiș că a amplasat o mașină cu aparat radar chiar pe drumul care leagă orașul de Cramele Recaș, avertizându-l pe acesta că nu dorește ca pe timpul campaniei electorale locuitorii să fie sancționați de polițiștii rutieri.

Potrivit documentului, șefii de la IPJ Timiș se interesau periodic dacă ordinele le sunt ascultate. De exemplu, adjunctul șefului IPJ Timiș, Florin Bolbos, aflând că s-a aplicat o amendă de 3.200 de lei, a spus: „Păi nu-s normali mă! (…) n-au înțeles încă nimic”, referindu-se la faptul că polițiștii nesocoteau cerințele primarului de a nu mai fi date amenzi în localitate.

De asemenea, potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de MEDIAFAX, polițiștii care nu se conformau dispoziției primarului din Recaș, Teodor Pavel, erau mutați în alte posturi sau le erau desființate posturile, iar pentru a-și îndeplini scopul primarul acționa și pe linie politică, apelând la omul de afaceri Gelu Milutinovici și la reprezentanți ai Prefecturii Timiș.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale și de natură politică ale primarului din Recaș, Teodor Pavel, Muntean și Bolboș au dispus, în calitatea pe care o aveau, întocmirea unei propuneri către MAI, pentru radierea postului unui agent de poliție din statele de funcții ale Poliției Recaș și apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din IPJ Timiș de desființare a funcției respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraș, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui polițist în cadrul altei formațiuni de poliție.

În sprijinul aceluiași demers, șeful Poliției orașului Recaș, Marian Temu, a întocmit documente justificative ce au creat o aparență de legalitate și au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcției respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menținut pe același post de conducere, dar și un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice și politice ale primarului Teodor Pavel.

În același scop, șeful Poliției Locale Recaș, Doru Adrian Berzescu, s-a implicat personal în supravegherea agentului de poliție, fără drept și fără a avea un interes legitim, folosindu-se și de subordonații săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcția pe care o exercita în mod legal în cadrul Postului de Poliție Recaș.

Activitățile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată de către judecător a agentului de poliție, atât în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu, cât și în timpul liber, executând capturi de imagini în locurile frecventate de acesta și la domiciliul său.

Potrivit DNA, Berzescu a întocmit chiar rapoarte din care reieșea că atât agentul de poliție vizat, cât și alți angajați ai Poliției Recaș s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.

DNA susține că această procedură dispusă de către Sorin Muntean a fost aprobată în urma instigării venite din partea primarului Teodor Pavel și a lui Eugen Milutinovici, în scopul asigurării controlului asupra activității Poliției Recaș, prin evitarea constatării și sancționării faptelor comise de persoane din cercul de relații al celor doi și satisfacerea intereselor politice și economice ale acestuia din urmă.

„Prin exercitarea defectuoasă a atribuțiunilor de serviciu, inculpații au vătămat interesele legitime pe de o parte ale IPJ Timiș – Poliția orașului Recaș, iar pe de altă parte au vătămat interesele legitime ale agentului de poliție, prin crearea unei situații familiale «disfuncționale» (probleme de sănătate ale părinților, mutarea soției la un alt loc de muncă, mutarea fiicei la o altă școală, cheltuieli cu naveta, carburant, mașină), afectarea stării de sănătate a părții vătămate, stabilitatea la locul de muncă”, preciza DNA.

Potrivit DNA, șeful Serviciului Rutier Timiș, Marcel Nicușor Crăciunescu, a pretins și a primit, în martie 2014, de la Cosmin Bledea și Vasilică Gîrbaci, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, două seturi (opt bucăți) jante Mercedes Clasa E și anvelope pentru autoturismul personal. În 25 martie 2014, conform celor promise de către Crăciunescu, cei doi au fost avansați la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliție.

La sfârșitul anului 2013 – începutul anului 2014, Crăciunescu a pretins și a primit de la doi agenți de poliție un set de anvelope (patru bucăți), pentru autoturismul marca Mercedes ML, aparținând soției sale, și un televizor LCD, potrivit DNA. După remiterea acestor bunuri, unul dintre agenți a fost mutat, conform dorinței sale, la Compartimentul Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliției Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancționat pentru abaterile constatate în activitatea sa, ca urmare a unui control.

Comisarul șef Sorin Muntean conduce Inspectoratul Județean de Poliție Timiș din octombrie 2012, fiind numit interimar printr-un ordin al ministrului Mircea Dușa. În luna martie 2013, el a fost numit pe acest post în urma unui concurs. Comisarul șef Sorin Muntean are 45 de ani și este născut în localitatea Chișineu Criș, județul Arad. Lucrează de peste 20 de ani în Poliție și este ofițer specialist I.

Comisarul șef Florin Bolbos este adjunctul șefului IPJ Timiș din anul 2010, funcția fiind obținută în urma unui concurs. El are 41 de ani și este din localitatea Pișchia din județul Timiș. Anterior, a condus serviciul Poliției Rutiere Timiș, iar în Poliție lucrează din 1995.

Marcel Crăciunescu se află la conducerea Serviciului Circulației Rutiere Timiș din anul 2012, iar soția acestuia, Gabriela Crăciunescu, este consilier județean PSD.

Eugen Dogariu, în vârstă de 38 de ani, este prefect al județului Timiș din mai 2012, după ce în perioada august 2010 – mai 2012 a fost șeful Biroului audit și control intern la SC Drumuri Municipale SA. El a lucrat pentru câteva luni și la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, iar în perioada martie 2009 – februarie 2010 a fost subprefect.

Eugen Dogariu este un apropiat al ministrului Comunicațiilor, Sorin Grindeanu (PSD), care a fost viceprimar al Timișoarei. În trecut, Dogariu a fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, dar și secretar de stat în relația cu Parlamentul, Sindicatele și Patronatul.

Primarul din Recaș, Teodor Pavel, se află la primul mandat, fiind ales din partea PNL. În septembrie 2014, el a trecut de la PNL la PSD, în baza OUG care a permis migrația aleșilor locali fără a-și pierde mandatul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple