Statul vrea să impoziteze peste 600.000 de agricultori care nu declară venituri

Statul vrea să impoziteze peste 600.000 de agricultori care nu declară venituri
Publicat: 21/01/2013, 19:49
Actualizat: 03/02/2019, 03:46

Statul vrea să schimbe modalitatea de impozitare pentru argicultorii persoane fizice, de la o taxă pe venitul declarat, în prezent, la impozit pe suprafață sau număr de animale, și să taxeze peste 600.000 de agricultori care primesc anual subvenții, dar nu declară profit și nu plătesc impozit, informează Mediafax.

„Treaba este foarte clară. Nici măcar nu este vorba despre un impozit nou, ci despre mărirea bazei de impozitare. În acest moment, 80% din terenurile agricole sunt în proprietatea persoanelor fizice. Că este un hectar, că sunt 100 de hectare, nu are nici o importanță. Pănă acum plăteau impozit doar cei care declarau că au vândut. La ora actuală se pornește de la premisă foarte clară: ai acel teren, acele animale, plătești un impozit mic. Ideea este un impozit mai mic de la toată lumea, decât un impozit foarte mare de la puțini”, a declarat luni Sorin Minea, președintele Romalimenta, după o întâlnire dintre miniștrii Economiei și Agriculturii, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin, cu reprezentanții patronatelor din agricultură.

El a spus că din cei 670.000 de agricultori persoane fizice care primesc subvenții de la stat, doar 10% sunt plătitori de impozite, potrivit datelor furnizate patronatelor de Ministerul Agriculturii.

Minea crede că cei 670.000 de agricultori „participă la piață” și nu fac afaceri doar pentru a trăi ei și familiile lor, ci fac bani, și că din moment ce aceștia primesc subvenții pentru teren sau animale, este normal să plătească și impozite.

„Sunt peste 600.000 de agricultori care primeau subvenții de la stat, dar nu plăteau impozite. Impozitul pe persoane juridice rămâne 16%, ăsta nu se discută. Persoanele fizice plăteau un impozit de 7,5% pe declarațiile de vânzare. Dacă eu declaram că am vândut, pe suma declarată mi se lua impozit. Pe mine nu mă obliga nimeni să declar cât am vândut, ba mă mai și plângeam că am adus și bani de acasă. Acum impozitul se va lua pe suprafață, pe care dacă nu o poți lucra sau să creșți animalele, o arendezi”, a explicat președintele Romalimenta.

Ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat că proiectul de schinbare a modului de impozitare este o măsură simplificată de declarare și de plată a taxelor de către peste 670.000 de agricultori, care vor deveni contribuabili la fondul național de asigurări de sănatate și vor putea beneficia de servicii de sanătate ca contributori.

El a adăugat că evaziunea și frauda fiscală vor fi reduse.

„În mod normal, dacă eu trăiesc din creșterea animalelor, din terenuri agricole și am 10 hectare de teren și trei sere, și 50 animale, dar declar că nu am vândut nimic, este ilogic să nu plătesc și eu. Așa, cine are mai mult de doua hectare de teren arabil, cine are mai mult de 500 de metri pătrați de seră, cine are mai mult de șase porci, trei vaci, plătește un impozit fix, un impozit mic pe an. Impozitul se va plăti după încasarea banilor lor, deci după ce vând. și atunci nu mai poți să spui: stai, că eu am terenul, dar nu l-am lucrat sau nu am vândut nimic”, a mai spus Minea.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat la rândul său că noile reglementări extind baza de impozitare a persoanelor fizice.

„Au fost impozitați și până acum, dar nu s-au coectat suficient la bugetul de stat”, a spus el.

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, agricultorii care obțin venituri din creșterea animalelor vor plăti impozit de 16% aplicat la venitul net anual, impozitarea fiind extinsă și pentru veniturile din silvicultură și piscicultură.

Agricultorii care au maxim 10 ovine și caprine, până la 3 vaci, 6 porci, 100 de păsări sau 100 familii de albine nu vor plăti impozit. Totodată, sunt exceptate de la impozitare veniturile din cereale, dacă suprafața cultivată este de maxim 2 hectare, ca și în cazul plantelor oleaginoase, cartofilor, sfeclei de zahăr, hameiului și leguminoaselor pentru boabe. Limite maxime mai sunt stabilite pentru pomi – 1,5 hectare, tutun, viță de vie – un hectar și legume cultivate în câmp și spații protejate, flori și plante ornamentale – jumătate de hectar.

În urma modificărilor legislative, venitul anual pentru câștigurile din activități agricole va fi determinat numai pe baza normelor anuale de venit, care sunt stabilite în proiectul de ordonanță pentru perioada impozabilă din acest an fiscal cuprinsă între 1 februarie și finalul anului 2013.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...