RĂZBOI în Ucraina, ziua 815: Zelenski reproșează Occidentului că îi interzice să folosească armele furnizate de Europa şi SUA pentru a lovi Rusia

RĂZBOI în Ucraina, ziua 815: Zelenski reproșează Occidentului că îi interzice să folosească armele furnizate de Europa şi SUA pentru a lovi Rusia
RĂZBOI în Ucraina
Publicat: 18/05/2024, 07:31
Actualizat: 18/05/2024, 14:43
14:42

Rusia afirmă că a capturat un sat din regiunea Harkov

Rusia a afirmat sâmbătă că a capturat un sat de lângă oraşul Vovceansk, în regiunea ucraineană Harkov, unde armata rusă a lansat săptămâna trecută o ofensivă, informează AFP.

„Unităţile grupului de nord au eliberat satul Stariţa din regiunea Harkov şi îşi continuă avansarea în profunzimea poziţiile defensive ale inamicului”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, citat de Agerpres.

11:54

Ucraina a evacuat aproape 10.000 de persoane din regiunea Harkov, după atacuri ruse

Aproape zece mii de persoane au fost constrânse să-şi părăsească locuinţele din regiunea Harkov, în nord-estul Ucrainei, în urma unor atacuri terestre ale forţelor armate ruse, informează sâmbătă AFP.

„În total, 9.907 de persoane au fost evacuate”, a declarat guvernatorul Oleg Sinegubov, la peste o săptămână de la lansarea atacului rus, în legătură cu care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a atenţionat că ar putea fi doar primul val al unei ofensive mai ample.

Aceste persoane au fugit din calea soldaţilor ruşi, care au reuşit să avanseze între cinci şi zece kilometri de-a lungul frontierei de nord-est, înainte de a fi opriţi de forţele ucrainene.

Sinegubov a declarat că forţele armate ucrainene au respins două tentative de a le străpunge apărarea în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Însă situaţia este „sub control”, „apărătorii desfăşurând asalturi şi operaţiuni de curăţare în unele zone”, a precizat el, citat de Agerpres.

Moscova a atacat mai multe localităţi, printre care Vovciansk, situat la numai cinci kilometri de frontieră. „În zona oraşului Vovciansk, trupele ucrainene îşi întăresc apărarea”, a adăugat Sinegubov.

09:40

Zelenski: Acum, după atacurile ruseşti, sectorul nostru energetic a pierdut o parte semnificativă din producţie. Este nevoie de timp pentru a-l restabili

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski afirmă cp, după atacurile ruseşti, sectorul energetic ucrainean a pierdut o parte semnificativă din producţie, subliniind că este nevoie de timp pentru a-l restabili. El a precizat că a avut o discuţie pe acest subiect cu prim-ministrul, ministrul Energiei şi reărezentanţii companiilor energetice.

”Am avut o conversaţie foarte detaliată şi lungă despre protecţia şi refacerea sectorului nostru energetic şi despre situaţia din industria energetică în general. Prim-ministrul Shmyhal, ministrul Energiei, armata şi reprezentanţii companiilor energetice. Acum, după atacurile ruseşti, sectorul nostru energetic a pierdut o parte semnificativă din producţie. Este nevoie de timp pentru a-l restabili”, a declarat Zelenski, citat de News.ro.

În opinia sa, sunt necesare eforturi mari pentru dezvoltarea în continuare a sectorului energetic — noul sector energetic, care va putea funcţiona ”în pofida ameninţărilor terorii ruseşti”.

08:34

Autorităţile ucrainene acuză că locuitori din oraşele de graniţă sunt luaţi captivi de forţele ruse, pentru a fi folosiţi ca scuturi umane

Forţele ruse au capturat zeci de civili în oraşul de graniţă Vovchansk, a declarat un oficial ucrainean, un ofiţer de poliţie regional acuzând că cei capturaţi au fost folosiţi ca „scuturi umane”, relatează CNN.

Moscova şi-a intensificat ofensiva în nordul Ucrainei. Săptămâna trecută a  lansat cea mai surprinzătoare operaţiune din doi ani de război, trecând graniţa de nord în încercări reînnoite de a captura Harkov, al doilea cel mai populat oraş al ţării, relatează News.ro.

Vovchansk, în nordul regiunii Harkov, s-a confruntat cu un atac, forţele ruse pretinzând că controlează satele din jur şi forţând civilii să fugă.

Serhii Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale din Harkov, a declarat vineri pentru postul public Suspilne News că soldaţii ruşi au ţinut aproximativ 40 de civili într-un subsol, în apropierea „centrului lor de comandă”.

07:26

Adjunctul şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei, întâlnire cu responsabil NATO

Adjunctul adjunctul şefului Oficiului Preşedintelui Ucrainei Ihor Jovkva,a declarat, într-o întâlnire cu secretarul general adjunct al NATO pentru diplomaţie publică, Marie-Doha Besancenot., că Ucraina şi armata ucraineană protejează flancul estic al NATO de mai bine de doi ani şi că şarfa sa are nevoie ca ajutorul militar necesar din partea statelor membre să fie livrat cât mai curând posibil.

Ihor Jovkva a informat-o pe Besancenot.despre situaţia de securitate din Ucraina, în special despre ofensiva ocupanţilor ruşi în regiunea Harkov şi intensificarea atacurilor cu rachete din partea statului agresor rus.

„Ucraina şi armata ucraineană protejează flancul estic al NATO de mai bine de doi ani. Avem nevoie urgentă ca apărarea noastră aeriană să fie consolidată şi ajutorul militar necesar din partea statelor membre să fie livrat cât mai curând posibil”, a menţionat Ihor Jovkva, citat de News.ro.

Zelenski reproşează occidentalilor că îi interzic să lovească Rusia cu armele lor

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a reproşat Occidentului că interzice Ucrainei să folosească armele furnizate de Europa şi Statele Unite pentru a lovi teritoriul rus, într-un interviu exclusiv acordat AFP, citat de Agerpres.

„Ei ne pot lovi de pe teritoriul lor, acesta este cel mai mare avantaj pe care îl are Rusia, iar noi nu putem face nimic sistemelor lor (de armament) situate pe teritoriul rus cu armele occidentale. Nu avem dreptul să facem acest lucru”, a spus el, subliniind că i s-a plâns din nou săptămâna aceasta secretarului de stat american, Antony Blinken.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un cuplu de pensionari a vândut tot și a plecat într-o croazieră în jurul lumii....
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Tinerii îmbrăţişaţi înainte să fie luaţi de ape, în Italia, sunt români. Patrizia, Bianca şi...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Crește salariul minim de la 1 iulie 2024: Câți bani vor lua în mână angajații...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Cele mai mari alegeri din lume. Primul exit poll arată că partidul premierului indian va...
LEGĂTURA cu VENUS, PIERDUTĂ! De ce este aceasta importantă?
Este interzis total pentru cei care au telefoane mobile. Toată lumea trebuie să respecte
Anunț de ultimă oră de la ANM! Temperaturile se apropie de pragul canicular. Unde se...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Andrei Aradits, dezvăluiri neașteptate despre relația cu Andreea Bălan: „Nu prea ne plăceam așa. Nici...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Bacteriile intestinale ajută organismul să lupte cu tumorile, au descoperit cercetătorii
×