Cum îl răzbună Ponta pe Felix

Cum îl răzbună Ponta pe Felix
Publicat: 12/09/2012, 22:28
Actualizat: 29/07/2014, 23:59

În timp ce premierul Victor Ponta anunța că informatorii fostei Securități nu vor mai candida în alegeri din partea USL – scăldând-o, însă, în privința celui mai notoriu dintre ei, dovedit în justiție, amicul său politic Dan Voiculescu -, majoritatea parlamentară le dădea NUP foștilor miniștri Laszlo Borbely și Victor Paul Dobre. Senatorii și deputații nu mai blocaseră de patru ani, de la cazul Adrian Năstase, începerea urmării penale împotriva unora dintre colegii lor. Încercaseră, uneori, să tergiverseze avizele (cazul Ridzi), dar, în general, răspunseseră, prompt, cererilor procurorilor, încuviințând chiar și arestarea unora dintre acuzați (Cătălin Voicu, Mihai Boldea). S-ar fi putut crede că aleșii își schimbaseră mentalitea și înțeleseseră că nu domniile lor judecă și dau verdicte, ci justiția, obstrucționarea acesteia de către politic fiind de neacceptat într-un stat de drept. În ultimele luni însă, după trimiterea lui Adrian Năstase după gratii, parlamentarii și-au revizuit atitudinea, ei ducând, individual și în grup, o luptă neobosită, împotriva Parchetului și a DNA, cu „generalii” Crin Antonescu și Victor Ponta în primele rânduri.
Condamnarea la doi ani de închisoare cu executare a fostului prim-ministru pesedist a declanșat o salvă de discursuri furibunde despre politizarea justiției și a condus la represalii împotriva completului de judecată, ministrul Titus Corlățean solicitând CSM anchetarea disciplinară a magistraților, demers stopat mai târziu, fiindcă ar fi fost „susceptibil de interpretări eronate” pe plan extern, unde se vorbea de interferență în actul de justiție. În apropierea referendumului de demitere a președintelui și după acesta, tunurile i-au vizat pe judecătorii CCR (sesizare, fără succes, la ANI, împotriva Iuliei Motoc) și, în special, pe procurori. Aceștia din urmă sunt descriși public ca unelte ale lui Băsescu, cu comportament „stalinist”, „ale căror abuzuri reprezintă o lovitură de stat”. Declarațiile au culminat cu autodenunțul la DNA al domnilor Antonescu și Ponta, pentru a fi îndemnat cetățenii să vină la vot, care s-a vrut o sfidare la adresa justiției, nu doar un gest de solidaritate cu secretarul general al PSD Liviu Dragnea, pus sub acuzare pentru obținerea, în mod fraudulos, de foloase nepatrimoniale pentru partid, la referendumul din 29 iulie. În acest climat, era imposibil de imaginat că majoritatea uselistă va încuviința urmărirea penală în legătură cu același referendum, a fostului ministru al Administrației, Victor Paul Dobre. Cât despre dl Borbely, cercetat pentru relația dubioasă cu o firmă ce i-a renovat apartamentul soacrei și-a obținut un contract de la Mediu, el este beneficiarul votului „la pachet” cu demnitarul liberal.
Campania antijustiție, pe care o duce USL, urmărește să zdruncine bruma de încredere redobândită de cetățeni într-o instituție complet aservită politic, până nu demult. Ea nu schimbă dramatic percepția populară, dar face mai mult rău României, la Bruxelles, decât zbieretele PD-L despre închipuita lovitură de stat. Nu mai este vorba de un partid de opoziție, isterizat că pierde ultimul centru de putere, ci de alianța de guvernământ, care, prin declarațiile și acțiunile liderilor ei, arată clar că și-a propus să intimideze justiția. În aceste condiții, viitorul României în UE nu se anunță deloc luminos. Dar domnilor Ponta și Antonescu puțin le pasă. Nu-i interesează decât să sape zi de zi la temelia unei instituții care, după 15 ani de tutelă politică, s-a emancipat, în sfârșit, făcând ceea ce pe vremea lui Ion Iliescu era de neconceput: să bage demnitari în pușcărie. Și cu fiecare lovitură de târnacop, ei îl răzbună pe turnătorul Felix.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ