Vila lui Ceaușescu este scoasă la licitație. Cât este prețul de pornire – GALERIE FOTO

Vila lui Ceaușescu este scoasă la licitație. Cât este prețul de pornire - GALERIE FOTO
Publicat: 29/01/2015, 09:06

Artmark Historical Estate, divizia casei de licitații Artmark specializată în vânzarea monumentelor istorice și de artă, a fost lansată miercuri seară, la Palatul Cesianu-Racoviță din București, de Alexandru Bâldea, managing partner Artmark, Constantin Prisecaru, directorul diviziei, și Alina Chiciudean, membră a Asociației Arche, fundație care dezvoltă proiectul „Monumente uitate”.

„Artmark Historical Estate este un proiect, la fel ca Artmark-ul, despre frumos. Nu este și nu va fi o agenție imobiliară. Nu vom vinde metri pătrați. Nu este despre metri pătrați, nu este despre capacitatea locativă, este despre valorile culturale, despre frumos”, a declarat Alexandru Bâldea, managing partner Artmark, în debutul evenimentului.

GALERIE FOTO

Din vastul portofoliu de proiecte Artmark s-a creat divizia Historical Estate, sub deviza „Unique Homes for the Connoisseur of Life”. După modelul marilor firme internaționale de consultanță imobiliară, Artmark Historical Estate oferă accesul clienților la acest segment special de piață, dedicat proprietăților istorice și de artă, precum palate, castele, cetăți, conace și vile vechi de secole, repere în Registrul Monumentelor Istorice.

„Proiectul «Monumente uitate» a început în studenția unora dintre colegii mei ca un demers școlăresc, respectiv ideea a fost, la momentul respectiv, în 2008, ca studenții, în loc să predea o lucrare la o anumită materie, să meargă pe teren și să identifice conace, castele extraurbane din interiorul arcului carpatic, deci din Ardeal a pornit toată această idee. Ulterior, ea a crescut, am pus bazele unei platforme dinamice. Acest proiect al Artmark vine ca o continuare firească a scopului pe care l-am avut noi inițial”, a spus Alina Chiciudean.

Constantin Prisecaru a declarat, la rândul său, că proprietățile care sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro sunt cele cu care această divizie „pleacă la drum”, afirmând că în România sunt aproximativ 1.000 de conace și castele extraurbane, din care aproape 10% au rămas cu probleme litigioase.

„Peste 90% sunt calificate juridic. Aceasta a fost o mare problemă și din cauza căreia au ajuns în stadiul de ruină multe dintre aceste bijuterii. În proprietate publică se află 30-40% și restul fiind în proprietate privată. Din cele care sunt proprietate privată, faptul că acele procese de revendicare au durat ani și ani de zile a blocat orice inițiativă, din orice parte, atât a statului, cât și a celui care a revendicat, bineînțeles nimeni neinvestind pentru conservarea acelui monument. Din păcate, s-a ajuns la această tristă situație în care monumente spectaculoase (…) suferă un proces de degradare”, a completat Prisecaru, CEO al diviziei Artmark Historical Estate.

Proprietățile care sunt scoase la vânzare sunt împărțite în șase categorii: istorice, artistice, vânătorești/ alpine, lacustre/ marine, castele/ conace și monumente. Astfel, vila prințului Barbu Știrbey din Mamaia va fi scoasă la vânzare cu un preț de pornire de 450.000 de euro, iar castelul contelui Sámuel Teleki, cancelar al Transilvaniei (1791-1822), din județul Mureș, este estimat la o valoare situată între 500.000 și 600.000 de euro.

De asemenea, în categoria proprietăților istorice este scoasă la vânzare Cula Greceanu de la Măldărești-Vâlcea, cea mai veche atestată și una dintre cele mai spectaculoase din România. Clădirea istorică este înscrisă în patrimoniul cultural-național și face parte din Complexul Muzeal Măldărești, care include și Cula Duca și Casa Memorială I.G. Duca. În prezent, după aproape 500 de ani, cula este neschimbată pe dinafară. Intrarea se face printr-o ușă masivă de stejar, cu zăvoare și druguri de fier, care străpung zidurile. Construcția îmbină armonios un privdor înalt și câteva uși de stejar, trei arcade trilobate și turnul de apărare, unde se ajunge numai urcând pe-o scară mobilă acționată de o sfoară. În odaia adiacentă se regăsește trecutul Măldăreștilor, unde Olga Greceanu, urmașa stăpânilor culei, a pictat în 1934 fresce din istoria familiei. Proprietatea este scoasă la vânzare cu un preț de pornire de 400.000 de euro.

Una dintre atracțiile Artmark Historical Estate este vila „Vânătorul” din Predeal, reședință care i-a aparținut fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Prețul de pornire pentru această proprietate este de 300.000 de euro, având un teren de 1.350 metri pătrați, opt camere și o suprafață de 322 de metri pătrați. Vila a fost ridicată în a doua jumătate a anilor ’20, în zona sportiv-turistică Cioplea și a fost reședința de iarnă a profesorului Teodor Vasilescu. Construită în stil tradițional, ce amintește de casele cu cerdac din zona muntenească, vila „Ceaușescu” avea să primească acest supranume ca urmare a utilizării ei de Nicolae Ceaușescu în perioada 1950-1958, când reședința se afla în administrarea Ministerului Forțelor Armate. În acea perioadă, Nicolae Ceaușescu, în grad de general-maior de armată, îndeplinea funcțiile de ministru adjunct la Ministerul Apărării Naționale și Șef al Direcției Superioare Politice a Armatei. Astfel, vila devenea prima reședință de protocol din Predeal pe care a avut-o Nicolae Ceaușescu înainte de preluarea puterii depline. După 1965, vila de protocol trece în administrația Întreprinderii Economice de Odihnă, ieșind de sub juristicția Ministerului Apărării chiar în anul în care Nicolae Ceaușescu devenea secretar general al Partidului Comunist Român (PCR).

Una dintre cele mai scumpe proprietăți scoase la vânzare la Artmark este Vila Zottu, sediul „Clubului Aristocratic din Constanța”, care are un preț de pornire de 800.000 de euro. Casa Zottu, denumită după primul ei proprietar – Gheorghe Zottu – se înălța în perioada 1898-1900, anunțând apariția altor edificii din împrejurimi: Casa Manisallian (arhitect Ion Berindei) și mai ales Cazinoul. Construită într-un stil eclectic, cu mici motive rococo, casa are fațada principală spre mare, existând și o fațadă secundară, cu vedere spre o curte interioară. Caracterul construcției este marcat însă de bovindoul prismatic ce îi oferă clădirii și în prezent un aspect distins, integrându-se excelent în arhitectura zonei. Edificiul avea să fie pentru o perioadă sediul Consulatului Lituaniei din Constanța (începând cu 1928), pentru ca în anii ’30 să intre în posesia Societății de Asigurări Steaua Română.

În portofoliul Artmark Historical Estate se află și castelul Pogány din Păclișa, o moștenire autentică a stilului baroc de la începutul secolul al XIX-lea, cu mici amprente neogotice, imaginea construcției îmbinându-se armonios cu meleagurile pitorești ale Hațegului. Construcția, care dispune de 22 de camere înalte, luminate de ferestre mari tipice curentului baroc, are un preț estimativ cuprins între 500.000 și 600.000 de euro.

Casa Memorială Ion Mihalache din județul Argeș este o altă proprietate pe care Artmark Historical Estate o scoate la vânzare. Fosta reședință a fondatorului Partidului Țărănist reprezintă un ultim artefact de rememorare al marelui om politic. Prețul estimativ pentru această clădire construită în 1880 este situat între 70.000 și 80.000 de euro. După 1947, proprietatea a intrat în posesia statului comunist, devenind anexă a spitalului Călinești, statut pe care l-a avut până în cursul anului 2000.

Portofoliul Artmark Historical Estate prezintă monumente istorice clasate atât în grupa A – de valoare națională și universală (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany) -, cât și în grupa B – reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memorială Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Potrivit reprezentanților Artmark, statul român a primit o ofertă în cadrul procedurii de exercitare a dreptului de preemțiune.

Moșia și conacul familiei princiare Șuțu, descendentă a lui Alexandru Șuțu, domnitor fanariot în Moldova și în Țara Românească (1801-1821), se află în portofoliul diviziei Historical Estate a casei de licitații Artmark. Prețul estimativ pentru această proprietate este cuprins între 650.000 și 700.000 de euro.

De asemenea, Artmark Historical Estate propune două sculpturi, „Industria casnică” și „Agricultura”, realizate de Ioan Georgescu, în 1898, respectiv Ștefan Ionescu-Valbudea, ambele opere fiind estimate între 200.000 și 300.000 de euro.

„Sunt multe alte proprietăți pe care le avem în diverse stadii de discuții și pe care am dori foarte mult să vi le putem prezenta într-un viitor foarte apropiat și să atragem atenția investitorilor, iubitorilor de istorie”, a spus Prisecariu.

Viitorii proprietari ai clădirilor clasate ca monumente vor trebui să respecte legea patrimoniului. „Dacă este monument de clasa A, trebuie restaurat cu proiect avizat de Ministerul Culturii, cu firme specializate, nu îi poate fi schimbată funcțiunea, nu poți face fabrică într-un castel, totul cu respectatea legii. Funcțiunile sunt diverse, pentru că poți face sanatoriu, poți face un centru social, sunt finanțări europene și există persoane care au luat bani, cămin de bătrâni, școli. La domenii mai mari se pot face complexe turistice, deci se permite în funcție de ce stabilește legiuitorul și Comisia Monumentelor (din Ministerul Culturii, n.r.) ca și funcțiune. La vânzare, noi am înștiințat Ministerul Culturii prin organele sale centrale sau locale (…), este un drept de preemțiune pe care statul trebuie să îl exercite”, a explicat Prisecariu pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă Ministerul Culturii și-a arătat intenția de a folosi dreptul de preemțiune pentru monumentele istorice scoase la vânzare de Artmark Historical Estate, Prisecariu a precizat că nu are cunoștință de nicio exercitare a acestui drept. „Au fost făcute înștiințări către minister de proprietari înainte de a fi în gestiunea noastră”, a completat directorul diviziei din cadrul casei de licitații Artmark.

Pe de altă parte, el a explicat pentru MEDIAFAX că, în cazul acestor proprietăți, nu va exista o licitație publică, având în vedere că este un demers complex față de achizițiile de artă plastică. „La licitațiile de artă, ai văzut lucrarea în expoziții, ai licitat și o adjudeci sau nu. În cazul imobilelor, este o documentație juridică pe care orice potențial client trebuie să o verifice, vrea să vadă proprietatea, le postăm pe site, vor fi termene anunțate de depunere de oferte și va fi o licitație de oferte. Oferta cea mai mare va avea câștig de cauză”, a declarat acesta.

Clădirile scoase la vânzare de Artmark Historical Estate sunt prezentate pe site-ul artmarkhistoricalestate.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii