REZIDENȚIAT 2012. Peste 5.300 de candidați înscriși. Unde este cea mai mare concurență

REZIDENȚIAT 2012. Peste 5.300 de candidați înscriși. Unde este cea mai mare concurență
Publicat: 27/11/2012, 19:15
Actualizat: 28/09/2018, 16:33

Peste 5.300 de absolvenți au fost înscriși la concursul REZIDENȚIAT 2012 care are loc duminică în Capitală și în alte cinci centre universitare, cei mai mulți dintre ei, respectiv 4.142, concurând la medicină, însă cea mai mare concurență, 3,7 candidați pe loc/post, va fi la stomatologie.

Pentru concursul de rezidențiat din 25 noiembrie au fost înscriși 5.371 de absolvenți ai universităților de medicină și farmacie. Dintre aceștia, 4.142 vor concura pentru un loc/post la medicină, 931, la stomatologie, iar 298, la farmacie, potrivit Ministerului Sănătății.

La fel ca anul trecut, concursul se va desfășura, descentralizat, în șase centre universitare, București, Iași, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara și Craiova, pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară și farmacie, pe baza tematicilor anunțate.

Pentru această sesiune, Ministerul Sănătății a scos la concurs 3.778 de locuri și posturi. Dintre acestea, 3.558 sunt pentru medicină, 250, pentru medicină dentară, iar 170, pentru farmacie.

Cea mai mare concurență este, astfel, la stomatologie, unde sunt aproximativ 3,7 candidați pe un loc/post.

Candidații care vor câstiga un loc în urma concursului REZIDENȚIAT 2012 nu vor avea post asigurat la sfârșitul rezidențiatului.

În Capitală, unde examenul va avea loc la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, au fost înscriși 1.899 de candidați – 1.474 pentru medicină, 303 pentru medicină dentară și 122 pentru farmacie.

Potrivit Ministerului Sănătății, în acest an există și o noutate: concursul de rezidențiat pe post este organizat și pentru spitalele clinice și județene, nu numai pentru spitalele mici, ca un element de susținere a tinerilor medici pentru continuarea carierei profesionale în țară.

De asemenea, numărul posturilor scose la concurs nu a mai fost stabilit numai pe criterii istorice, ci în funcție de dinamica de personal din ultima perioadă.

Candidații trebuie să fie în sălile de concurs la ora 8.30. Intrarea în sală se face conform listelor publicate, în baza unui act de identitate, buletin/cartea de identitate sau pașaport, documentele trebuind să fie în termen de valabilitate. Concursul se desfășoară, timp de patru ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Punctajul minim de promovare se calculează la nivelul fiecărui centru universitar în care se organizează concursul.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, pe fiecare centru universitar, în limita locurilor/posturilor publicate pentru fiecare domeniu în centrul universitar respectiv, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu, precizează Ministerul Sănătății.

Măsurile de ordine publică în zona sediilor instituțiilor de învățământ superior cu profilul Medicină și Farmacie, din municipiul București și județele Cluj, Dolj și Mureș, pentru desfășurarea în condiții normale a examenului de rezidențiat vor fi asigurate de Jandarmierie, în perioada 24-26 noiembrie.

De asemenea, jandarmii vor asigura și măsurile de protecție a locațiilor în care se vor desfășura activitățile pregătitoare (redactarea și multiplicarea subiectelor de examen), precum și activitățile de corectură a lucrărilor.

La solicitarea reprezentanților instituțiilor de învățământ superior, jandarmii vor interveni pentru soluționarea situațiilor ce pot afecta buna desfășurare a REZIDENȚIAT 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice