VIDEO | Peste 100 de oameni l-au condus pe ultimul drum pe academicianul Răzvan Theodorescu. Funeraliile s-au desfășurat cu onoruri militare

Publicat: 08/02/2023, 15:15
Actualizat: 08/02/2023, 16:56

Academicianul Răzvan Theodorescu a fost condus, miercuri, pe ultimul drum. Răzvan Theodorescu a fost înmormântat la Cimitirul Bellu Ortodox, din Capitală, cu onoruri militare, iar la ceremonie au participat peste 100 de oameni.

La două zile după ce s-a stins din viață, academicianul Răzvan Theodorescu a fost condus pe ultimul drum. Slujba de înmormântare a fost oficiată de Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, alături de un sobor de preoţi.

Academicianul Theodorescu, condus pe ultimul drum de apropiați

Răzvan Theodorescu a fost înmormântat în Parcela Academicienilor din Cimitirul Bellu. Sicriul vicepreședintelui Academiei Române a fost purtat pe umeri de către militari, iar apoi a fost depus la locul de veci. Un detaşament de militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” a prezentat onorul şi a executat trei salve cu cartuşe de manevră.

La înmormântarea academicianului au participat aproximativ 100 de persoane, printre care familia, prietenii și oameni care l-au apreciat și au vrut să îi fie alături până în ultimul moment.

Printre cei prezenţi s-au numărat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, prefectul Capitalei, Toni Greblă, preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, preşedinţii Uniunii Compozitorilor, acad. Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Petru Lucaci, preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, fostul preşedintele al României Emil Constantinescu, fostul președinte al Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, foştii premieri Adrian Năstase şi Petre Roman, fostul ministru al Culturii Ionuţ Vulpescu, academicieni, oameni de cultură, foşti colaboratori şi studenţi ai profesorului.

Răzvan Theodorescu a murit la 83 de ani

Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române în perioada 2018 – 2023, a murit, luni, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era internat de trei săptămâni.

Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost depus, marți, la Clubul Academicienilor, după care a fost aşezat în Capela mare a Cimitirului Bellu Ortodox.

Personalitate de excepţie a culturii române contemporane, cu vocaţie enciclopedică, reputat istoric al culturii, Răzvan Theodorescu a coordonat, în calitate de specialist în istoria artei, artă şi civilizaţie românească, creştinism şi spiritualitate balcanică, activitatea Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române, în calitate de preşedinte, timp de 10 ani.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase