SCANDALUL MANUALELOR DIGITALE. De ce nu au elevii manuale digitale? Ce răspunde Remus Pricopie, ministrul Educației: „Nu e nicio greșeală”

SCANDALUL MANUALELOR DIGITALE. De ce nu au elevii manuale digitale? Ce răspunde Remus Pricopie, ministrul Educației: „Nu e nicio greșeală
Publicat: 01/10/2014, 14:20
Actualizat: 18/05/2015, 20:46

„Dacă vorbim de manualele noi, miercuri sau joi, avem termenul pentru contestații, respectăm procedura”, a spus ministrul, care a precizat că nu a luat nicio măsură pentru greșeala sesizată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor, despre care gândul a scris AICI. Reamintim că înainte de începerea anului școlar, editorii au făcut publice documentele din care reiese că, în termen de numai trei zile, soarta licitației manualelor digitale a fost schimbată din condei de către funcționarii de la Ministerul Educației.

Pe 1 august, un raport intern al specialiștilor de la comisia tehnică de evaluare a manualelor arăta că niciuna dintre editurile participante la licitație nu îndepliniseră condițiile cerute în caietul de sarcini. La trei zile după acest raport, pe 4 august, Ministerul Educației dă publicității rezultatele licitației, prin care arată că există totuși două grupuri de participanți are au câștigat: Siveco, împreună cu Editura Litera, și CD Pres.

„Din punctul meu de vedere nu este nicio greșeală”

„Eu nu vreau să intru într-un discurs contradictoriu cu CNSC. Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor este o instanță de judecată, nu-mi convine decizia, și nu sunt de acord cu ea, dar este conform legii și nu o comentez. Din punctul meu de vedere nu este nicio greșeală. Este vorba de un principiu, pe care noi l-am impus, și anume acela de a avea un punctaj minim pentru a fi acceptat ca manual. Ce faci dacă în timpul evaluării ai un manual cu greșeli? Îl depunctezi. Aceasta este singura diferență între Ministerul Educației și CNSC, noi am considerat necesar să existe punctaj minim și pentru calitate și pentru preț, CNSC nu consideră acest lucru”, a declarat Remus Pricopie.

Ministrul a mai spus că de vină pentru situația creată sunt unii editori, „care în mod ilegal aruncă tot felul de acuzații că nu se respectă legea”.

Clasa pregătiroare e de vină

Cu toate acestea, Remus Pricopie nu a menționat niciun termen concret la care manualele digitale să fie pe masa elevilor de la clasa întâi și a doua. În schimb, ministrul a reluat povestea clasei pregătitoare, din cauza căreia s-a creat tot scandalul privind manualele digitale „În momentul în care schimbi un ciclu de studii, de exemplu prin introducerea clasei pregătitoare, ai nevoie, pentru a derula acel ciclu, de programe, manuale, mobilier. Din păcate, legea 1 a introdus clasa pregătitoare fără să existe pregătirea necesară, chiar dacă se repetă cuvântul, dar așa stau lucrurile. Aduceți-vă aminte că, cel puțin în 2012, s-au făcut eforturi pentru ca acea clasă să se deruleze. În mod normal, la vremea respectivă să fie programele pentru ciclul primar aprobate, lucru care nu s-a întâmplat”, a spus ministrul.

Editorii sunt de vină

În schimb, Remus Pricopie spune că cei de la Ministerul Educației au declanșat licitația pentru manualele noi din februarie 2013. „Atunci, unii dintre editori au început să arunce cu tot felul de acuze în stânga și în dreapta, că au fost edituri privilegiate, că au știut programa cu mult timp înainte, că nu este timpul necesar. Anul trecut s-a lucrat după manualele vechi, dar întrebați orice cadru didactic cât la sută s-au folosit de ele, pentru că literele se știau. Am amânat procesul cu un an, tocmai pentru a nu exista suspiciuni, și să aibă timpul necesar pentru a consulta programele și să facă noile manuale. După cum știți au fost contestate toate etapele licitației cu scopul precis de a bloca și anul acesta licitația manualelor”, a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul a precizat că prin noua metodologie, dacă după evaluarea unui manual se identifică o greșeală, atunci ministrul are dreptul să retragă acel manual. „Manualele au o valabilitate de 4 ani, iar apoi îl revezi conform cu programa. Până în 2013, când am introdus o programă nouă, manualele nu au mai fost schimbate. Interesele editorilor evident că sunt afectate, pentru că ordinea și disciplina nu le convine”, a spus Pricopie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Decizie obligatorie pentru toți șoferii români. Noua lege UE îți blochează contul bancar
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte