DOCUMENTAR | Batalionul format de belarușii voluntari care nu sunt de acord cu politica pro-rusă a țării

Publicat: 19/04/2022, 19:00

La doar patru zile după invazia Rusiei în Ucraina, Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, a organizat un referendum, prin care a renunțat la statutul non-nuclear al țării pe care o conduce. De fapt, un simulacru de plebiscit, pentru că rezultatul era cunoscut dinainte. A validat practic folosirea Belarusului pentru ca trupele ruse să atace Ucraina din nord, cu scopul de a cuceri Kievul. Aleksandr Lukașenko s-a exprimat în cele din urmă direct, după ce Ucraina a demonstrat că este capabilă să reziste în nenumărate rânduri. Acesta a afirmat că forțele Belarusului nu au intrat și că nici nu vor intra în Ucraina. Însă, o parte din cetățenii belaruși au fost de o altă părere față de liderul lor menținut în funcție cu sprijinul Moscovei.  Așa că belarușii și-au format un batalion alcătuit din voluntari care nu sunt de acord cu politica pro-rusă a președintelui lor.

Astfel, belarușii din exil care făcuseră parte din diverse grupuri, precum și alți noi recruți și-au format o unitate. Ei luptă în războiul din Ucraina, însă nu alături de ruși, chiar dacă Belarusul este singura aliată a lui Putin din regiune, ci de partea ucrainenilor. Între ei se află, de asemenea, persoane care doresc căderea regimului autoritar de la Minsk.

Pavel Slunkin, un fost diplomat belarus care a părăsit serviciul în 2020, acum este analist la Consiliul European pentru Relații Externe. El crede că implicarea celor din exil este importantă pentru reputația pe termen lung a națiunii, deoarece mulți bieloruși din străinătate, dintre care majoritatea au plecat din cauza lui Lukașenko, erau văzuți până acum ca niște oameni care au venit dintr-o țară agresoare și se puteau confrunta cu prejudecăți legate de acest război, ceva similar cu ceea ce s-a întâmplat și cu unii ruși care au fugit de represiunea lui Vladimir Putin.

Batalionul poartă numele unui fost revoluționar și lider regional al unei Insurecții Poloneze

Batalionul format poartă acum numele unui fost revoluționar și lider regional al unei Insurecții Poloneze, îndreptate împotriva imperiului Rus: Vincent Kanstancin Kalinoŭski, care este considerat erou în Lituania, Polonia și în Belarus. Batalionul belarus „Kalinouski” a devenit parte a Forțelor Armate ale Ucrainei, după ce membrii acestuia au depus un jurământ  în data de 25 martie 2022.

Astfel, aproximativ 200 de membri ai acestui batalion de voluntari servesc Ucraina chiar în prima linie a frontului, incluzând luptele din Irpin, de la periferia Kievului. Acești voluntari sunt echipați și plătiți în cea mai mare parte prin donații din diasporele belaruse și ucrainene, incluzându-le și pe cele din SUA.

Voluntarii au primit armament, inclusiv din cel furnizat de NATO armatei Ucrainei. Alți voluntari sunt veniți din Polonia și Lituania, țări care găzduiesc comunități mari din Belarus, în urma represiunii care a început în 2020.

Pavel Kulazanka este unul dintre sutele de belaruși care luptă în Ucraina alături de forțele Kievului. Acesta s-a inspirat de succesele țării vecine în apărarea contra invadatorilor ruși. Kulazanka este un fost disident belarus care a participat la numeroase proteste și la acțiuni de sabotaj împotriva regimului.

„Viața este despre a face pași pe calea credinței. Lupta împotriva lui Lukașenko a fost un astfel de pas. Părăsirea Belarusului a fost un alt pas. Refacerea vieții în SUA a fost un altul, iar pasul suprem este să lupt aici”, spune un luptător.

Și Konstantin Suschik face parte din acest batalion. În Belarus, el a fost un designer grafic și și-a folosit calitățile ca să sprijine mișcarea de opoziție împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko. Mișcarea s-a prăbușit, însă, într-un val de represiune după ce sute de mii de oameni au protestat împotriva realegerii frauduloase a lui Lukașenko în anul 2000. Spre deosebire de restul voluntarilor, Suschik trăia deja în exil la Kiev, pentru că a fost unul dintre miile de belaruși care au fugit în țările vecine ca să evite închisoarea acasă, pentru activismul lor.

Acum, Suschik luptă împotriva lui Lukașenko și a lui Vladimir Putin, nu prin proiectarea de campanii politice, ci cu armamentul din dotarea Ucrainei. Și nu în țara sa, ci alături de restul voluntarilor aflați în Ucraina în batalionul Kastus Kalinouski.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Surpriză maximă! Cătălin Bordea, escapadă în doi! Cu cine a plecat comediantul la Paris
FOTO. Frumoasa Lena și-a pus iubitul fotbalist la munca de jos! Cum arată în costum...
Vloggerul Mircea Bravo a intrat cu mașina într-un stâlp. Polițiștii l-au testat pentru consum de...
Berea fără alcool te lasă fără permis. Medic: Înverzește etilotestul
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Ai voie să încalci LINIA CONTINUĂ dacă depășești o căruță / tractor? Ce prevede legea...
Cum arată închisoarea din Germania în care va sta Cătălin Cherecheș. Primele imagini din penitenciarul...
Oana Lis trece prin momente dificile: ”Nu mai e”. Ce s-a întâmplat cu soția lui...
Rona Hartner a fost uitată de celebrități la înmormântare! Aurel Pădureanu și Ioana Tufaru sunt...
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Vestea șocantă pentru consumatorii de Pepsi. Secretul băuturii a ieșit la iveală după zeci de...
Adevărata poveste, spusă după un SECOL! Cel mai MARE trib din SUA
SE INTERZICE FUMATUL în aceste locuri! Reguli noi pentru fumătorii din România
Ce secrete vor fi dezvăluite în ultimul episod din „Clanul”
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și...
BANCUL ZILEI. Bulă: Băi nevastă, am observat că facem dragoste doar când ai nevoie de...