Schimbare de conducere la CNA. Cine este noul președinte al Consiliului Național al Audiovizualului

Schimbare de conducere la CNA. Cine este noul președinte al Consiliului Național al Audiovizualului
Publicat: 28/12/2012, 14:46
Actualizat: 25/06/2013, 20:35

Laura Georgescu a fost aleasă președinte al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), iar Răsvan Popescu a fost desemnat vicepreședinte interimar al CNA, în ședința de vineri a Consiliului, care nu a avut un regim public și în care voturile membrilor au fost secrete.

În urma scrutinului organizat vineri la sediul CNA, Laura Georgescu a fost aleasă președinte al CNA, cu nouă voturi „pentru” și unul „împotrivă”. Propunerea va fi trimisă Parlamentului spre validare.

Dacă va fi validată de plenul Parlamentului, Laura Georgescu va fi prima femeie numită președinte al CNA.

Laura Georgescu a fost numită membru titular în CNA, pentru un mandat de șase ani, de plenul reunit al Parlamentului, pe 30 octombrie. Laura Georgescu a fost propusă de Guvern în calitate de membru titular al CNA.

Membrii CNA s-au întrunit vineri, în jurul orei 12.15, într-o ședință care nu a avut regim public, pentru a alege președintele instituției, funcție pentru care a candidat doar Laura Georgescu, și vicepreședintele, pentru care au candidat Răsvan Popescu și Lorand Turos.

Ședința în cadrul căreia CNA și-a desemnat noii președinte și vicepreședinte interimar s-a desfășurat cu ușile închise și s-a încheiat în jurul orei 14.00.

La ședința CNA au participat Răsvan Popescu, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat, Cristina Trepcea, Mihai Mălaimare, Narcisa Iorga și Valentin – Alexandru Jucan. De asemenea, Christian Mititelu a participat la ședința CNA în sistem de videoconferință, el aflându-se la Londra. Însă, Mititelu nu a putut vota.

Dacă în cazul Laurei Georgescu membrii CNA au ajuns la un consens, membrii Consiliului nu au căzut de acord pentru alegerea vicepreședintelui CNA. Astfel, în urma votului, s-a decis ca Răsvan Popescu să fie vicepreședinte interimar al CNA până la următoarea ședință a Consiliului, în care vor fi organizate din nou alegeri pentru desemnarea vicepreședintelui instituției. Următoarea ședință a CNA ar urma să aibă loc pe 8 ianuarie 2013.

Până în prezent, de la înființarea CNA, în 1992, instituția a fost condusă de Titus Raveica, Sorin Moldovan, Șerban Madgearu, Ralu Filip și Răsvan Popescu.

La audierea în ședința comună a Comisiilor de Cultură din Parlament, pe 23 octombrie, Laura Georgescu a spus că, din 1992 până în 2003, a pus, alături de Felicia Meleșcanu, bazele TVR Internațional, precizând, totodată, că a colaborat cu Florin Călinescu la emisiunea „Chestiunea zilei”. „Din 2003, am trecut de cealaltă parte a baricadei, am intrat pe comunicare și relații mass-media în administrația publică centrală și, timp de zece ani, la Guvernul României, am făcut comunicare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă de la Bruxelles, am realizat foarte multe transmisiuni în direct pe Comunicare, pe Fonduri Europene”, a spus atunci Laura Georgescu, precizând totodată că speră să poată aduce un punct de echilibru în CNA.

La rândul lor, Răsvan Popescu și Lorand Turos – care au candidat pentru funcția de vicepreședinte al CNA – au fost numiți membri titulari în Consiliu de plenul reunit al Parlamentului, tot pe 30 octombrie, în același timp cu Laura Georgescu.

Pentru Răsvan Popescu și Lorand Turos, noul mandat înseamnă, de fapt, o continuare a activității lor în CNA.

Răsvan Popescu a fost propus pentru un nou mandat de membru titular în CNA de PSD. În ultimii cinci ani, Răsvan Popescu a fost președinte al CNA. Până în 2000, când și-a început activitatea de membru CNA, Răsvan Popescu a lucrat ca jurnalist de presă scrisă și radio BBC, redactor-șef la TVR și purtător de cuvânt al Guvernului și apoi al Președinției României.

Inițial, Lorand Turos a fost numit ca membru al CNA în februarie 2012, în locul lui Attila Szasz, care și-a dat demisia din Consiliu. Pe 30 octombrie, Lorand Turos a fost propus pentru un nou mandat de titular în Consiliu de către UDMR. Înainte de a lucra în CNA, Lorand Turos a lucrat în presa scrisă și audiovizuală maghiară și la Societatea Națională de Radiocomunicații.

Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, „(1) Consiliul este condus de un președinte, asimilat funcției de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) În absența președintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreședinte. (3) Vicepreședintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezența a cel puțin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Dacă funcția de președinte sau vicepreședinte devine vacantă, se procedează la alegerea, în condițiile alin. (1) și (3), a unui președinte, respectiv vicepreședinte”.

Articolul 15 din Legea audiovizualului prevede că ședințele Consiliului sunt publice, cu excepția cazului în care se propune președintele și se alege vicepreședintele.

Pe de altă parte, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare (ROF) al CNA, pentru funcția de președinte sau de vicepreședinte al Consiliului Național al Audiovizualului poate candida orice membru al Consiliului, numit în condițiile legii.

Conform ROF, alegerea candidatului/candidaților pentru funcția de președinte și/sau de vicepreședinte al CNA se face prin vot secret, în condițiile prevăzute de lege.

În cazul în care candidații nu întrunesc numărul de voturi necesar pentru a fi aleși în funcția de președinte și/sau în funcția de vicepreședinte, votul se poate relua de cel mult 3 ori. Dacă nici în acest caz nu se reușește alegerea candidatului pentru funcția de președinte și/sau de vicepreședinte, se declanșează o nouă procedură de alegere.

Consiliul Național al Audiovizualului are, în prezent, următoarea componență: Răsvan Popescu, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Laura Corina Georgescu, Maria Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare și Valentin-Alexandru Jucan.

Structura CNA s-a modificat pe 20 decembrie, când Răsvan Popescu, Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Lorand Turos, Constantin Duțu, Mircea Deacă și-au încheiat mandatele. Doar Răsvan Popescu și Lorand Turos au rămas în componența noului Consiliu, cărora li s-au alăturat Vasile Buda, Monica Gubernat, Florin Gabrea și Laura Georgescu.

Pe 30 octombrie, plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților i-a votat pe Viorel Vasile Buda (susținut de PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Răsvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Președinție) și Laura Corina Georgescu (Guvern) în calitate de membri titulari ai CNA. Aceștia vor avea un mandat cu o durată de șase ani.

În afară de cei șase membri ai CNA nou numiți, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Mălaimare și Valentin-Alexandru Jucan, ale căror mandate vor expira fie în 2014, fie în 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu și Mălaimare au fost validați ca membri titulari ai CNA în octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira în 2014. Narcisa Iorga a fost propusă ca membru al CNA din partea Președinției, Mihai Mălaimare și Christian Mititelu au fost propuși de Guvern, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputaților.

Pe de altă parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular în CNA în februarie 2012. Jucan a fost propus pentru această funcție de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul său va expira în 2018.

Consiliul Național al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituție publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întrunește, în mod curent, de două ori pe săptămână, în ședințe publice și este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii și să aplice sancțiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licențe audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanți ai interesului public și nu reprezintă autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face eșalonat, în funcție de expirarea mandatului. În cazul în care un loc în Consiliu devine vacant înaintea expirării mandatului, acesta va fi ocupat de supleant până la expirarea mandatului inițial de 6 ani.

Membrii Consiliului au funcție de demnitate publică asimilată funcției de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Bucurie imensă pentru Simona Halep. Chiar ea a făcut anunțul: Sunt recunoscătoare...
Tragedie în sport. Fotbalist ucis la doar 21 de ani, în Hunedoara
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste