RĂZBOI în Ucraina, ziua 801: Zelenski: Ucraina se confruntă cu o nouă etapă a războiului. Ocupanţii ruși se pregătesc pentru o ofensivă

RĂZBOI în Ucraina, ziua 801: Zelenski: Ucraina se confruntă cu o nouă etapă a războiului. Ocupanţii ruși se pregătesc pentru o ofensivă
Publicat: 04/05/2024, 23:45
Actualizat: 04/05/2024, 23:49
23:40

Ucraina a doborât o aeronavă rusească

23:40

Italia exclude trimiterea trupelor în Ucraina

12:39

Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice atribuite Rusiei, pe care le condamnă

Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 – care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă – şi a condamnat aceste atacuri, informează sâmbătă Reuters.

Polonia îşi exprimă solidaritatea cu Germania şi Republica Cehă în lumina atacurilor cibernetice asupra instituţiilor lor democratice şi a partidelor politice, a anunţat Ministerul de Externe polonez într-un comunicat postat pe site-ul său, citat de Agerpres.

Germania a acuzat vineri Rusia că a lansat atacuri cibernetice asupra Partidului Social-Democrat, de guvernământ, al cancelarului Olaf Scholz şi asupra unor companii de apărare şi aerospaţiale, precum şi asupra unor ţinte din alte ţări, şi a avertizat că vor exista consecinţe, fără să intre în detalii.

„Polonia, care este la rândul său una dintre ţintele atacurilor APT 28, condamnă ferm activităţile repetate, inacceptabile şi dăunătoare desfăşurate în spaţiul cibernetic de către entităţile ruse”, se arată în comunicatul MAE de la Varşovia care nu furnizează detalii despre atac.

11:25

Rusia anunţă că Ucraina a atacat Crimeea ocupată cu rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate de forţele ucrainene asupra peninsulei Crimeea (aflată sub ocupaţie rusă – n.r.), a anunţat sâmbătă dimineaţa Ministerul Apărării rus, informează dpa.

Amploarea şi impactul atacului asupra peninsulei ucrainene Crimeea, care a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, erau iniţial neclare. Kievul nu a comentat deocamdată alegaţiile Ministerului Apărării rus, transmite Agerpres.

Rusia, care poartă un război pe scară largă împotriva Ucrainei de mai bine de doi ani, anunţă adesea presupuse succese ale apărării sale antiaeriene în cazul unor drone sau atacuri cu rachete ucrainene.

Marţea trecută, Ucraina a atacat armata rusă în Crimeea cu rachete primite recent de la SUA. Presa independentă a relatat despre lovituri asupra a trei baze militare în Crimeea, soldate cu mai multe victime.

10:48

150.000 de soldaţi ruşi ucişi în războiul din Ucraina (estimare franceză)

Aproximativ 150.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, potrivit estimărilor comunicate vineri de ministrul francez de externe Stephane Sejourne, informează AFP.

„Eşecul militar al Rusiei este deja prezent. Estimăm pierderile militare ruseşti la 500.000, dintre care 150.000 de morţi, a declarat Stephane Sejourne într-un interviu publicat vineri în ediţia europeană a ziarului independent rus Novaya Gazeta.

„Şi pentru ce toate astea? Asta se poate rezuma în două cuvinte: pentru nimic”, a apreciat şeful diplomaţiei franceze, citat de Agerpres.

Această estimare a pierderilor ruseşti este puţin mai mică decât cea prezentată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în februarie, când a raportat moartea a 180.000 de soldaţi inamici.

Marea Britanie, la rândul ei, estima la sfârşitul lunii aprilie că aproximativ 450.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în Ucraina.

Moscova nu a dezvăluit nicio informaţie cu privire la numărul de morţi şi răniţi în rândul trupelor sale din septembrie 2022, când a fost comunicat un bilanţ de aproape 6.000 de morţi.

De partea ucraineană, la sfârşitul lunii februarie, preşedintele Zelenski a raportat 31.000 de soldaţi morţi.”Nu 300.000, nu 150.000, aşa cum spun Putin şi cercul său de mincinoşi. Dar fiecare dintre aceste pierderi este o mare pierdere pentru noi”, a adăugat el la o conferinţă de presă.

Potrivit numeroaselor surse de securitate occidentale, pierderile militare ucrainene sunt însă, în mare măsură, subestimate.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a estimat pierderile ucrainene în aceeaşi perioadă la 444.000, fără a preciza dacă este vorba doar despre morţi sau despre morţi şi răniţi. Vineri a raportat 111.000 de pierderi ucrainene, încă fără detalii, de la începutul anului.

Zelenski: Ucraina se confruntă cu o nouă etapă a războiului, ocupanţii se pregătesc pentru o ofensivă

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, la o întâlnire cu cadeţii din Hmelnîţki, oraş din vestul Ucrainei, că războiul cu Rusia intră într-o nouă etapă, iar ruşii se pregătesc pentru extinderea ofensivei, relatează Ukrainskaia Pravda.

„Ne aflăm acum în faţa unei noi etape a războiului. Ocupantul se pregăteşte pentru încercări de extindere a ofensivei sale. Şi noi toţi împreună, toţi ucrainenii, soldaţii noştri, statul nostru, partenerii noştri, trebuie să facem totul pentru a perturba planul ofensiv al ruşilor”, a spus preşedintele.

„Trebuie să demonstrăm că ocupantul nu va reuşi să îşi atingă obiectivele în nicio circumstanţă, indiferent de ceea ce face şi de cât de josnic acţionează. Ucraina va învinge în continuare”, le-a transmis şeful statului cadeţilor.

Zelenski: În special, operatorii de drone au demonstrat rezultate eficiente pe front

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat vineri Academia Naţională Bohdan Hmelnîţki a Serviciului Grănicerilor de Stat din Ucraina. Într-o discuţie cu elevii liceului, cadeţii şi profesorii, Volodimir Zelenski a remarcat că funcţiile serviciului de grăniceri s-au extins semnificativ din cauza războiului. Poliţiştii de frontieră nu numai că protejează graniţa ucraineană, ci şi stăpânesc diferite tipuri de echipamente şi îndeplinesc misiuni de luptă pe linia frontului. În special, operatorii de drone au demonstrat rezultate eficiente pe front, a arătat Zelenski, conform News.ro.

„Poliţiştii de frontieră s-au dovedit a fi la cel mai înalt nivel. Ei au îndeplinit toate sarcinile de luptă cu un curaj şi un profesionalism absolut. Serviciul Poliţiei de Frontieră îşi extinde competenţele prin intermediul războiului. Bineînţeles, când războiul se va încheia, toate aceste abilităţi nu vor dispărea. Şi atât de mulţi operatori de sisteme de război electronic şi drone, toţi aceşti specialişti trebuie să rămână şi să se ocupe de frontiera modernă a Ucrainei pe timp de pace”, a declarat preşedintele.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Mașinile care au primit interzis pe șosele. Se aplică din 20 Mai, ora 00:00
Zodiile care dau lovitură după lovitură. În luna iunie li se va schimba viața
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O companie din China a lansat o mașină mai ieftină decât modelul Y de la...
×