PROCEDURI. Ce trebuie să știm când mergem la medicul stomatolog din 15 mai. Ce măsuri se vor lua pentru protecția pacienților

PROCEDURI. Ce trebuie să știm când mergem la medicul stomatolog din 15 mai. Ce măsuri se vor lua pentru protecția pacienților
Ce trebuie să știm când mergem la medicul stomatolog din 15 mai
Publicat: 06/05/2020, 14:26
Actualizat: 06/05/2020, 14:28

Este aproape sigur că, după 15 mai 2020, vizita la stomatolog se va schimba. Cum anume? Explică pe larg medicul stomatolog, Adrian Mâna, reprezentantul unei clinci de specialitate.

De vineri, 15 mai 2020, urmează să se redeschidă cabinetele stomatologice, însă, pentru protecția pacienților și a personalului medical, va fi necesară adoptarea unui nou protocol de funcționare.

„Este important să analizăm în detaliu orice tip de interacțiune ar putea avea pacienții și cadrul medical, de la intrarea în cabinet și până la ieșire, astfel încât să nu existe riscul de a transmite virusul”, precizează dr. Adrian Mina, în numele DaVinci Dental Clinic, printr-o informare transmisă Gândul.ro. „Este un proces dificil, dar extrem de important de implementat, întrucât doar așa ne vom putea desfășura activitatea în siguranță. Oamenii au nevoie de serviciile medicale, dar trebuie și protejați în același timp. Noi am adaptat modul de lucru la noua situație și am investit într-o serie de dotări de protecție”.

Varianta ideală: testarea antigen

„Situația ideală este ca toate clinicile stomatologice să aibă teste COVID-19, acele teste rapide, antigen, care identifică prezența virusului în doar câteva minute. În acest caz, activitatea se va putea desfășura ca și până acum, fără să fie necesare măsuri restrictive.

Cum însă acestea nu sunt disponibile încă din cauza cererii uriașe existente în toată lumea, noi vom proceda la testarea zilnică a personalului și a tuturor pacienților cu teste Anticorpi COVID-19, care identifică în doar 5 minute prezența virusului”, precizează specialistul.

Protecție maximă

Cum însă posibilitatea testării în masă a pacienților în viitorul apropiat este aproape imposibilă din cauza cererii mari de teste la nivel mondial și a capacității de producție limitată, în toate cabinetele stomatologice vor fi necesare introducerea unor proceduri de protecție suplimentară.

Fără sală de așteptare

Distanțarea socială presupune eliminarea în primul rând a timpilor de așteptare. Astfel, pacienții nu își vor mai aștepta rândul, ca și până acum, în cadrul clinicii.

„Ideal ar fi ca pacienții să nu se întâlnească în cadrul clinicilor stomatologice. Acest lucru presupune o coordonare exactă a programărilor, iar în cazul în care vor exista timpi de așteptare vom invita pacienții să aștepte fie afară, fie în propria mașină, și ne vom asigura că această perioadă nu depășește 5-10 minute.

Mai mult, pacienții nu mai au voie să viă cu însoțitori la clinică. Excepția se aplică, bineînțeles, în cazul copiilor”, explică dr. Adrian Mina.

Consultație online

Când vorbim despre pacienți noi, atunci tele-medicina vine atât în ajutorul medicilor, cât și al pacienților.

„Prin tele-medicină, un medic stomatolog își poate da seama în foarte multe cazuri de problemele stomatologice de care suferă un anumit pacient.

Astfel, încercăm să reducem cât mai mult contactul dintre pacient și medic anterior intervenției propriu-zise. Este o măsură în plus de siguranță care se va dovedi a fi eficientă”, declară Adrian Mina.

Măsuri stricte în timpul intervențiilor

„Fiecare pacient în momentul în care va veni în clinică va purta botoși de polietilenă de unică folosință și un halat, iar odată ajuns în cabinet își va clăti cavitatea bucală timp de 1 minut cu apă de gură ce conține clorohexidrină în procent de 0,12%.

Medicii de la DaVinci Dental Clinic vor purta mască de protecție N95, halat, combinezon, două perechi de mănuși, ochelari și vizieră. Ulterior procedurii, toate echipamentele de protecție ale pacientului și ale medicului vor fi aruncate și distruse”, continuă Adrian Mina.

Sterilizarea cabinetelor după fiecare pacient

„Cel mai important aspect din cadrul noilor măsuri de protecție este însă nebulizatorul, un aparat care va steriliza cabinetul stomatologic după fiecare pacient în parte”.

„Nebulizatorul împrăștie în aer peroxid de hidrogen stabilizat cu molecule de Argint și aerosoli de 3 microni, care elimină astfel în proporție de 100% toți virușii și bacteriile din încăpere.

„După 30 de minute cabinetul poate fi folosit din nou, fără nicio problemă”, a precizat stomatologul.

Eliminarea hârtiilor și a plății cash

„O măsură suplimentară constă în eliminarea completă a maculaturii. Astfel, programările se vor face într-un sistem on-line, iar pacientul va completa fișa tot de pe telefon sau laptop.

Dacă plata cu cardul a devenit în ultima vreme o opțiune folosită de tot mai multi pacienți, în noile reglementări plata cu cardul va fi obligatorie”, încheie medicul stomatolog Adrian Mina.

Articolul 1 din Ordonanța Militară 2 din 21 martie 2020 pentru măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, ale cărei prevederi au intrat în vigoare începând de duminică, 22 martie 2020, ora 22:00, stipulează că se suspendă temporar activitate în cabinetele stomatologice și comerțul cu amănuntul.

Relaxarea restricțiilor, făcută gradual

Într-o serie de intervenții televizate succesive la Digi 24 și Antena 3, din 22 aprilie 2020, profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), a declarat că relaxarea restricțiilor după data de 15 mai 2020 va fi făcută gradual.

Șeful SRM susține însă că trebuie redeschise cabinetele stomatologice, frizeriile sau magazinele de haine, treptat, după data de 15 mai a.c.

Specialistul consideră că unele probleme dentare, chiar dacă nu sunt urgente, s-ar putea complica dacă nu sunt tratate la timp.

De asemenea, acesta a susținut că riscul transmiterii coronavirusului în cabinetele stomatologice este unul minim, întrucât și aici se folosesc echipamente de protecție.

„Trebuie să ne gândim cum să le repornim”

„Una sunt urgențele stomatologice și altceva este să nu tratezi problemele dentare care evoluează și care ulterior nu mai pot fi tratate din cauza unor modificări ale poziției dinților de exemplu, sau unor probleme legate de dezvoltare. Deci, cabinetele stomatologice, trebuie să ne gândim cum să le repornim după data de 15 mai.

Este, sigur, opinia mea și am regăsit-o în propuneri din multe țări din Uniunea Europeană. Mai ales că, în cabinetele stomatologice, există obișnuința purtării echipamentelor de protecție și un echipament de protecție îmbunătățit poate rezolva problema”, a declarat Alexandru Rafila.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple