Academicianul Eugen Segal a murit miercuri, la 80 de ani

Academicianul Eugen Segal a murit miercuri, la 80 de ani
Publicat: 09/10/2013, 15:33
Actualizat: 12/12/2013, 15:26

Chimistul Eugen Segal, o personalitate a științei românești și mondiale și membru titular al Academiei Române, s-a stins din viață miercuri, la vârsta de 80 de ani, informează forul științific și de cultură.

Academicianul Eugen Segal s-a născut pe 23 mai 1933, la Iași, și-a realizat studiile liceale la Iași, iar cele universitare, la Facultatea de Chimie, secția Chimie Fizică din București.

În 1963, acesta și-a susținut teza de doctorat cu titlul „Contribuții la studiul cinetic al unor descompuneri endoterme în sisteme solid-gaz”. În anii următori, chimistul și-a perfecționat pregătirea profesională la Institutul de Fizică-chimică al Academiei de Științe din Moscova, Institutul de cataliză al Secției Siberiene a Academiei de Științe a URSS din Novosibirsk și la Departamentul de Inginerie Chimică a Universității Stanford din Statele Unite ale Americii.

Din 1955, Segal a intrat în învățământul superior, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor. În activitatea de cercetare științifică, și-a concentrat eforturile spre domenii fundamentale ale chimiei fizice: cinetică chimică heterogenă izotermă și neizotermă, chimosorbție și cinetică a reacțiilor catalitice heterogene, cinetică formală.

Cercetările sale s-au finalizat în publicarea a peste 494 de lucrări editate în țară și în străinătate, printre care „Studiul cinetic al reacțiilor heterogene cu ajutorul datelor termogravimetrice”, „Introducere în chimia fizică”, „Méthode non isothermiques utilisées pour la dètermination des paramètres cinétiques des réactions hétérogènes décrites par des équations cinétiques non encadrées dans le modèle d”ordre de réaction” și „Effect of NO and Oxygen upon the Deactivation of Cu/ZSM-5 in NO decomposition”.

De asemenea, acesta este coautor al 12 brevete de invenții. S-a impus în comunitatea științifică și în calitate de președinte al Comisiei de Analiză Termică și Calorimetrie și membru în Consiliul Internaționale de Analiză Termică și Calorimetrie.

Valoarea contribuțiilor sale științifice este atestată și de o serie de distincții pe care le-a primit de-a lungul anilor. Astfel, acesta a fost distins cu premiile I și II ale Ministerului Învățământului, pentru activitate științifică, premiul „Gheorghe Spacu” al Academiei Române, premiul „Opera Omnia” al CNSIS.

Mai multe universități din țară i-au acordat academicianului titlul de Doctor Honoris Causa, iar Universitatea din București i-a acordat Diploma de Excelență. În anul 2003, a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României”.

În anul 1991, acesta a fost ales membru corespondent al Academiei Române și a devenit membru titular în anul 2009. În anul 2001, și-a susținut discursul de recepție dedicat academicianului Ilie Murgulescu, „Dascăl de excepție și creator de știință”.

Prin stingerea din viață a academicianului Eugen Segal, comunitatea academică pierde pe unul dintre cei mai distinși dintre membrii săi, a cărui activitate științifică se înscrie în tradiția marilor chimiști români, fondator al școlii de cinetică neizotermică apreciată pe plan internațional, se arată în mesajul Academiei Române.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata