Boc: Avocatul Poporului doarme, ar trebui să sesizeze CC legat de ultima ordonanță privind taxele

Boc: Avocatul Poporului doarme, ar trebui să sesizeze CC legat de ultima ordonanță privind taxele
Publicat: 30/01/2013, 14:27
Actualizat: 30/01/2013, 18:21

Primarul Clujului, Emil Boc, susține că Avocatul Poporului ar trebui să sesizeze Curtea Constituțională pentru a declara neconstituțională ultima ordonanță a Guvernului privind majorarea taxelor de către primăriile cu datorii, el spunând că Avocatul Poporului „doarme și este complice cu puterea”.

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că ceea ce a făcut Guvernul Ponta cu taxele locale este „o bătaie de joc”, fiind emise trei acte normative pe această temă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este o bătaie de joc ceea ce face Guvernul Ponta cu taxele locale. În 25 ianuarie e a treia hotărâre în Guvern prin care ne pune condiții administrațiilor locale pe care trebuia să le fi îndeplinit la 31 decembrie 2012. În mod normal, este retroactivă și dacă am avea un Avocat al Poporului care își face datoria ar sesiza imediat Curtea Constituțională pentru a declara neconstituțională ultima ordonanță a Guvernului care cere în 24 sau în 25 ianuarie să îndeplinim condiții pe care ar fi trebuit să le îndeplinit la 1 ianuarie legate de datoriile primăriilor. Este inadmisibil să se întâmple acest lucru într-un stat de drept, dar se pare că și acest Avocat al Poporului pe care îl avem doarme și este complice cu puterea, cu abuzurile la adresa plătitorilor de taxe și impozite din România. Este un caz tipic, clasic, de retroactivitate, o încălcare flagrantă a acestui principiu din Constituție. Nu poți să pui în 25 ianuarie 2013 condiții pe care trebuia să le fi îndeplinit la 31 decembrie 2012”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, „bâlbâielile” Guvernului Ponta au pus administrațiile locale la 1 februarie în situația de a nu ști ce să le comunice cetățenilor.

„Adevărul este altul. Ponta și Guvernul pe care îl reprezintă s-au angajat în fața FMI că vor avea venituri cu 16 la sută mai mari de la administrațiile locale și după ce au văzut că acest angajament este obligatoriu pentru promovarea bugetului au dat trei acte normative pentru a obliga autoritățile locale să aibă taxele majorate. Acest lucru trebuia să îl spună de la început, din decembrie, nu să o tot bâlbâie, că nu guvernul majorează, ci primarii”, a afirmat Boc.

Acesta a adăugat că Primăria Cluj-Napoca nu are datorii, dar a cerut Direcției de Finanțe explicații cu privire la termenul „arierate” pentru a vedea dacă nu se încadrează aici și datoriile înregistrate de asociațiile de proprietari la firmele de construcții implicate în proiectul de reabilitare termică a blocurilor.

„De două ori am supus Consiliului Local Cluj-Napoca menținerea taxelor la același nivel ca și în anul 2012. De trei ori, Guvernul Ponta a venit cu trei acte normative care împiedică autoritățile locale să mențină același nivel al taxelor locale. Noi, la 31 decembrie 2012, nu avem datorii, chiar avem un excedent, dar există o dispută legată de modul cum se interpretează datoriile pe care asociațiile de proprietari le au pentru reabilitarea termică a blocurilor. Programul prevede ca 50 la sută să finanțeze bugetul național, 30 la sută primăria, iar 20 la sută asociațiile. Dacă aceste asociații nu și-au achitat datoriile către constructori, înseamnă că este datorie sau nu, în condițiile în care Primăria a semnat contractul cu constructorul. Așteptăm să vedem care va fi răspunsul de la Finanțe și să luăm o decizie în consecință. Definiția arieratelor este foarte largă și trebuie să vedem dacă în asta intră și datoriile asociațiilor de proprietari”, a conchis Boc.

În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă crește în 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflației pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităților locale rata cumulată a inflației, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creștere sau o scădere într-o marjă de 20%.

Ponta spunea că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind indexarea taxelor locale până nu se va înțelege foarte clar că nu Guvernul este cel care mărește aceste taxe și că actualizarea cu rata inflației se poate face doar de către autoritățile locale, dacă acestea doresc.

Hotărârea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost, însă, publicată în Monitor la sfârșitul anului trecut, fără alte prevederi explicative, iar premierul a atenționat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administrației locale, deoarece primarii care nu majorează taxele nu vor primi în compensație bani din bugetul central.

Ulterior, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanță care stabilește că, pentru acest an, autoritățile locale pot adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menținute la nivelul de anul trecut, fără să fie indexate.

La scurt timp însă, Guvernul a emis o nouă ordonanță care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor crește.

Arieratele reprezintă acele plăți restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, iar numărul primăriilor care nu înregistrează astfel de datorii este extrem de mic.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare