Conferință MEDIAFAX. Ministerul Dezvoltării: În România sunt deschise 3.000 de șantiere. Nu vrem să mai începem alte proiecte

Conferință MEDIAFAX. Ministerul Dezvoltării: În România sunt deschise 3.000 de șantiere. Nu vrem să mai începem alte proiecte
Publicat: 18/04/2013, 19:22
Actualizat: 29/03/2019, 18:15

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nu va începe noi proiecte în acest an, concentrându-se pe finalizarea celor deja începute, în condițiile în care la nivel național sunt deschise circa 3.000 de șantiere, a declarat, joi, Iulian Matache, secretar de stat în instituție.

„Nu vrem să mai începem alte proiecte, în condițiile în care în prezent sunt deschise 3.000 de șantiere la autoritățile locale. Acestea sunt fie de apă, fie de canal, baze sportive, deschise de-a lungul timpului și pentru care nu au fost alocate fonduri pentru a fi închise”, a spus Matache, la conferința Mediafax Talks about Constructions.

Oficialul a afirmat, răspunzând unei întrebări, că valoarea celor aproximativ 3.000 de proiecte se ridică la circa 5 miliarde lei, iar investițiile vor fi prioritizate și derulate într-un interval de doi-cinci ani, în funcție de resursele financiare.

El a arătat că obiectivul Ministerului Dezvoltării este finalizarea acestor proiecte, nu existența a cât mai multor investiții începute.

Prioritățile Ministerului: Modernizarea satelor, regenerarea urbană și dezvoltarea infrastructurii județene

Matache a spus că instituția urmărește dezvoltarea unei strategii coerente și integrate și impulsionarea activității investiționale, fiind lansate în acest sens o serie de programe, după ce în ultimii ani s-a înregistrat o stagnare sau chiar un regres al domeniului construcțiilor, din cauza cererii reduse și a diminuării resurselor financiare.

Oficialul a amintit că la 10 aprilie a fost aprobat un nou program care vizează proiectele de construcții, cu trei subprograme, respectiv modernizarea satelor, „regenerarea urbană” a municipiilor și orașelor, respectiv dezvoltarea infrastructurii județelor.

Programul este finanțat din fonduri aprobate anual cu această destinație, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, bugetele locale sau alte surse.

Matache a atenționat că acest program nu este un nou PNDI, principala diferență fiind finanțarea.

„N-o să ne întindem mai mult decât ne este plapuma și, de asemenea, nu vom cere constructorilor să se îndatoreze pentru stat”, a adăugat Matache.

Programul are în acest an un buget de circa 450 milioane lei, potrivit sursei citate.

Erbașu, patronate: Finanțarea rămâne principala problemă

Prezent la eveniment, Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor în Construcții, a arătat că finanțarea rãmâne principala problemă a sectorului construcțiilor, iar cele mai multe proiecte sunt suspendate sau întârziate.

„Motivele principale sunt studiile de fezabilitate precare care au stat la baza finanțării, caietele de sarcini foarte complicate, contestațiile nenumărate care apar din cauza lipsei de transparență la licitații și a firmelor care sunt contestatari de meserie, precum și a ofertelor de dumping”, a spus Erbașu.

El a amintit că un mijloc de îmbunătățire a situației ar fi certificarea profesională a firmelor de construcții, cerutã în repetate rânduri de reprezentanții patronatelor de profil, care se aplică la nivel european obligatoriu sau opțional.

„Suntem în situația în care pentru mulți constructori nu mai există soluții. Dorim să vedem dacã primim de la Guvern măcar speranțe. Evident că nu sunt suficiente, ne dorim și certitudini”, a mai arătat Erbașu.

La evenimentul MEDIAFAX, care a reunit atât reprezentanți ai autorităților, cât și cei din mediul privat, au mai participat, în calitate de lectori, și Mihai Rohan, președintele CIROM, Aurelia Cionga, președintele Raiffeisen Banca pentru Locuințe, Liviu Stoleru, director general Cemacon, Sorin Cristea, Sales Manager ARCON, Cristian Ustinescu, director de investiții la DTZ Echinox, și Tiberiu Andrioaiei, membru în Consiliul Director al FPSC.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Se schimbă banii de la 5 iunie 2024! 1.000.000 de români sunt afectați
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Noi imagini șocante cu răpirea unor femei-soldat israeliene în timpul atacului Hamas din 7...
Marele actor Costel Constantin a trăit clipe de coșmar înainte să moară. Ultimul apel este...
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai...
Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui George și a Ionelei, cei doi iubiți care au...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce NU trebuie să faci dacă ai băgat benzină în loc de motorină! Cum poți...
Ungaria vorbeşte despre al Treilea Război Mondial. Ce trebuie să evite Occidentul
Instrument REVOLUȚIONAR, la un pas de a SCHIMBA LUMEA pentru totdeauna!
Ion Iliescu și-a luat adio: S-a tras cortina
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Ultimele imagini cu Erik, băiatul mort după ce a furat mașina părinților și a ieșit...
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
"Sunt un bătrân putred al acestei realități carnivore". Dezvăluirile neașteptate făcute de Horațiu Mălăele în...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Microsoft propune o funcție „Big Brother” care înregistrează tot ce facem pe computer
×