Lider sindical: Polițistele sunt întrebate dacă au fost violate, agresate, hărțuite

Lider sindical: Polițistele sunt întrebate dacă au fost violate, agresate, hărțuite
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 08/07/2013, 15:50

Polițistele sunt chestionate patru-cinci minute de echipe de două persoane, fiind întrebate dacă au fost violate sau hărțuite, verificările, care au pornit de la un caz, dând însă impresia unui fenomen la nivel național, a declarat luni, pentru Mediafax, liderul Sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu.

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Vameșilor „Pro Lex”, Vasile Lincu, a spus că polițistele sunt chestionate de către un psiholog și o persoană dintr-o structură superioară, fiecare discuție fiind de patru sau cinci minute.

„Sunt chestionate inclusiv cele angajate de o lună de zile. Din câte am înțeles, sunt întrebate dacă au fost violate, agresate, hărțuite. Au fost doar întrebări, nu au completat nimic. Din ce mi s-a spus, impresia lor a fost că e doar o formalitate. Nu zic că e rău că se fac astfel de verificări, dar nu mi se pare că, plecând de la o problemă, trebuia să începem o campanie la nivel național ca și când ar fi o problemă națională. Se creează impresia că e fenomen, ceea ce nu e cazul”, a precizat liderul sindical.

Vasile Lincu a mai spus că, spre deosebire de celelalte instituții, femeile polițist se apropie foarte mult de bărbații polițiști pentru că mediul de lucru este de așa natură, impunând aceleași condiții de muncă, același stres, atât pentru femei cât și pentru bărbați.

„Fișa postului e aceeași. Limbajul este altul chiar și între colegi și subordonați. Dacă ascultați limbajul chiar și între șefi și subalterni bărbați, mai ales în teritoriu, vi se pare la fel de grav. Femeile polițist nu sunt așa vulnerabile ca femeile din alte instituții”, a adăugat Lincu.

Mai multe organizații nonguvernamentale își exprimă, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Radu Stroe, rezerve față de decizia Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de a realiza interviuri cu toate femeile angajate în structurile de Poliție din țară pentru depistarea eventualelor acte de hărțuire ori discriminare pe criterii sexuale.

„Apreciem promptitudinea cu care ați inițiat acțiunile și implicarea dumneavoastră în rezolvarea acestor probleme, însă atragem atenția că hărțuirea și agresiunea sexuală, mobbing-ul, violența fizică și psihologică sunt fenomene dinamice, care pot îmbrăca forme foarte subtile și greu de depistat în cadrul unor controale”, se arată în scrisoarea deschisă a ONG-urilor.

Organizațiile își exprimă îngrijorarea cu privire la eficiența anchetei, în absența unor măsuri care să asigure protecția femeilor intervievate, confidențialitatea datelor și garanția că nu vor exista represalii împotriva celor care denunță actele de viol, mobbing sau hărțuire sexuală comise la locul de muncă.

În opinia ONG-urilor, nerespectarea acestor condiții de investigare poate transforma ancheta într-un act de intimidare a femeilor angajate în structurile de poliție și le poate îngreuna situația la locul de muncă. Din acest motiv, organizațiile îi cer ministrului de Interne să facă publice condițiile de realizare și rezultatele investigației în curs.

Evaluarea internă a actelor de agresiune sexuală trebuie să aibă în vedere și bărbații, consideră semnatarii scrisorii, întrucât aceștia la rândul lor pot fi victime ale diverselor forme de violență sexuală și abuz, după cum o arată experiența altor state.

O acțiune singulară, de natură strict disciplinară, care își propune intervievarea în două săptămâni a femeilor din structurile Poliției, nu poate fi o măsură suficientă pentru rezolvarea unor probleme învăluite în tăcere atâta vreme, atrag atenția reprezentanții societății civile, susținând că există riscul de „re-victimizare a femeilor din Poliție”.

Toate femeile care lucrează în Poliție vor fi intervievate de psihologii și sociologii IGPR și vor completa un chestionar elaborat de specialiști, în care vor răspunde la întrebări legate de eventuale acte de hărțuire ori discriminare pe criterii sexuale, au anunțat, joi, oficiali ai IGPR.

Chestorul Viorel Vasile, adjunct al șefului Inspectoratului General al Poliției Române, a declarat că echipele, formate din specialiști în resurse umane, control intern, psihologi și sociologi ai IGPR, verifică în ce condiții își desfășoară munca angajatele instituției.

„S-a constituit și un ghid de interviu, elaborat de specialiștii noștri, care urmărește avantajele și dezavantajele femeii care lucrează în Poliție și eventualele tendințe de discriminare ale acesteia la locul de muncă”, a spus chestorul Viorel Vasile.

Adjunctul șefului IGPR a adăugat că se vor purta discuții cu absolut toate angajatele, după care se va face un raport.

Potrivit lui Viorel Vasile, în Poliția Română lucrează 8.809 femei, dintre care 2.211 sunt ofițeri, iar 133 au funcții de conducere. În același timp, 4.908 au gradul de agent, opt dintre acestea având funcții de conducere, iar 1.690 sunt personal civil.

Controalele la inspectoratele județene de poliție sunt făcute din dispoziția ministrului de Interne, Radu Stroe, și urmăresc verificarea respectării principiilor de etică și deontologie profesională, pentru a fi identificate și sancționate practici discriminatorii în raport cu angajatele și alte aspecte neconforme.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Secretul supermodelului Irina Shayk! Cum se menţine într-o formă fizică de invidiat
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Yoga pentru căței, numită și „doga”, interzisă în Italia