Șeful statului, atac la Serbia și Ucraina: „Mai au mulți pași de făcut până să fie state democratice”

Șeful statului, atac la Serbia și Ucraina: Mai au mulți pași de făcut până să fie state democratice
Publicat: 12/08/2013, 12:17
Actualizat: 26/03/2019, 20:26

Președintele Traian Băsescu a atacat statele vecine Serbia și Ucraina, în contextul în care comunitățile de români de acolo nu sunt tratate cum ar trebuie. Făcând apel și asociațiile de români din afara granițelor să nu mai aibă puncte de vedere diferite și să fie solidare, șeful statului a susținut că Serbia și Ucraina „mai au pași mulți de făcut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice”.

„Drepturile pentru minorități sunt o emblemă a nivelului de democrație. Pentru mine este clar că și Serbia și Ucraina mai au pași mulți de făcut pentru a ajunge la a fi definite ca state democratice. Încă nu se înțelege la nivelul politic, în aceste țări, că avantajul de a avea minoritatea recunoscută a altui stat pe teritoriul tău este uriaș. Ei nu realizează încă acest tip de avantaje care consolidează relația bilaterală și fac din țara mamă un partener al acelui stat în orice fel de condiții, nu numai când e vorba de minorități”, a afirmat șeful statului, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureșului.

Băsescu a precizat că îl apreciază pe președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, pentru că și-a ținut promisiunea în a fi adoptată o legislație care să permită învățământul în limba maternă, însă problema ține în prezent de aplicarea legii. Președintele a precizat că eforturile diplomației românești se vor concentra asupra implementării legislației existente în Ucraina, care ar fi similară cu aceea din România.

„Pe noi ne deranjează faptul că în Ucraina se încearcă această împărțire a românilor în moldoveni și români”, a menționat Băsescu.

El a făcut un apel către toți cei aflați în afara granițelor să se declare români cu ocazia recensămintelor care vor fi organizate în perioada următoare.

„Urmează recensăminte în diverse state din jurul frontierelor României. Declarați-vă, fraților, români, nu moldoveni, nu vlahi sârbi sau mai știu eu ce alte identități s-au construit în timpul regimurilor comuniste și astăzi ne vine greu să spunem că mai suntem români. România tratează cu respectul cuvenit și cu toată atenția orice minoritate, fie că vorbim de vlahi, fie că vorbim de armâni, fie că vorbim de moldoveni care se recunosc a fi români. Deci, sprijinul României va veni pentru aceia care se recunosc a fi români”, a mai afirmat șeful statului.

Totodată, președintele Traian Băsescu a făcut apel la asociațiile românilor din afara granițelor să fie solidare, afirmând că românii trebuie să învețe „solidaritatea și corectitudinea”.

„Politicile de asimilare au dat rezultate, iar problema pe care trebuie să ne-o punem acum este cum să contrabalansăm aceste politici de asimiliare. Au fost 50 de ani de comunism în care nu am putut face nimic, pentru că asimilarea a fost tolerată și de statul român. Azi, România e democratică și avem nevoie de solidaritatea românilor din afara granițelor, de solidaritate între ei. Câte asociații se ceartă și se denigrează între ele în Valea Timocului, Ucraina și chiar Ungaria? (…) Românii trebuie să învețe solidaritatea și corectitudinea între ei. Comunitățile sunt fragmentate în asociații și nu sunt luate în seama de guverne. Noi, pe de altă parte, nu putem finanța activități acolo unde nu există solidaritate. Primul apel la asociațiile de vlahi din Valea Timocului este la solidaritate”, a afirmat șeful statului.

De asemenea, Traian Băsescu a afirmat că relația României cu Serbia ar fi mult mai consistentă „dacă ar trata mai deschis problema românilor din Valea Timocului”.

Pe de altă parte, Băsescu a afirmat că România trebuie să facă mai mult, să dea mai multe burse, să organizeze mai multe tabere pentru copii români din afara granițelor și să aloce mai mulți bani comunităților de români, dar cere ca asociațiile care îi reprezintă să nu se mai certe între ele.

„Noi ne asumăm să facem mai mult, iar dumneavoastră solidaritatea asociațiilor”, a afirmat Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?