Un director în Camera Deputaților și un polițist au fost trimiși în judecată, după ce ar fi primit 255.000 de euro pentru o „intervenție”

Un director în Camera Deputaților și un polițist au fost trimiși în judecată, după ce ar fi primit 255.000 de euro pentru o intervenție
Publicat: 21/02/2013, 17:31
Actualizat: 04/07/2013, 06:04

Un polițist de la IPJ Prahova a fost trimis în judecată, alături de un director în Camera Deputaților, fiind acuzat că a primit 255.000 de euro spunând că poate interveni la magistrați să fie eliberat George Guliu, cercetat alături de Blejnar, Comăniță și Marta într-un dosar de evaziune fiscală.

Constantin Cojanu, agent principal de poliție la IPJ Prahova, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru două infracțiuni de trafic de influență, ambele în formă continuată, iar Gabriel Leonte, director în Camera Deputaților, va fi judecat pentru complicitate la cumpărare de influență, în formă continuată.

George Guliu, acuzat într-un alt dosar, alături de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, fostul director al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Constanța Dan Secăreanu și Codruț Marta, fostul șef de cabinet al lui Blejnar, a fost trimis în judecată pentru două infracțiuni de trafic de influență.

În același dosar vor fi judecați Luminița Guliu, soția lui George Guliu, Polifroni Dimu, ambii pentru complicitate la cumpărare de influență, complicitate la trafic de influență și cumpărare de influență, Laszlo Jozsef, pentru trafic de influență, și Neculae Șapera, pentru cumpărare de influență în formă continuată.

Dosarul va fi judecat de magistrații Tribunalului București.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanței că, în perioada august 2012 – 21 ianuarie 2013, agentul de poliție Constantin Cojanu a pretins și primit, în mai multe tranșe, de la George Guliu, Luminița Guliu și Șapera Neculae, cumnatul lui George Guliu, prin intermediul lui Polifroni Dimu și Gabriel Leonte, suma de 255.000 euro, din care a restituit 20.000 euro.

Polițistul Cojanu a lăsat să se creadă că are influență asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe magistrații de la Curtea de Apel București sau pe cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție învestiți cu soluționarea dosarelor penale în care este implicat George Guliu să dispună punerea în libertate a acestuia.

Din cei 255.000 de euro, Gabriel Leonte a primit și pentru el 5.000 de euro, au precizat procurorii DNA.

Totodată, procurorii îl acuză pe George Guliu că, în perioada 20 decembrie 2012 – 18 ianuarie 2013, în timp ce se afla în stare de arest preventiv, i-a oferit lui Jozsef Laszlo, prin intermediul Luminiței Guliu, 30.000 de euro pentru ca acesta să intervină pe lângă un judecător de la Curtea de Apel București care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii acestei instanțe învestiți cu soluționarea dosarelor penale în care este judecat Guliu să dispună punerea în libertate a acestuia.

Polițistul Constantin Cojanu mai este acuzat că, în perioada 5 decembrie 2012 – 25 ianuarie 2013, prin intermediul lui Gabriel Leonte, a pretins de la Polifroni Dimu 60.000 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra aceluiași procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii de la Tribunalul Constanța sau pe cei din cadrul Curții de Apel Constanța învestiți cu soluționarea dosarului penal în care este judecat un primar din județul Constanța, să pronunțe o soluție favorabilă acestuia, respectiv să fie eliberat din arest.

„În caz de nereușită, Dimu Polifroni i-a solicitat lui Cojanu Constantin ca, prin intermediul aceluiași procuror, să obțină strămutarea dosarului penal în care este judecat primarul respectiv, prin intervenții la judecători din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobila și imobile aparținând lui Constantin Cojanu, Dimu Polifroni, Gabriel Leonte, Nicolae Șapera și Luminița Guliu.

În 29 ianuarie, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Constantin Cojanu, Jozsef Laszlo, George Guliu, Polifroni Dimu și Neculae Șapera. Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus, în 5 februarie, punerea în libertate a lui Neculae Șapera.

În cazul Luminiței Guliu, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi țara pe o perioadă de 30 de zile.

George Guliu este cercetat în mai multe cauze penale, una dintre acestea fiind pe rolul Direcției Naționale Anticorupție. În acest dosar, George Guliu, asociat și administrator la SC Excella Real Grup SRL, este cercetat alături de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar, fostul său șef de cabinet Codruț Marta, fostul șef al Autorității Naționale a Vămilor Viorel Comăniță, fostul șef al Serviciului de Informații și Protecție Internă Constanța Dan Florin Secăreanu și mai mulți administratori de firme.

Potrivit procurorilor, în perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, împreună cu Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeș și Dana Nemeș, ar fi constituit și coordonat o grupare infracțională organizată prin inițierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piața internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize și TVA neachitate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Din ce sunt făcute stelele? Răspunsul l-a dat Cecilia Payne Gaposchkin în 1925