Victor Ponta vrea să rezolve problema manualelor școlare: există „o mare bătălie” între firmele care au pierdut și cele care au câștigat contractele

Victor Ponta vrea să rezolve problema manualelor școlare: există o mare bătălie între firmele care au pierdut și cele care au câștigat contractele
Publicat: 13/09/2014, 18:15
Actualizat: 21/05/2015, 01:14

Prezent, sâmbătă după-amiază, la Sinaia, unde a participat la o dezbatere pe teme de agricultură, Victor Ponta a afirmat, răspunzând unor întrebări, că există „o mare bătălie” între firmele care au pierdut și cele care au câștigat contractele pentru realizarea manualelor școlare.

În acest context, Ponta a spus că dacă se vor depista „greșeli” sau „nereguli” făcute de Ministerul Educației în organizarea licitațiilor pentru atribuirea contractelor aferente realizării manualelor va lua „măsuri fără ezitare”.

„Manuale noi nu au mai fost făcute din 2004. După zece ani și după o muncă destul de laborioasă facem o reformă importantă, pentru că sunt manuale digitale. Asta înseamnă că orice copil va putea, inclusiv în Moldova, să le descarce. Toate licitațiile s-au făcut, vă dați seama că nu a fost foarte simplu, toată lumea, mai puțin clasele I-a și II-a, au finalizat toate procedurile. Pentru clasa a I-a și a II-a s-au depus foarte multe contestații. Și există, într-adevăr, o mare bătălie între cei care au pierdut licitațiile și cei care vor să le facă manuale ca în secolul XXI. Din acest punct de vedere procedurile legale trebuie respectate și dreptul la contestație, după acum ați văzut, nu poate fi în niciun fel îngrădit, s-au făcut, se fac din nou contestații. Dacă există vreo neregulă sau ceva, o greșeală, din partea Ministerului, cu siguranță voi lua măsuri fără niciun fel de ezitare, dar trebuie să înțelegeți că legile și dreptul la contestație și deciziile în acest sens întârzie nu doar manuale, întârzie foarte multe lucrări de infrastructură, licitații publice”, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a subliniat că anul acesta este pentru prima dată după zece ani când se fac manuale noi și că a fost de acord cu reforma în această privință deși este an electoral și subiectul poate fi folosit din punct de vedere politic.

„Am fost de acord cu acest proces de reformă profundă și cu faptul că, deși e an electoral, și tot felul de politruci folosesc acest subiect, să facem această reformă necesară”, a mai spus șeful Guvernului.

Premierul a mai spus că în ceea ce privește manualele pentru clasele a-Ia și a II-a sunt „interese foarte mari, pentru că e vorba de a trece de la modul în care se făceau manualele în secolul trecut la modul în care se fac manualele în secolul XXI”.

„Sigur că unii vor pierde bani, sigur că unii vor pierde niște privilegii pe care le au de zeci de ani, numai ei să facă manuale, sigur că vor contesta și se vor lupta, dar trebuie să dăm această bătălie dacă vrem să modernizăm școala românească și cred că este un subiect care nu ar trebui folosit atât de populist și de demagogic”, a mai spus Ponta.

Inspectorul general școlar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat joi, tot pentru MEDIAFAX, că lipsa noilor manuale pentru clasele I și a II-a nu este o situație plăcută, iar elevii nu pot învăța după manuale vechi, dar programa nouă va fi respectată și în primele zile se va face recapitulare.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a decis, miercuri, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitației pentru realizarea manualelor școlare, după ce trei contestații au fost admise, șase admise în parte și două respinse.

Președintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a explicat că au fost primite 11 contestații privind licitațiile pentru manualele de clasa I și a II-a, iar din acestea trei s-au admis, două au fost respinse fără interee și șase, admise în parte.

„În acest context, s-a dispus continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor în zece zile”, a spus președintele CNSC.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului