Aaron David Miller, expert în Orientul Mijlociu, despre relația Israel – SUA: „Netanyahu, DISPERAT să rămână la putere, Biden este îngrijorat”

Aaron David Miller, expert în Orientul Mijlociu, despre relația Israel - SUA: „Netanyahu, DISPERAT să rămână la putere, Biden este îngrijorat”
Publicat: 28/04/2024, 11:25
Actualizat: 28/04/2024, 11:29

Jurnalistul australian Josh Feldman l-a intervievat pe Aaron David Miller, care a servit ani de zile ca expert în Orientul Mijlociu la Departamentul de Stat din Washington. Tema principală a discuției a fost, firește, conflictul din Gaza, dintre Israel și Hamas, dar și mutările, uneori controversate, făcute de premierul Benjamin Netanyahu.

Expertul în Orientul Mijlociu a punctat că administrația Biden a dus, până acum, o politică pasiv-agresivă față de actualul guvern israelian, chiar înainte ca acest conflict din Gaza să izbucnească, după masacrul din data de 7 octombrie 2023.

„După părerea mea, administrația a urmat o politică pasiv-agresivă față de acest guvern israelian chiar înainte de război, ca răspuns la cel mai de dreapta guvern din istoria statului. Biden se consideră parte a narațiunii israeliene și nu ar fi trebuit să surprindă pe nimeni că a fost primul președinte american care a vizitat Israelul în timpul unui război major. Biden este îndrăgostit de ideea Israelului, de poporul israelian și de securitatea Israelului. Evident, nu de Benjamin Netanyahu”, a afirmat Aaron David Miller, citat de The Jerusalem Post.

„Administrația este supărată pe Netanyahu”

Expertul a mai declarat că, din punctul său de vedere, președintele Biden se confruntă cu problemele unui Partid Democar divizat, în perspectiva alegerilor, dar și a subiectului „Israel”.

Dacă Biden vrea să rezolve ecuația conflictului din Gaza, a mai spus Aaron David Miller – eliberarea ostaticilor, asistența umanitară etc. -, nu poate face asta pe „picior de război” cu Benjamin Netanyahu, care dorește neapărat să păstreze puterea.

„Cred că Biden își dă seama că nu are de-a face cu acel Netanyahu de odinioară, cu un Benjamin Netanyahu, care nu prezintă riscuri. Cred că este disperat să rămână la putere (n.red. – Netanyahu) și, în consecință, cred că va face mai mult decât orice alt politician din Israel pentru a rămâne la putere, inclusiv, dacă îi servește interesele, prelungirea războiului. Ceea ce reprezintă o îngrijorare pentru administrația Biden”, a avertizat expertul în Orientul Mijlociu.

 „O înțelegere este cheia întregii strategii a administrației, iar președintele a făcut presiuni asupra Israelului pentru flexibilitate”

Aaron David Miller

„Adevăratul test poate veni pe 8 mai”

„Adevăratul test poate veni pe 8 mai”, a mai precizat expertul, atunci când secretarul de stat american va trebui să confirme, conform Memorandumului de Securitate Națională nr. 20, că Israelul și-a respectat promisiunile privind ajutorul umanitar și echipamentul militar al SUA.

„Testul poate avea loc pe 8 mai, când secretarul de stat trebuie să certifice, conform Memorandumului de Securitate Națională Numărul 20, că asigurările pe care Israelul le-a oferit în chestiunea ajutorului umanitar și a echipamentelor militare americane sunt credibile”, spune Miller.

Totuși, Aaron David Miller a concluzionat că această criză pe care a numit-o cosmică nu va distruge relația dintre Israel și SUA, în ciuda opiniilor exprimate de sceptici.

„Cred că aceasta este criza cosmică care va submina și va distruge relația dintre SUA și Israel? Nu, nu cred”, a încheiat expertul.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Occident vs. Rusia în noul RĂZBOI RECE: „Putin nu are chef să renunțe după ce a pariat președinția pe conflictul din Ucraina”

Adversar al PUZ-urilor, Nicușor Dan a blocat Capitala, dar dă vina pe fosta administrație. Avocat: „Să-i fie RUȘINE, și-a bătut joc de patrimoniu!”

O tânără israeliană, luată ostatică de HAMAS, cerută în căsătorie de un terorist: „A adus un inel, m-am prefăcut că râd, ca să nu mă împuște în cap”

Culisele arestării lui Timur Ivanov, adjunctul ministrului Apărării din Rusia: „În INTERESUL lui Putin, nu lasă nicio tabără să devină prea puternică”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Se CONFISCĂ banii românilor. Anunț final la Guvern: Vrei să te judeci, plătești dublu
Oana Zăvoranu a luat foc. Scoasă din minți de proces
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...