Straniul caz al inginerului vâlcean care a murit după ce o asistentă fără specializare i-a montat o sondă urinară. Ce au descoperit legiștii

Publicat: 16/06/2024, 08:00

Procurorii din Vâlcea au deschis o anchetă în cazul unui inginer în vârstă de 81 de ani care a murit la scurt timp după ce o asistentă medicală fără specializare i-ar fi montat acasă o sondă urinară. Pacientul a ajuns la spital abia după ce pierduse deja mai bine de doi litri de sânge. 

Ioan Popa revenise în casa lui din orașul vâlcean Călimănești, la sfârșitul lunii aprilie, după ce suferise o operație la femur, în Spitalul Universitar București. Bărbatul era într-o stare de sănătate stabilă, chiar dacă avea nevoie, temporar, de o sondă urinară.

Dacă la București, sonda pacientului era schimbată doar într-un mediu spitalicesc, la Călimănești, situația se complica, în sensul în care, pentru schimbarea sondei, bărbatul trebuia dus cu ambulanța la Vâlcea. În aceste condiții,  unul dintre cei doi fii ai lui Ioan Popa ar fi contactat medicul de familie al pacientului. Femeia ar fi răspuns că există și posibilitatea ca pensionarul să fie tratat acasă și a recomandat o asistentă medicală, despre care ar fi menționat că îi poate schimba sonda contra sumei de 100 de lei.

Asistenta a sunat la 112 abia după patru ore

La data de 9 mai, asistenta medicală a venit la domiciliul lui Ioan Popa. Bărbatul era odihnit și avea o stare de spirit bună. La momentul respectiv, era în casă cu femeia care îl îngrijea de luni până sâmbătă.

După ce asistenta i-a schimbat sonda, bărbatul a început să sângereze abundent, mai ales că lua și un medicament care prevenea coagularea, în condițiile în care suferise, în trecut, un atac cerebral.

Timp de patru ore, asistenta medicală a refuzat să cheme o ambulanță, cu toate că pacientul avea convulsii, iar starea lui era din ce în ce mai gravă. Când și-a dat seama că Ioan Popa este în pericol de moarte, a sunat la numărul de urgență 112. Acesta a fost preluat de o ambulanță, care l-a dus la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, unde, din păcate, a decedat a doua zi.

Pacientul a pierdut doi litri de sânge

În urma necropsiei s-a stabilit că inginerul în vârstă de 81 de ani murise de septicemie, după ce sângele i s-a amestecat cu urină. În plus, pierduse aproximativ doi litri de sânge în urma hemoragiei provocate de montarea greșită a sondei.

Ca urmare, familia victimei a depus o plângere, pentru malpraxis, la Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea, dar și la Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Vâlcea.

Surse medicale au declarat, pentru Gândul, că atunci când a recomandat-o pe femeia care i-a schimbat sonda urinară lui Ioan Popa, medicul de familie știa că aceasta este doar asistent generalist și nu are specializarea necesară pentru o astfel de intervenție.

Mai mult, medicul de familie cunoștea faptul că pacientul ia un medicament care nu permitea coagularea sângelui, în condițiile în care rețetele erau eliberate de ea. Totodată, doctorița știa inclusiv faptul că legea nu permite montarea sondelor urinare la domiciliu, în special din cauza riscului mare de infecție.

Femeia a crezut că hemoragia se oprește singură

Audiată de reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din Vâlcea, asistenta acuzată de familia lui Ioan Popa ar fi spus că a sunat cu întârziere la numărul de urgență 112 deoarece ar fi așteptat ca hemoragia să se oprească de la sine.

Sursele Gândul au precizat că, în timp ce pacientul agoniza pe pat, asistenta medicală ar fi convins-o și pe femeia angajată să-l îngrijească să ascundă față de familia bărbatului faptul că s-a învinețit și a avut convulsii.

Oficiali din cadrul IPJ Vâlcea au declarat, la solicitarea Gândul, că la nivelul structurilor de investigații criminale se află în derulare o anchetă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brezoi, însă cercetările se află în faza secretă și ca urmare detaliile nu pot fi făcute publice de către instituție.


CITEȘTE ȘI:

Detaliul „cheie” care explică dimensiunile îngrozitoare ale tragediei de la Ferma Dacilor. CAPCANA MORTALĂ din camerele de protocol

Gheorghe Dincă și-a TATUAT corpul cu versete din BIBLIE. Criminalul este convins că în arest s-a produs o minune

Procurorii DNA cercetează modul în care un cunoscut șef din Poliție s-a PENSIONAT la 40 de ani. Ofițerul a fost șef peste județul milionarilor

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...