„Secetă ca în 1946”. Județele unde canicula a produs cele mai mari pagube în agricultură. La Hunedoara există probleme cu apa pentru populație

Secetă ca în 1946. Județele unde canicula a produs cele mai mari pagube în agricultură. La Hunedoara există probleme cu apa pentru populație
Publicat: 25/07/2012, 18:55
Actualizat: 30/07/2014, 00:44

În opt dintre județe, între care Iași, Dolj, Covasna și Sălaj, seceta a distrus culturile de porumb și floarea-soarelui în proporție de până la 80-100%, reiese din datele transmise de corespondenții Mediafax. Reprezentanții direcțiilor agricole vorbesc despre o „secetă ca în 1946”, avertizând că sunt probleme și cu apa pentru populație.

Astfel, cel puțin 50 la sută din culturile agricole din județul Dolj au fost compromise de secetă, iar cele mai afectate sunt plantațiile de porumb, care au fost distruse în proporție de 80 la sută. Potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, suprafața agricolă cultivată din județ este de 488.621 de hectare, iar cel puțin jumătate a fost compromisă.

Cele mai mari pagube sunt la culturile de porumb, fiind calamitate 91.000 din cele 118.000 de hectare cultivate.

Covasna: 30% din culturi, compromise

În Covasna, seceta a compromis 30 la sută din culturile agricole din județul Covasna, cele mai mari pagube fiind la cartofi, iar autoritățile spun că județul nu s-a mai confruntat cu o astfel de secetă din anul 1946.
Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Covasna, Konczei Csaba, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că temperaturile foarte ridicate și lipsa precipitațiilor din această vară au afectat grav culturile agricole din județ.

Potrivit lui Konczei, 30 la sută din suprafața de teren agricol – peste 172.000 de hectare de teren – cultivată, în mare parte, cu cartofi și cereale, este afectată de secetă.

Din cele peste 172.000 de hectare afectate, numai 577 sunt asigurate.Potrivit sursei citate, cele mai afectate sunt culturile de cartofi și cereale, dar sunt probleme mari și la fânețe, care au fost „pârjolite” de soare.
De asemenea, producția de cartofi se va reduce la un sfert față de cantitatea estimată inițial. Peste 80 la sută din culturile de cartofi sunt afectate de caniculă și desecetă prelungită, spun specialiștii.

Sălaj: Seceta a compromis culturile de porumb, cartofi și floarea soarelui

Întreaga suprafață agricolă din Sălaj cultivată cu porumb, cartofi și floarea soarelui este afectată desecetă, gradul de calamitare fiind de peste 30 la sută, iar reprezentanții Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Sălaj susțin că recolta va fi compromisă total dacă nu va ploua.

Directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Sălaj, Nicolae Dascălu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că întreaga suprafață agricolă din județ cultivată cu porumb, cartofi și floarea soarelui este afectată parțial de secetă, dar situația se va înrăutăți, ajungându-se la recolte compromise total dacă nu va ploua în următoarele zece zile.

Hunedoara: Peste jumătate din culturi, distruse de secetă

Mai mult de jumătate din suprafețele cultivate în județul Hunedoara sunt afectate de secetă, cele mai mari probleme fiind în zonele Deva, Brad și Hațeg, unde populația se confruntă și cu lipsa apei, după ce au secat fântânile și pârâurile, primind apă cu cisternele, de la ISU.
Peste jumătate din suprafețele cultivate în județul Hunedoara sunt afectate de secetă, spun reprezentanții Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, cele mai mari probleme fiind la culturile de plante medicinale, porumb, cartofi și legume.

În județul Brașov, peste 30 la sută din culturile agricole sunt compromise

Peste 30 la sută din culturile agricole din Brașov sunt compromise din cauza secetei, însă nu sunt deosebite probleme legate de furnizarea apei către populație, într-o singură comună fiind probleme legat de necesarul de apă pentru animale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În județul Brașov, suprafața totală a terenurilor cultivate este de aproximativ 265.000 de hectare, la care se adaugă pășunile și fânețele naturale, iar peste 30 la sută din culturi sunt compromise din cauza secetei, potrivit directorului executiv al Direcției Agricole Brașov, Călin Birăescu.

„Menționăm că întreaga suprafață agricolă a judetului Brașov este afectată de caldură și secetă excesivă, persistentă în timp. Pentru suprafețele afectate nuau fost întocmite procese-verbale de calamitate deoarece fenomenul este în evoluție și efectele negative se pot accentua”, a spus directorul Direcției Agricole Brașov.

Hunedoara: Peste jumătate din culturi, afectate de secetă

Mai mult de jumătate din suprafețele cultivate în județul Hunedoara sunt afectate de secetă, cele mai mari probleme fiind în zonele Deva, Brad și Hațeg, unde populația se confruntă și cu lipsa apei, după ce au secat fântânile și pârâurile, primind apă cu cisternele, de la ISU.

Peste jumătate din suprafețele cultivate în județul Hunedoara sunt afectate de secetă, spun reprezentanții Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, cele mai mari probleme fiind la culturile de plante medicinale, porumb, cartofi și legume.

„Culturile de plante medicinale sunt afectate în proporție de 80 la sută. Seceta a compromise culturile de pe 40 din cele 68 de hectare cultivate cu plante medicinale. Probleme mari sunt la porumb, cartofi, legume, grâu, soia, sfeclă de zahăr, nutreț, floarea-soarelui și rapiță, unde sunt afectate între 50 și 60 la sută dintre suprafețe. Spre exemplu, la porumb avem afectate 15.120 de hectare dintre cele 22.148 hectare cultivate, iar la cartof sunt afectate 4.360 de hectare dintre cele 7.843 cultivate”, a declarat, miercuri, pentru corespodentul MEDIAFAX, Doinel Găină Trandafir, consilier în cadrul DADR Hunedoara.

Cele mai afectate de secetă în județul Hunedoara sunt zonele Deva, Brad și Hațeg, unde populația se confruntă cu lipsa apei, autoritățile solicitând pompierilor să aducă apă cu cisternele acolo unde au secat fântânile și pârâurile.
„Inspectoratul pentru Situații de Urgență «Iancu de Hunedoara» a efectuat, miercuri, cu cisterna, un transport de 6.000 de litri de apă potabilă, pe strada Aurel Vlaicu din Deva.

De la începutul lunii iulie, ISU Hunedoara a onorat 12 solicitări de apă menajeră și două de apă potabilă, la cererea autorităților locale din Brad, Luncoiu de Jos, Teliucu Inferior, Ormindea, Crișcior și Deva. Autoritățile locale au apelat la ajutorul inspectoratului în urmă scăderii nivelului apei în fântânile hunedorenilor, situație generată de lipsa precipitațiilor din ultima perioadă și a instalării secetei”, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, locotenentul Anemona Doda.

În județul Timiș, 20% din culturi sunt distruse

Aproximativ 20 la sută din suprafața de teren agricol din Timiș, cultivată cu porumb, soia și floarea soarelui, a fost afectată de secetă, potrivit reprezentanților Direcției pentru Agricultură Timiș, care spun că județul nu s-a mai confuntat de 25-30 de ani cu o astfel de secetă.

„În Timiș sunt 197.000 de hectare de porumb, 30.530 de hectare de floarea soarelui și 3.000 de hectare de soia. Aproximativ 20 la sută din aceste culturi sunt compromise din cauza secetei”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul Mediafax, Viorel Solomie, consilier la Direcția pentru Agricultură Timiș.

Potrivit acestuia, doar aproximativ 10 la sută din suprafețele afectate de caniculă sunt asigurate de către producătorii agricoli.

Aproape jumătate din suprafețele cultivate în județul Iași sunt afectate de secetă

Aproape jumătate din suprafețele cultivate în județul Iași sunt afectate de secetă, specialiștii Direcției Agricole ieșene susținând că după anul 1989 județul nu a mai cunoscut o secetă atât de severă, transmite corespondentul Mediafax.
Directorul interimar al Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Iași, Magneriu Jalbă, a declarat presei, marți, că aproximativ 45 la sută din suprafețele agricole cultivate în județ sunt afectate de secetă, situația cea mai dificilă înregistrându-se la culturile de grâu și porumb.

El a precizat că încă se lucrează la evidențele care vin din teritoriu, însă situația este îngrijorătoare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor