Inspector ISJ Timiș:La Gătaia nu a fost centru de examen; Cum poți spune că a fost fraudă la Gătaia?

Inspector ISJ Timiș:La Gătaia nu a fost centru de examen; Cum poți spune că a fost fraudă la Gătaia?
Inspectorul-șef al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Cornel Petroman, a declarat, miercuri, că directoarea Liceului din Gătaia, Gabriela Neda, așteaptă la sediul Poliției din Deta să fie audiată de către un procuror, deși aceasta a făcut parte dintr-o comisie de bacalaureat din Timișoara.
Publicat: 10/07/2013, 15:35
Actualizat: 10/02/2016, 13:27

Inspectorul-șef al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Cornel Petroman, a declarat, miercuri, că directoarea Liceului din Gătaia, Gabriela Neda, așteaptă la sediul Poliției din Deta să fie audiată de către un procuror, deși aceasta a făcut parte dintr-o comisie de bacalaureat din Timișoara.

Cornel Petroman a declarat că, după părerea sa, nu avea cum să aibă loc fraudă la examenul de bacalaureat la Liceul din Gătaia deoarece aici nu a fost centru de examinare și că absolvenții de liceu din Gătaia au susținut examenul la centrul din Deta, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„La Gătaia nu am avut centru de evaluare sau examen. Cum poți spune că a fost fraudă la Gătaia? Centrul de examen a fost la Deta. Directoarea din Gătaia a făcut parte din comisia de examen de la Colegiul Bănățean din Timișoara. Nici măcar nu s-a dus la Deta”, a declarat Petroman.

Întrebat dacă are cunoștință că directoarea de la Liceul din Gătaia sau elevi ai acestui liceu sunt audiați de procurori, Petroman a răspuns că doar directoarea s-a dus la sediul Poliției Deta și urmează să fie audiată.

„Un procuror a sunat-o pe doamna directoare Gabriela Neda să îi spună să vină la sediul Poliției Deta pentru a fi audiată. Doamna directoare s-a dus la Poliție de bunăvoie. Eu, dacă eram în locul ei, nu m-aș fi dus, vă spun sincer. Ea nu are nicio treabă cu ce s-a întâmplat la centrul de la Deta. Ce poți să îi pui în cârcă acestei femei? În plus, la Deta au dat examen și alte licee. Cât despre elevi, eu nu știu să fie vreun elev audiat”, a declarat Petroman.

Șeful ISJ Timiș a mai spus că, dacă se vor adeveri suspiciunile de fraudă, cei vinovați vor fi trași la răspundere.

Mai mulți elevi și profesori de la Liceul din Gătaia, județul Timiș, precum și directoarea unității de învățământ, Gabriela Neda, vor fi audiați de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, existând suspiciunea de fraudă la examenul de bacalaureat, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor citate de corespondentul MEDIAFAX, elevii de la Liceul din Gătaia au suținut bacalaureatul în centrul de exameninare de la Colegiul Tehnologic Sf. Nicolae din Deta, alături de elevii de la liceele din Deta, Ciacova și Peciu Nou.

Sursele citate precizează că vor fi audiați directoarea liceului, mai mulți elevi, dar și membri ai Comisiei de Supraveghere de la Bacalaureat și membri ai Comisiei de Corectare a lucrărilor de la Bacalaureat 2013.

Conform acelorași surse, aproape 50 de elevi ar fi dat câte 200 de lei fiecare profesorilor, pentru a promova examenul de bacalaureat. Banii ar fi fost strânși sub pretextul unor activități festive prilejuite de sfârșitul liceului.

Un număr de 17 din 67 de candidați la bacalaureat din Gătaia au fost respinși, iar unul nu s-a prezentat.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, declara, luni, că, în urma desfășurării sesiunii iunie – iulie a bacalaureatului, sunt 15 cazuri de potențială fraudă, 318 elevi fiind eliminați din examen pe parcursul susținerii probelor scrise, săptămâna trecută.

Referindu-se la suspiciunile de fraudă de la bacalaureat, Pricopie a precizat că sunt șase cazuri în care a intervenit Poliția sau procuratura, dintre care patru au fost semnalate de inspectoratele școlare: cazul de la Liceul „Dimitrie Gusti” din Capitală și cele trei cazuri de la Constanța, la care se adaugă cele de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală și de la Sibiu.

El a mai spus că au fost și alte plângeri, inclusiv venite pe telelefonul verde deschis de minister pentru sesizarea neregulilor la examenele naționale, care au fost aduse în atenția Poliției.

Ministrul a precizat că, în total, sunt 15 cazuri de potențială fraudă și, totodată, că au fost 318 candidați eliminați din examen, pe parcursul susținerii celor patru probe scrise, săptămâna trecută, aceștia încercând să copieze sau având asupra lor diverse materiale interzise. Numărul elevilor eliminați din examen este comparabil cu cele din anii anteriori.

Ulterior acestei declarații a ministrului Educației, au avut loc percheziții la locuința unui profesor din Drobeta Turnu Severin, suspectat că ar fi primit bani de la mai mulți elevi pentru a-i ajuta să promoveze examenul de bacalaureat, la domiciliul său anchetatorii găsind 15.000 de lei și 2.500 de euro. Profesorul de limba și literatura română Marius Arbănaș este pensionar, predând doar patru ore la Colegiul Pedagogic „Ștefan Odobleja” din Drobeta Turnu Severin.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2013, este de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestațiilor, anunțate luni de Remus Pricopie.

Ministrul Educației a precizat că au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenții de clasa a XII-a din promoția 2012 – 2013 și 30,6 la sută din absolvenții promoțiilor anterioare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Dulceață de vișine și rubarbă. Delicatesă pentru zilele toride de vară
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Prima generație cu o rată a cancerului mai mare decât a părinților
×