Unele monumente istorice din proprietatea statului ar putea deveni spații pentru cazare și masă

Unele monumente istorice din proprietatea statului ar putea deveni spații pentru cazare și masă
Publicat: 26/07/2013, 16:21
Actualizat: 09/08/2019, 01:28

Ministerul Culturii vrea să înființeze Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice, care va avea ca scop valorificarea mai multor monumente istorice aflate în proprietatea statului, instituția putând să desfășoare și activități de cazare și masă în aceste spații.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG), aflat în prezent în perioada de consultare publică, Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice va fi o instituție publică cu personalitatea juridică subordonată Ministerului Culturii.

Administrația va prelua bunurile mobile și imobile aflate în administrarea Institutului Național al Patrimoniului, care trece printr-un proces de reorganizare ca urmare a Ordonanței de urgență a Guvernului numărul 72 din 2013.

Instituția va prelua și activitățile Institutului Național al Patrimoniului referitoare la administrarea monumentelor istorice și a siturilor arheologice și va fi finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat.

Administrația va avea printre atribuțiile sale și administrarea monumentelor istorice intrate în proprietatea statului, altele decât cele administrate de alte instituții publice subordonate Ministerului Culturii. De asemenea, Administrația va „propune promovarea de proiecte și programe de revitalizare a acestora (a monumentelor, n.r.), realizarea de parteneriate sau prin concesionare, dare în folosință gratuită ori închiriere”.

Pe de altă parte, Administrația va realiza lucrări de reabilitare și de punere în valoare a monumentelor istorice și va putea desfășura și activități de cazare și masă în spațiile pe care le are în administrare.

„Sunt monumente istorice care în momentul de față sunt hoteluri, cum este Castelul de la Cetatea de Baltă, care este proprietate privată, și, dacă este restaurant așa cum trebuie, poate primi inclusiv această destinație legată de industria turistică. Este o tradiție foarte solidă în Spania, cu ceea ce se numește Paradores. În Marea Britanie, National Heritage Found a transformat multe castele în centre de evenimente, (…) având grijă să fie prezervată calitatea monumentului, cu toată rigoarea. Dar monumentul trebuie să fie viu, să trăiască. Sperăm să facem și noi într-o zi (acest lucru, n.r.). Vor trece mulți ani până să ducem monumentele în această condiție, dar am creat un cadru normativ care să permită această posibilitate în viitor”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu, pentru MEDIAFAX.

El a precizat că acest proiect vizează doar monumentele care vor fi administrate de Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice.

Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice va avea sediul în municipiul București, Calea Șerban Vodă, numărul 33, potrivit proiectului de HG.

Conform proiectului citat, bunurile imobile, proprietate publică a statului, care se transmit din administrarea Institutului Național al Patrimoniului în administrarea Administrației Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice sunt: un imobil din București (sediul Administrației, n.r.), Conacul Marghiloman din comuna Sinești (județul Ialomița), Castelul Bethlen din comuna Albești (județul Mureș), Conacul Marghiloman din Buzău (județul Buzău), Conacul Rosetti-Balș din satul Pribești (județul Vaslui).

Pe de altă parte, în proiectul de HG se spune că Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice va fi condusă de un director, numit prin ordin al ministrului Culturii, în urma unui concurs, organizat potrivit legii. Directorul Administrației va fi ordonator terțiar de credite.

Pe lângă directorul Administrației va fi înființat Consiliul administrativ, „organ colectiv de conducere cu caracter deliberativ în domeniul managementului instituției”.

Administrația Monumentelor Istorice și a Siturilor Arheologice va avea un număr maxim de 25 de posturi.

Proiectul de hotărâre elaborat de Minsterul Culturii urmează să fie analizat de Guvern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
S-a produs marea ÎMPĂCARE. Simona HALEP nu părea în stare: Securea e îngropată
Cel mai ghinionist campion mondial din istoria fotbalului. A rămas fără deget din cauza verighetei...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice