Schimbare la Muzeul de Istorie. Ce au decis aleșii locali

Schimbare la Muzeul de Istorie. Ce au decis aleșii locali
Publicat: 10/02/2016, 13:29

Muzeul Național de Istorie a României va fi consolidat și modernizat. Lucrările implică și un proiect de acoperire a curții interioare a muzeului.

Potrivit PUZ-ului prezentat miercuri în Comisia de urbanism, se propun două variante: acoperirea curții până la înălțimea cornisei interioare și a două, mai înalta, cu o înălțime maximă de 35 de metri. În niciuna dintre variante, modificările nu sunt vizibile din Calea Victoriei, ci doar de pe Splaiul Independenței.

Totodată, clădirea din mijlocul curții interioare, unde se află și copia columnei lui Traian, va fi demolată.

Problema ridicată de arhitecții din Comisia de urbanism este legată de faptul că Ministerul Culturii a anunțat deja în urmă cu o săptămână organizarea unui concurs internațional de soluții de arhitectură pentru acest proiect.

Or, noul PUZ inițiat de Muzeul Național de Istorie stabilește practic indicatorii urbanistici pentru nouă lucrare, limitând libertatea participanților la concurs.

Membrii Comisiei de urbanism au recomandat că indicatorii urbanistici pentru modernizarea muzeului să fie stabilit în urmă concursului de arhitectură și nu prin PUZ.

Directorul general al Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, și ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, au anunțat, în ianuarie, lansarea concursului internațional de soluții de arhitectură „Noul Muzeu Național de Istorie a României”, organizat sub egida Uniunii Internaționale a Arhitecților.

În acest context, Ernest Oberländer-Târnoveanu a declarat că trebuie asigurate fondurile pentru organizarea concursului, pentru plata premiilor și pentru încheierea contractului cu câștigătorul concursului.

Acesta a explicat că pentru proiectare este necesară o suma de 4.600.000 de euro, cu TVA. Totodată, suma necesară pentru lucrările la unul dintre corpurile instituției muzeale se ridică la aproximativ 3.400.000 de euro, pentru o perioada de doi ani.

Despre costurile suplimentare, directorul MNIR a declarat că au fost făcute deja investiții pentru relocarea muzeului. „Avem cumpărate materiale pentru ambalare și transport. Am prevăzut în buget un milion de lei pentru ambalaje personalizate, dar această suma reprezintă doar 30% din ceea ce ar trebui să investim”, a explicat Ernest Oberländer-Târnoveanu, precizând că va face o solicitare de suplimentare a subvenției la Ministerul Culturii.

În cazul în care concursul va fi încheiat la începutul lunii iulie, ar mai rămâne trei sau patru luni de lucrări pentru proiectare în anul 2016, urmând să fie acordat contractul pentru construcția propriu-zisă, potrivit directorului instituției muzeale, care a precizat că MNIR urmează să fie închis timp de cinci ani.

Potrivit reprezentanților MNIR, între lunile februarie și iulie 2016 se va organiza concursul internațional de soluții, între lunile septembrie și decembrie va începe proiectarea, în anul 2017 va fi încheiată proiectarea și va începe execuția, urmând că în anul 2019 să fie finalizate lucrările de restaurare, consolidare și construcție, precum și amenajarea și deschiderea parțială a unor spații expoziționale. În anul 2020 va avea loc recepția, iar în anul 2021 va avea loc recepția finală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...