SGG primește pe acest an peste 3 mil euro pentru preluarea în leasing a unui avion pentru demnitari

SGG primește pe acest an peste 3 mil euro pentru preluarea în leasing a unui avion pentru demnitari
Publicat: 28/10/2013, 19:17
Actualizat: 08/02/2019, 05:29

Secretariatul General al Guvernului va primi la rectificarea bugetară o sumă de 13,5 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru preluarea în leasing, prin Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a unei aeronave destinate și utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale.

RA-APPS funcționează în subordinea SGG.

„În bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2013, la capitolul 51.01 „Autorități publice și acțiuni externe”, titlul 55 „Alte transferuri”, alineatul 55.01.12 „Investiții ale agenților economici cu capital de stat” este cuprinsă și suma de 13.500 mii lei, care va fi utilizată exclusiv pentru plata obligațiilor pe anul 2013, aferente contractului de leasing ce va fi încheiat de către Secretariatul General al Guvernului, prin Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, pentru achiziționarea unei aeronave destinate și utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale”, se arată în proiectul de rectificare.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul caută o soluție pentru încheierea unui acord cu Executivul italian pentru furnizarea unui avion destinat deplasărilor demnitarilor, după ce Cabinetul de la Roma a hotărât să vândă o parte dintre cele șase aeronave pe care le are în dotare.

În urmă cu trei săptămâni, Senatul a adoptat ordonanța Guvernului prin care Ministerul Apărării Naționale este autorizat să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziționarea unei aeronave destinate exclusiv zborurilor speciale, respectiv transportului demnitarilor.

Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt cele care se execută cu aeronave ce au la bord președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniștri sau omologii străini ai acestora aflați în vizită în România.

În luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență achiziționarea unei aeronave pentru înalți demnitari, președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobrițoiu (PNL), precizând, recent, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziționării în leasing a aeronavei se ridică la 56 de milioane de euro.

La data adoptării ordonanței, premierul Victor Ponta declara că Guvernul și-a propus să achiziționeze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către președintele României, prim-ministru, președinții celor două Camere ale Parlamentului și miniștri.

Ponta preciza că România este singura țară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susține că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparații.

În ordonanță se mai prevede că plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii și executării zborurilor speciale, precum și cele aferente activităților de întreținere, menținere în stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigură din bugetul aprobat Ministerului Apărării Naționale.

Inițiatorul menționează în expunerea de motive că, în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituții publice sau companii aeriene, „ceea ce presupune costuri ridicate generate de activitățile de întreținere și menținerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor”.

Potrivit textului ordonanței privind achiziționarea în leasing a unei aeronave destinată unor zboruri speciale, Ministerul a fost obligat ca în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a ordonanței să vireze la bugetul de stat, în contul venituri „Taxe de licență” datorate pentru eliberarea frecvențelor MapN, echivalentul în lei a 9,4 milioane de euro din suma astfel încasată în contul de venituri proprii.

Prin ordonanță se mai stabilește ca această sumă să fie utilizată exclusiv pentru realizarea Fazei 1 a Etapei de tranziție inițială a Concepției de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
România, lovită de fenomene meteo extreme! Vijeliile care au devastat vestul și centrul Europei urmează...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Halep a aflat acum verdictul REAL. E o diferență de la cer la pământ
Vestea zilei despre Digi/RCS-RDS. Mai multe televiziuni, scoase din Grila de programe
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern