Stelian Fedorca, prezentat de ANI ca fiind incompatibil, eliberat din postul de secretar de stat

Stelian Fedorca, prezentat de ANI ca fiind incompatibil, eliberat din postul de secretar de stat
Publicat: 07/03/2013, 23:41
Actualizat: 02/04/2019, 17:59

Stelian Fedorca, prezentat de Agenția Națională de Integritate ca fiind în incompatibilitate, dar care a anunțat că va contestat raportul deoarece îl consideră „lipsit de profesionalism și denotă rea credință”, a fost eliberat de premierul Ponta din postul de secretar de stat în Ministerul Educației

Decizia de eliberare din funcție a fost semnată joi de șeful Guvernului.

Stelian Fedorca a fost numit secretar de stat în Ministerul Educației la data de 16 mai 2012.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat, luni, că Stelian Fedorca a fost în incompatibilitate din septembrie 2007, întrucât a ocupat funcțiile de director-consilier în Ministerul Educației și apoi secretar de stat în Ministerul Educației, simultan cu cea de director al Colegiului „Mihai Eminescu”.

Potrivit Agenției, în perioada 1 septembrie 2007 – 25 aprilie 2010, Stelian Victor Fedorca a deținut, simultan, atât funcția publică de director-consilier în cadrul Ministerului Educației Cercetării Tineretului și Sportului, cât și funcția de director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, București, încălcând astfel dispozițiile articolului 94, alineatele 1 și 2, litera a din Legea 161/200.

Totodată, în perioada 16 mai 2012 – 1 februarie 2013, Fedorca a fost în incompatibilitate întrucât a deținut, simultan, atât funcția de secretar de stat în Ministerul Educației, pe cea de director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, cât și calitatea de comerciant în cadrul „Fedorca Stelian Victor Persoană Fizică Autorizată”, încălcând astfel dispozițiile articolului 84, alineatul 1, litera g și alineatul 2 din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției.

Inspectorii de integritate au mai constatat că în perioada 1 septembrie 2007 – 25 aprilie 2010, Stelian Fedorca a deținut atât funcția publică de conducere de director-consilier în cadrul Direcției Politici Educaționale din Ministerul Educației Naționale (în perioada 01.09.2007 – 25.10.2007, cu rezervarea postului didactic pe care este titular), cât și funcția publică de execuție de consilier superior în cadrul Direcției Generale Strategii privind Corelarea Sistemului de Învățământ cu Piața Muncii (în perioada 12.02.2009-25.04.2010).

În perioada 25 octombrie 2007 – 12 februarie 2009 și, respectiv, din 12 februarie 2009 până în 25 aprilie 2010, Stelian Fedorca a avut suspendat, la cerere, raportul de serviciu în cadrul Ministerului Educației Naționale. Pe perioada suspendării raportului de serviciu, Fedorca a exercitat, succesiv, funcțiile publice de conducere de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București, din 22 noiembrie 2007 până în 1 aprilie 2009 și, respectiv, director al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, începând cu data de 1 aprilie 2009.

De asemenea, în perioada 8 februarie 2010 – 1 februarie 2013, Stelian Fedorca a deținut calitatea de comerciant în cadrul „Fedorca Stelian Victor Persoană Fizică Autorizată”, a mai arătat ANI în comunicatul citat.

ANI a precizat că, potrivit dispozițiilor articolului 94, alineatele 1 și 2 litera a din Legea 161/2003, „calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit, precum și cu funcțiile de demnitate publică. Funcționarii publici nu pot deține funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate (…) în cadrul autorităților sau instituțiilor publice”, iar potrivit dispozițiilor articolului 84, alineatul 1, litera g și alineatul 2, „funcția de membru al Guvernului este incompatibilă (…) calitatea de comerciant persoană fizică (…) Funcția de Secretar de stat, funcția de subsecretar de stat și funcțiile asimilate acestora sunt incompatibile cu exercitarea altei funcții publice de autoritate (…)”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Tot luni, Fedorca a declarat că va contesta raportul ANI, pe care îl consideră ” lipsit de profesionalism și care denotă rea credință”.

„Totul este lipsit de profesionalism și denotă rea credință. Informațiile sunt penibile. Niciodată nu puteam fi angajat prin ordin de ministru fără să mă fi suspendat din funcțiile deținute anterior”, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, Fedorca.

„Inițial, m-am suspendat din funcția de director în Ministerul Educației și am fost numit inspector școlar general. În aprilie 2009, mi-am dat demisia din funcția de inspector general școlar, din cea de director în minister fiind suspendat până în aprilie 2010. Am revenit la catedră și apoi am fost numit director la Colegiul «Mihail Eminescu». În 16 mai 2012, am fost eliberat din funcția de director al liceului și, în aceeași zi, am fost numit secretar de stat. Oficiul juridic al ministerului nu ar fi acceptat angajarea mea fără să fi respectat legea”, a mai spus Fedorca.

Fedorca mai susține că nu a fost niciodată comerciant, cum se arată în raportul ANI, ci a făcut meditații cu elevii, la matematică, până în 2011, când, din lipsă de timp, a renunțat.

Stelian Fedorca poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată