Turcia și Siria elimină regimul de vize

Publicat: 16 02. 2012, 08:52
Actualizat: 28 02. 2012, 15:04
Miniștrii turc și sirian ai Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu și Walid Mouallem, au anunțat, miercuri, la Istanbul, eliminarea vizelor între cele două țări și au semnat un acord prin care este intensificată cooperarea bilaterală, relatează AFP.

Miniștrii turc și sirian ai Afacerilor Externe, Ahmet Davutogluși Walid Mouallem, au anunțat, miercuri, la Istanbul, eliminareavizelor între cele două țări și au semnat un acord prin care esteintensificată cooperarea bilaterală, relatează AFP.

„Pe viitor, popoarele noastre vor putea să se deplaseze în celedouă țări ca și cum s-ar afla mereu în (țara) lor”, a comentatDavutoglu, în timpul unei conferințe comune cu omologul săusirian.

Cei doi oficiali au semnat un „document” prin care se instituieun „consiliu de cooperare strategică la nivel înalt”, ce vizează,potrivit ministrului turc, să „maximizeze integrarea”, în specialcea economică, între cei doi vecini.

Inspirat de un acord analog încheiat de Turcia în luna noiembriecu Irakul, textul prevede desfășurarea periodică de întâlniri întremai mulți miniștri ai celor două țări, precum și organizarea, odată pe an, a unui consiliu de miniștri comun.

Întâlnirea între miniștri a fost precedată de o discuție întreșeful Guvernului turc, Recep Tayyip Erdogan, și președintelesirian, Bashar al-Assad, în cursul căreia cei doi lideri au evocateforturile de pace din Orientul Mijlociu și lupta împotrivarebelilor kurzi din Turcia, a declarat Mouallem.

Relațiile dintre Turcia și Siria s-au îmbunătățit în cursulultimilor ani, după o lungă perioadă de neîncredere, Ankara acuzândatunci Damascul că îi susține pe rebelii kurzi ai PartiduluiMuncitorilor din Kurdistan (PKK).

Mediafax