În orașul Ozu, Japonia, poți avea parte de o experiență unică: te poți caza într-un hotel inedit, „răspândit” în tot orașul vechi, de la clădiri restaurate precum un castel medieval, foste reședințe de samurai sau casele unor negustori.
Această inițiativă face parte dintr-un model de turism sustenabil promovat de Japnia, care a revitalizat comunitatea și a redat viața orașului. Un jurnalist de la BBC și-a relevat experiența sa de turist în Ozu, traversând un defileu îngust prin munții vestici ai insulei Shikoku.
Supranumit adesea „micul Kyoto”, Ozu a fost capitala fostului domeniu feudal Iyo (actuala prefectura Ehime) între 1617 și 1868, iar negustorii săi s-au îmbogățit din producția și comerțul cu ceară, mătase, hârtie și lemn. Din cauza declinului economic din ultimul secol, dar și a exodului locuitorilor către marile orașe, Ozu s-a degradat.
Coborând spre o vale înconjurată de apele fluviului Hiji, a văzut castelul Ozu – o fortăreață din lemn cu patru niveluri, ridicată în secolul al 14-lea. În spatele său, de-a lungul râului, se întindea orașul vechi, învăluit într-o ceață fină ce se ridica din apă, creând o atmosferă magică.
În 2019, primăria orașului a lansat un plan ambițios de turism durabil: recondiționarea clădirilor istorice și transformarea lor în locuri de cazare sau afaceri locale, de la cafenele, muzee la restaurantele tradiționale. Proiectul a avut succes: în 2023, orașul a fost inclus în topul celor 100 de destinații turistice sustenabile la nivel global și a câștigat premiul pentru păstrarea tradițiilor culturale.
Experiența este completă: oameni costumați în samurai, cine tradiționale, priveliști spectaculoase. Toate aceste inițiative au atras nu doar turiști, ci și noi locuitori, dornici să se stabilească într-o comunitate cu spirit colaborativ, cu o istorie vie și o natură spectaculoasă. Ozu nu este doar o destinație de vacanță, ci un exemplu despre cum tradiția și inovația pot conviețui armonios în secolul 21.
O ședere în Castelul Ozu este o experiență elaborată, căci oaspeții se pot caza numai îmbrăcați în kimono sau în armură de samurai, călare, escortați de un alai de samurai care pot asista la un spectacol de arte tradiționale, precum muzică gagaku sau dans Shinto kagura.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Țara care te primește cu brațele deschise și îți oferă până la 90.000 de EURO ca să te muți acolo