Prostituția NU mai e INFRACȚIUNE în noul Cod Penal. „Cea mai tânără prostituată avea șapte ani, un turist american a sunat înnebunit la 112, că nu înțelegea în ce țară a ajuns”

Publicat: 16/12/2013, 20:45
Actualizat: 02/09/2019, 18:31

Un primar de comună din România așteaptă de câteva luni bune o prostituată pentru a o pune „la treabă”. Treaba pe care femeia în cauză trebuie să o presteze se traduce prin muncă în folosul comunității, pentru că ea a adunat la primărie amenzi în valoare de circa 100.000 de lei, practicând cea mai veche meserie din lume. Prin noul Cod Penal care va intra în vigoare la 1 februarie 2014, practicarea prostituției în România nu mai este considerată infracțiune, ci doar contravenție, astfel că amenzile vor continua să curgă. Nu în același ritm va fi și plata lor.

Potrivit articolului 328 din actualul Cod penal din România, prostituția reprezintă fapta persoanei care își procură mijloacele de existență sau principalele mijloace de existență, practicând în acest scop raporturi sexuale cu diferite persoane, faptă care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani. Proxenetismul este pedepsit, în baza articolului 329 din același Cod, cu închisoare de la doi ani și până la 18 ani pentru cazurile de trafic cu minori în scopul exploatării sexuale.

Din datele furnizate de IGPR, la solicitarea gândul, reiese că în primele zece luni ale acestui an, au fost sesizate 909 de cazuri de prostituție, în creștere față de perioada similară a anului trecut. De asemenea, în primele 10 luni ale anului 2012 (1 ianuarie – 31 octombrie), au fost sesizate 732 de cazuri de prostituție, comparativ cu 712 de cazuri în aceeași perioadă a anului 2011.

Aceleași date mai arată că, în primele 10 luni ale anului 2013, au fost sesizate 208 de cazuri de proxenetism. În aceeași perioadă a anului 2012, au fost sesizate 243, comparativ cu 207 de cazuri sesizate în același interval din 2011.

În ceea ce privește contravențiile pentru prostituție, numai în București au fost aplicate în primele 11 luni ale anului circa 11.100 de amenzi cuprinse între 500 și 1.500 lei, potrivit datelor furnizate gândul de către Poliția Capitalei.

Datele au furnizate de Poliția Capitalei pentru gândul

Noul Cod penal românesc: prostituția nu mai e incriminată, ci doar proxenetismul

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal, de la 1 februarie 2014, prostituția nu mai este incriminată, ci doar proxenetismul și traficul de persoane în scopul exploatării sexuale.

„Prin noul Cod, se permite, cel puțin în această situație, practicilor ilegale să înflorească. Gândiți-vă că prostiituția, fiind doar contravenție, cu atât mai mult victimele respective vor fi expuse rețelelor de traficanți pentru că nu riscă decât o contravenție. Până acum, atâta timp cât prostituția era infracțiune, mai existau victime care depuneau plângere împotriva lor, acum, fiind contravenție, chiar nu le mai pasă, mai ales că astea sunt infracțiuni care se probează cu martori și este foarte greu să găsești fete să depună mărturie împotriva celor care fac parte din aceste rețele”, a afirmat avocatul Iulian Urban, fost parlamentar, pentru gândul. După părerea acestuia, soluția cea mai bună pentru România era ca prostituția să rămână incriminată, „dar să fie legalizată, pentru că este exact pragul în care poți să elimini rețelele de trafic de carne vie”.

Psiholog: Trei sferturi dintre victimele traficului de carne vie sunt minori

Franța a decis recent amendarea celor care solicită și plătesc pentru servicii sexuale. Germania, în schimb, a devenit un paradis sexual odată cu legalizarea prostituției, multe dintre prostitiuate fiind romance. Unele dintre ele ajung acolo fără voia lor, prin intermediul rețelelor de trafic de persoane. Potrivit datelor Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), solicitate de gândul, în primul semestru al acestui an au fost identificate 222 de victime ale traficului de persoane – exploatate sexual, toate fiind de gen feminin. Mai mult de jumătate dintre acestea, respectiv 130 de victime, erau minore.

În anul 2012, au fost identificate 526 de victime, dintre care 279 minore (271 fete și 8 băieți).

Datele provin de la ANITP

Rețelele de trafic de persoane au racolat în scopul exploatării sexuale, în ultimii trei ani, persoane, în principal, din județele Dolj, Iași, Olt, Timiș, Botoșani, Argeș, Constanța, Brașov, Suceava, Arad Galați și Mureș. De altfel, potrivit Agenției, aceste județe sunt și în topul sclaviei sexuale. Principalele destinații în afara granițelor ale persoanelor traficate în scopul exploatării sexuale sunt Italia, Germania, Spania sau Marea Britanie.

Psihologul Iana Matei, președintele organizației „Reaching Out Romania”, care încearcă să refacă viețile victimelor traficului de persoane, contrazice datele Agenției: „Cazurile de persoane traficate în scopul exploatării sexuale sunt mult mai mari. Noi nu raportăm date către Agenția Traficului de Persoane pentru că ei impun să furnizăm și CNP-ul victimelor sau alte date cu caracter strict personale, pe care fetele nu vor să le dea”.

Iana Matei a fost desemnată „Europeanul Anului” în 2010

Iana Matei, care se luptă cu traficanții de carne vie la propriu, de multe ori smulgându-le victimele din mâini, atrage atenția asupra unei situații extrem de grave: amploarea foarte mare a traficului cu minori. „Până în 2007, un sfert din fetele traficate erau minore cu vârste care nu erau mai mici de 16 ani. În prezent, trei sferturi dintre victimele traficate sunt minori”, afirmă psihologul.

Când spune minor, Iana Matei vorbește de vârste cuprinse între 13 și 16 ani. „Aceste fete sunt recrutate atât de tinere pentru că sunt foarte ușor de manipulat, de controlat, de speriat. Ele sunt exploatate pe străzile din România până când se obișnuiesc cu ideea că nimeni nu le va ajuta vreodată, că traficantul sau peștele e tatăl lor, care ulterior le va duce în afară în apartamente închiriate special pentru prostituție”.

Prostituție pe o ciorbă

Prostituatele și victimele traficului de persoane în scopul exploatării sexuale ajung în această situație, potrivit specialiștilor, ca urmare a faptului că provin din familii dezorganizate sau sunt orfane, abandonate, sărăcia fiind abia pe locul doi.

„20% dintre prostituate au trecut pe la casa de copii. Acest procent este semnificativ. Ele nu au avut familii și nici resurse materiale, dar și sufletești. Singuri în lume, asta a fost calea de supraviețuire a lor”, afirmă Monica Dan, psiholog coordonator în cadrul Asociației Române Anti-SIDA.

Obligate de cineva sau nu, în București, tinerele se prostituează și pentru o mâncare caldă, în zona Gării de Nord, ajungând ca pe străzile din centrul Capitalei să ceară pentru un serviciu sexual și 50 – 60 de lei.

Vezi aici foto-reportajul „Umbrele străzii”, realizat de Mediafax ZOOM

Revenind la situația traficului de persoane, Iana Matei, inamicul „peștilor”, vorbește de cazuri grave cu care s-a confruntat și care au fost mediatizate intens: „La copii, am avut cazuri când ei au fost recrutați din centrele de plasament de către asistenți. Copiilor le erau puse droguri în băutură, violați și așa ajungeau să fie exploatați. Băieții mai purtau și stigmatul apoi că sunt homosexuali. De asemenea, de regulă, acolo unde se fac recrutări în masă există o înțelegere între polițiști și traficanți. Aici mă refer la polițiștii de ordine publică sau alte structuri, nu cei de la crimă organizată și antitrafic. Întotdeauna când am avut o gaură neagră de unde se recrutau, la câtva timp a apărut și informația că cineva din cadrul poliției proteja”, mai spune ea. Un astfel de caz a ieșit la iveală luna trecută, când un polițist, fost angajat al SRI, a fost arestat preventiv după ce procurorii DIICOT l-au acuzat că a racolat minore pe care le-a exploatat sexual pe raza municipiului Iași.

Fetiță de șapte ani, vândută într-un hotel de top din Capitală

Cea mai mică victimă traficată pentru sex a fost o fetiță în vârstă de nouă ani pe care Iana Matei a cunoscut-o în urmă cu mai puțin de un an. „Mama ei fusese dusă în Spania și era controlată prin fiica ei care rămăsese în țară. Și pentru că mama a fugit, traficantul a pus mâna pe copilă, a apucat să o violeze și urma să îi aducă clienți. Știu că a fost un apel la 112 la unul dintre cele mai mari hoteluri de cinci stele din Capitală, cred că un turist american a sunat înnebunit, că nu înțelegea în ce țară a ajuns. Traficanții se duc prin hoteluri, au metodele lor de recrutare a clienților. El (americanul n.r.) ca să scape de traficanți le-a spus că vrea una mai tânără, și atunci traficantul a venit cu o fetiță de șapte ani. Spre norocul nostru, turistul a sunat la 112, dacă era pedofil nu mai știam că avem copii de șapte și nouă ani vânduți în hoteluri mari din Capitală”, afirmă Iana Matei.

Prețurile pentru care victimele traficului de persoane sunt vândute de câtre șefii rețelelor încep de la câțiva zeci de lei și ajung și la câteva zeci de mii de euro, în cazul minorilor. „Am avut o fată din Moldova care a fost vândută cu 30 de lei. Fusese exploatată foarte mult, devenise inertă și peștele a spus a considerat probabil că nu o poate da degeaba”.

Legalizarea prostituției, un subiect destul de controversat în țara noastră, nu este văzută ca o soluție salvatoare de către ONG-urile care se ocupă de victimele traficului de persoane și ale prostituției.

„Legalizarea sau abolirea prostituției este irelevantă pentru traficul de persoane. Pedepsirea clientului sau înăsprirea legilor referitore la migrație sunt irelevante pentru traficul de persoane. Traficul de persoane este crimă organizată, cineva o organizează, el își recrutează și client și victimă. Întotdeauna vor găsi portiță. Fete din Constanța au fost duse să facă prostituție în Suedia, care pedepsește grav clienții”, mai spune Iana Matei.

O formă de prostituție mascată și care a luat amploare foarte mult în ultimii ani sunt saloanele de masaj erotic, în fiecare oraș din România existând cel puțin unul. „Hai să ne uităm unde se duc banii din saloanele de masaj. Ne e frică de ce se ascunde dincolo. În orice loc am parcat din București, am găsit în parbrizul mașinii cel puțin trei anunțuri de servicii de masaj erotic, cu ce vrei tu. Plus cu numere de telefon, că vin ei și te iau de la hotel. Dacă te duci în orice recepție a unui hotel din București, găsești astfel de oferte. Asta este emblema noastră, toată lumea care vine sesizează reclamele făcute dechis acestor bordeluri, că astea sunt”.

Mediafax Foto: Silviu Matei

Prostituția și economia. Gheorghe Ialomițianu: „Ca finanțist, nu merg pe ideea să impozitezi orice”

Monica Dan, psiholog coordonator în cadrul Asociației Române Anti-SIDA, este părere că legalizarea prostituției nu ar contribui la creștere sănătății populației. „Ar trebui să primească servicii gratuite de sănătate, nu să fie obligate să se testeze. Știm cu toți că atunci când apare obligația atunci antipatia față de acel lucru este și mai mare. Din punct de vedere economic, dacă se legalizează va exista întotdeauna și piața neagră a celor care nu își permit să plătească impozite sau care ocolesc lucrul ăsta.

Singura propunere legislativă pentru legalizarea prostituției, făcută după modelul Germaniei, i-a aparținut în urmă cu doi ani fostului deputat PDL, Silviu Prigoană. Propunerea a fost respinsă. Deși nu mai este în Parlament, Silviu Prigoană afirmă în continuare că legalizarea prostituției ar trebui făcută pentru că fenomenul ar fi ținut sub control, plus că „ar exista o forță de muncă care ar fi pusă pe roate”. „Ideea principală nu a fost să aduc bani la buget, ci la bugetul sănătății, din care 6 – 8% dispar anual pe cartela bolilor venerice, tratate gratuit. Acum, toate curvele cu toate bolile venerice din Occident vin acasă și se tratează gratuit pe banii noștri”, afirmă el tranșant.

Aflat în continuare în Parlament, fostul lui coleg de partid, deputatul PDL Gheorghe Ialomițianu afirmă că în calitate de finanțist nu ar impozita chiar orice. „Legalizarea prostituției, la prima vedere, pare ceva ușor, dar nu e așa. Depinde de decizia politică. Trebuie să ții cont și de alte instituții. Eu am avut rezerve față de asta pentru că am avut multe discuții cu cei de la Biserica Ortodoxă Română și au spus că nu ar trebui promovat un asemenea proiect în România. Ca finanțist, nu merg pe ideea să impozitezi orice. Eu nu am fost de acord nici cu impozitul pe stâlp. Trebuie un echilibru în societate, trebuie respectate unele instituții, mai ales că Biserica se bucură de un respect mai mare decât Guvernul sau ministerul de Finanțe”, a afirmat fostul ministru de Finanțe pentru gândul.

Referitor la Biserica Ortodoxă Română, reprezentanții ei afirmă că „legalizarea prostituției nu contribuie la sănătatea, prosperitatea și progresul societății, ci, dimpotrivă, reprezintă un rău multiplu pentru persoană, familie și valorile morale ale societății”.

Mediafax Foto: Raul Stef

Primarul din Bahna: „Judecătoria îmi trimite notă să o punem la treabă”

Până la scoaterea prostituției din Codul penal, la primăriile din țară continua să vină amenzi care cumulează chiar și sute de mii de lei pe numele prostituatelor care își au domiciliul în localitățile respective.

În comuna Bahna, din județul Neamț, o prostituată a adunat pe numele ei amenzi al căror cuantum total se ridică la nu mai puțin de 100.000 de lei. „Noi am trimis-o în judecată ca să facă muncă în folosul comunității, însă nu e de găsit pe raza comunei. Judecătoria îmi trimite notă să o găsim și să o punem la treabă. Nu e de găsit, pur și simplu, și uitați că ne face necazuri”, a spus cu amărăciune primarul Cristian Liviu Ploșniță, contactat de gândul.

Primarul crede că legalizarea prostituției ar fi benefică, astfel, „și aceste femei ar plăti la buget, la fel cum plătesc și agenții economici. „Ar fi bine, nu ar mai sta pe toate pâraiele și potecile după… în sfârșit. Ar fi o chestie bună dacă s-ar face”, consideră el.

Și la Vaslui o prostituată a adunat peste 550 de amenzi, însumând circa 170.000 de lei. Nici aceasta nu este găsit, astfel că reprezentanții Primăriei s-au adresat instanței în repetate rânduri.

Franța pedepsește cu 1.500 de euro clienții prostituatelor

Din dorința de a diminua prostituția, considerată o formă de „violență împotriva femeilor” ai căror vinovați sunt „cei care cumpără serviciile sexuale”, Adunarea Generală din Franța a decis zilele trecute sancționarea clienților prostituatelor. Potrivit proictului de lege, contravenția aplicată celor care apelează la servicii sexuale este de 1.500 de euro.

„Pasul pe care l-am făcut astăzi este cât se poate de prețios. Putem semnala, în acest mod, ceea ce societatea apreciază ca fiind dezirabil sau indezirabil”, a declarat ministrul pentru Drepturile Femeilor, Najat Vallaud-Belkacem, după adoptarea proiectului.

Proiectul, inspirat din legislația suedeză, țară care a reușit să reducă la jumătate prostituția stradală în doar zece ani de la pedepsirea clienților, mai prevede și asistență socială și profesională pentru persoanele care renunță să mai practice cea mai veche meserie din lume. În acest scop, Guvernul francez va aloca 20 de milioane de euro anual, potrivit Mediafax.

Foto: AFP / Mediafax Foto: Joel Saget

În prezent, în Franța, există între 20.000 și 40.000 de prostituate, majoritatea provenind din Europa de Est (Bulgaria, România), Africa (Nigeria, Camerun), China și America de Sud.

Germania, paradisul sexului

Dacă în Franța prostituatele sunt tolerate de autorități și se iau măsuri pentru ajutorarea lor, dar și prin pedepsirea clienților, Germania a ales să profite, din punct de vedere economic, de pe urma practicantelor celei mai vechi meserii din lume, creând un adevărat paradis sexual. De la legalizarea prostituției, în 2002, numărul prostituatelor care lucrează în Germania s-a dublat în ultimii zece ani și se apropie acum de 400.000 de persoane, potrivit ultimelor cifre.

Potrivit Der Spiegel, doar în Berlin există 500 de localuri pentru sex, iar la nivelul întregi țări peste 3.000 de astfel de localuri. Potrivit legii care a legalizat prostituția (Prostituțion Act – Prostitutionsgesetz, 2002), practicantele celei mai vechi meserii din lume pot lucra ca angajate opt ore pe zi sau independent, dar serviciul sexual trebuie să se desfășoare doar în locuri special amenajate. De asemenea, deținătorii de bordeluri nu au voie să dețină și prostituate, ci doar să le închirieze camare acestora. Codul Penal german protejează prostituatele, astfel încât este interzisă exploatarea lor. În aceelași cod de reglementare, prostituția este interzisă minorilor sau să fie realizată în apropierea clădirilor cu minori (școli, grădinițe).

Statisticile poliției din Germania arată că numărul cazurilor de trafic de ființe umane în scopul exploatării sexuale a scăzut cu o treime între 2001 și 2011, în ciuda studiilor care afirmă că două treimi din prostituatele din Germania provin în mare parte din Europa de Est.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?