UE anchetează informațiile despre exporturi de armament, inclusiv din România, în Siria

UE anchetează informațiile despre exporturi de armament, inclusiv din România, în Siria
Publicat: 09/08/2016, 21:25

Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini, a declarat marți seară că Serviciul European pentru Activități Externe (SEAE) „este foarte activ în acest domeniu”.

„Verificăm informațiile cuprinse în raportul publicat” de Rețeaua de Investigații Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) și de Proiectul de Monitorizare a Infracționalității Organizate și Corupției (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP).

„SEAE colectează deja informații despre armamentul descoperit în Siria și Irak”, a precizat Maja Kocijancic pentru site-ul BIRN.eu.com.

Un alt funcționar european a confirmat, sub protecția anonimatului, că datele raportului despre exporturile de armament sunt verificate. „Suntem la curent cu informațiile din raport și le verificăm”, a declarat sursa europeană pentru agenția rusă Sputnik.

Statele membre ale Uniunii Europene și cele candidate la aderare pot autoriza exporturi de armament abia după ce se asigură că nu există riscul ajungerii armelor la organizații teroriste.

Țări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre țări din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv rețeaua SI, arată un raport elaborat de organizațiile BIRN și OCCRP publicat la sfârșitul lunii iulie.

Mii de arme automate de tip AK-47, obuze de mortieră, lansatoare de rachetă, sisteme antitanc și sisteme de artilerie sunt exportate din estul și sud-estul Europei în țări din Orientul Mijlociu care se învecinează cu Siria. Există suspiciuni că cele mai multe dintre armele exportate au ca destinație finală Siria, alimentând războiul civil izbucnit acum cinci ani, relevă raportul elaborat de Rețeaua de Investigații Jurnalistice din Balcani (Balkan Investigative Reporting Network, BIRN) și de Proiectul de Monitorizare a Infracționalității Organizate și Corupției (Organised Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP). Date despre exporturi de armament, rapoarte ONU și contracte demonstrează că armament în valoare de 1,2 miliarde de euro a fost exportat, începând din anul 2012, din România, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Croația, Cehia, Muntenegru, Slovacia și Serbia, precizează documentul.

„Începând din anul 2012, opt țări central și est-europene au exportat armament și muniție în valoare de cel puțin 1,2 miliarde de euro spre patru țări din Orientul Mijlociu care aprovizionează cu arme conflictele din Siria și Yemen. Investigația efectuată de BIRN și OCCRP relevă că unele arme au ajuns la grupuri ale opoziției siriene susținute de Occident, dar că altele sunt folosite de combatanți islamiști, inclusiv de rețeaua teroristă Stat Islamic”, precizează raportul.

Conform concluziilor investigației, România ar fi exportat în Orientul Mijlociu, în ultimii patru ani, armament în valoare de 81 de milioane de euro.

Croația a avut exporturi de armament de 302 milioane de euro, Cehia de 240 de milioane, Serbia de 194 de milioane, iar Slovacia de 192 de milioane de euro. Exporturile Bulgariei au fost la nivelul de 122 de milioane de euro, ale Bosniei-Herțegovina de 72 de milioane, iar ale Muntenegrului de 3 milioane. Principalii importatori, probabil intermediari, au fost Arabia Saudită (arme în valoare de 829 de milioane de euro), Iordania (155 de milioane de euro), Emiratele Arabe Unite (135 de milioane de euro) și Turcia (87 de milioane de euro).

Arme de tipul celor exportate sunt utilizate de Armata Siriană Liberă (ASL), un grup al opoziției siriene susținut de Occident, dar și de grupări islamiste precum Ansar al-Sham, Frontul al-Nusra (filiala siriană a rețelei Al-Qaida), organizația teroristă Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Levant), miliții subordonate regimului Bashar al-Assad și insurgenți sunniți din Yemen.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 270.000 de morți. Războiul civil din Yemen a izbucnit în 2015, între două facțiuni ale administrației de la Sanaa. Cel puțin 6.500 de persoane au murit în conflict.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Cuplu-bombă! Fostul a trădat-o cu Ramona Olaru, iar actualul și-a părăsit iubita
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
Dragoş, un tânăr tătic de 23 de ani, a murit înecat în Lacul Snagov. A...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
România a fost lovită de un cutremur azi-noapte! Unde s-a resimțit seismul și ce magnitudine...
Ele îi ţin în formă pe jucătorii de la Naţionala României. Clasamentul celor mai frumoase...
Dacia a ajuns pe Nürburgring. VIDEO cu modelul autohton în FULL GAZ
O bacterie rară care poate provoca moartea în 48 de ore se răspândeşte în Japonia
FEMEIA care DEGUSTA mâncarea lui Hitler! Era atât de paranoic încât...
Permisul de conducere se SCHIMBĂ la 2 ANI. Decizia care se va aplica în toată...
Roxana Vancea, fosta asistentă de la „Neatza”, revine în televiziune
Zece ispite masculine sunt gata să pornească într-o călătorie unică la Insula Iubirii
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Mesajul transmis de milionar Nick Rădoi după ce a suferit mai multe operații: ”Durerile au...
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Pandemia de COVID-19, minoră în comparație cu bacteriile rezistente la medicamente
×