Procurorul Angela Nicolae și fiul acesteia, reținuți în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro

Procurorul Angela Nicolae și fiul acesteia, reținuți în dosarul evaziunii de 50 de milioane de euro
Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanței supreme, și fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reținuți, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzați de trafic de influență, respectiv complicitate la această infracțiune.
Publicat: 28/10/2013, 21:28
Actualizat: 30/07/2014, 12:45

Procurorul Angela Eugenia Nicolae, de la Parchetul instanței supreme, și fiul acesteia, Daniel Nicolae, au fost reținuți, luni seară, în dosarul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro, fiind acuzați de trafic de influență, respectiv complicitate la această infracțiune.

Angela Eugenia Nicolae, șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe (altele decât PHARE) din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), este cercetată pentru două infracțiuni de trafic de influență în formă continuată, iar fiul ei, pentru complicitate la trafic de influență în formă continuată, se precizează într-un comunicat de luni seară al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susținerea și implicarea mamei sale, a cerut, în numeroase rânduri, și a primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiții cercetați în dosarul evaziunii, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror șef birou la PICCJ, Angela Eugenia Nicolae va putea influența obținerea unor soluții favorabile în dosarele penale în care erau cercetați pentru infracțiuni de evaziune fiscală.

Astfel, arată DNA, în perioada 2012-2013, Angela Eugenia Nicolae a pretins și primit de la învinuiți, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct și prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei.

„Un mod de operare similar, a fost folosit de inculpata Nicolae Eugenia Angela și în raporturile cu o altă persoană, administrator și asociat în mai multe societăți cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Eugenia Angela care i-a promis că va interveni pe lângă un prim procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obținerea unei soluții favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Eugenia Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate”, mai susțin procurorii anticorupție.

Angela Eugenia Nicolae și fiul ei vor fi prezentanți instanței supreme, marți, cu propunerea de arestare preventivă.

În același dosar, alte cinci persoane, respectiv doi români, administratori ai unor societăți comerciale, și trei cetățeni arabi, au primit, tot luni seară, ordonanțe de reținere, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, unul dintre cei reținuți este administrator la Avicola Crevedia.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au făcut, luni, 160 de percheziții în București și județele Prahova, Giurgiu, Arad, Călărași și Ialomița, în dosarul de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 50 de milioane euro, fiind dispusă urmărirea penală a 50 de persoane, între care sunt și angajați ai Ministerului de Finanțe, avocați și administratori de firme.

Potrivit DNA, perchezițiile au fost făcute la sediile unor firme și la locuințe din București și cele cinci județe, într-o cauză penală complexă privind infracțiuni de corupție și evaziune fiscală care implică un număr mare de persoane constituite într-un grup infracțional organizat.

DNA a precizat că este vizată activitatea a peste 100 de firme românești și străine, persoanele implicate având calitatea de administratori de societăți comerciale români și străini, avocați, contabili și angajați ai Ministerului Finanțelor Publice.

În dosarul de evaziune fiscală ce vizează domeniul industriei alimentare ar fi în atenția anchetatorilor și angajați ai Gărzii Financiare, au precizat surse judiciare.

DNA a mai precizat că persoanele suspectate în dosarul de evaziune fiscală foloseau firme fantomă, pe care le controlau și prin care derulau operațiuni comerciale, trecând în evidențele contabile cheltuieli fictive.

Rețeaua infracțională viza monopolizarea producției și desfacerii produselor din carne, printr-un amplu mecanism evazionist, potrivit procurorilor.

Membrii grupării de evaziune aveau atribuții delimitate: unii se ocupau de înființarea firmelor fantomă, alții racolau străini și români care, în schimbul unor sume de bani, să fie asociați sau administratori la aceste societăți, iar alții luau legătura cu funcționari ANAF, pentru nu face controale.

Șeful DNA, Codruța Kovesi, a declarat, luni, că în dosarul de evaziune sunt vizate și persoane cu funcții importante, dar despre care nu se pot da informații decât după ce li se aduc la cunoștință învinuirile, precizând că vor fi duse la audieri 80 de persoane, din care 50 vor fi puse sub învinuire.

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru trafic de influență a senatorului PSD Niculae Bădălău, acesta fiind acuzat că ar fi apărat interesele unei firme suspectate de evaziune fiscală, prin intervenții la conducerea ANAF și pe lângă persoane din Prefectura Giurgiu și din conducerea APIA.

Procurorii au început urmărirea penală în cazul lui Bădălău, pentru trafic de influență, „raportat la faptul că ar fi apărat interesele unei societăți comerciale implicate în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât și pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, există date și indicii temeinice potrivit cărora societatea comercială în favoarea căreia a intervenit Niculae Bădălău, a primit de la APIA 2.778.000 de lei, sumă care ar fi fost folosită de firmă în circuitul evazionist, și nu în scopul pentru care banii fuseseră alocați.

De asemenea, în cursul acestui an, la solicitarea lui Bădălău, societatea implicată în circuitul evazionist i-ar fi pus la dispoziție, cu titlu gratuit, produse alimentare pentru un eveniment organizat la restaurantul său.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeași perioadă, Niculae Bădălău ar fi făcut demersuri pentru angajarea fictivă a unei angajate de la cabinetul său senatorial la una din societățile comerciale implicate în circuitul evazionist.

„Astfel, deși aceasta nu a desfășurat nicio activitate în cadrul societății comerciale implicate în circuitul evazionist, a figurat mai mult timp ca angajată și a încasat sume de bani pentru o activitate neefectuată”, au precizat procurorii.

DNA a precizat că în această cauză se fac cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar și cu alte fapte.

Procurorii i-au adus la cunoștință lui Niculae Bădălău acuzațiile, acesta prezentându-se luni la prânz la sediul DNA.

Senatorul PSD de Giurgiu Niculae Bădălău a declarat că este nevinovat, că are conștiința împăcată și că își va da demisia dacă se va cere ridicarea imunității sale. „Voi răspunde în fața legii ca orice cetățean, dacă se dovedește că am vreo implicație”, a spus Bădălău.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii