Cometa ISON a supraviețuit trecerii sale pe lângă Soare

Cometa ISON a supraviețuit trecerii sale pe lângă Soare
Publicat: 30/11/2013, 13:32
Actualizat: 28/09/2018, 05:05

Cometa ISON a supraviețuit trecerii sale pe lângă Soare, joi, și a fost denumită „cometa zombie” de către astronomii americani, care consideră că acest corp ceresc neobișnuit „s-a întors dintre morți”, informează lefigaro.fr.

Soarta cometei ISON i-a îngrijorat pe astronomii care urmăreau cu mare atenție trecerea acesteia la mică distanță de Soare în cursul zilei de joi. La două ore după ce s-a apropiat la ceva mai mult de 1 milion de kilometri de suprafața astrului – o distanță considerată mică, întrucât ea este mai mică decât diametrul Soarelui -, ISON nu reapăruse încă în zona monitorizată de sondele spațiale Soho și Stereo, care filmează evenimentele petrecute în apropiere de Soare.

Trecerea cometei ISON pe lângă Soare s-a produs cu o viteză uluitoare, care a atins 1,4 milioane de kilometri pe oră.

Concluziile inițiale ale experților indicau faptul că ISON, un bulgăr uriaș de gheață și praf stelar, venit de la marginea Sistemului Solar, nu a supraviețuit temperaturilor de câteva mii de grade Celsius în timpul apropierii de Soare și că acest corp ceresc s-a dezintegrat.

Ar fi fost o soartă tragică, pe care anumiți astronomi au și prezis-o, dar care ar fi anulat orice șansă de a putea observa cometa pe cerul nocturn la începutul lunii decembrie, cu ochiul liber în cel mai bun caz sau cu binoclul.

Vineri, însă, spre surpriza specialiștilor, o pată strălucitoare și-a făcut apariția pe imaginile captate de sonda Soho, exact în locul în care era așteptată traiectoria cometei ISON.

„Nu mai vedeam decât o coadă foarte mică, ce pare să provină din resturile de praf ale cometei, iar, apoi, puțin câte puțin, o condensare strălucitoare a reapărut pe imagini”, a explicat Dominique Bockelée-Morvan, astronom și director de cercetare la Centrul Național de Cercetări Științifice afiliat Observatorului din Paris.

Această „condensare strălucitoare” reprezintă un semn care atestă faptul că nucleul cometei – sau ceea ce a mai rămas din el – a redevenit activ și a reînceput să emită gaze și praf, fiind încălzit de Soare.

„Un filon strălucitor de material, care se îndepărtează de Soare, a apărut pe imaginile transmise de Solar and Heliospheric Observatory, operat de Agenția Spațială Europeană și de NASA, în noaptea de joi spre vineri”, se afirmă într-un comunicat postat, vineri, pe site-ul NASA, citat de agenția Reuters.

„Nu știm deocamdată dacă este vorba de resturi rămase din cometă sau dacă o parte din nucleul cometei a supraviețuit”, afirmă NASA.

Analizele preliminare sugerează faptul că cel puțin o parte din nucleul cometei ISON este intact.

Deocamdată este prea devreme pentru ca astronomii să poată spune dacă ISON a rămas intactă sau a fost fragmentată și să indice procentul din masa inițială care a fost conservat, dar, în orice caz, masa rămasă este suficientă pentru a forma un nucleu cu o activitate vizibilă.

Experții vor trebui, de asemenea, să explice motivul pentru care ISON a rămas invizibilă pentru o perioadă atât de îndelungată după trecerea pe lângă Soare. Una dintre ipoteze este aceea că temperatura din acea zonă a fost atât de ridicată, încât particulele de praf au fost arse și vaporizate instantaneu și, astfel, în urma cometei nu a mai rămas niciun fel de material care să disperseze lumina și să facă vizibilă această cometă.

Nucleul în sine este deocamdată invizbil, întrucât este de o culoare foarte închisă și trebuie să aibă, potrivit experților, un diametru mai mic de un kilometru. Îndepărtându-se suficient de mult de Soare, temperatura a coborât suficient de mult pentru ca particulele de praf să poată să supraviețuiască.

ISON a captat atenția comunității astronomice după descoperirea ei în septembrie 2012 de doi astronomi ruși, întrucât ea reprezintă o dovadă a originii Sistemului Solar, format în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Cometa a scăpat abia în urmă cu câteva milioane de ani din Norul Oort, un fel de „parcare” a cometelor, la marginea Sistemului Solar, aflat la jumătatea distanței dintre Soare și cea mai apropiată stea.

Anumiți astronomi au crezut inițial că ISON era o cometă foarte mare cu un nucleu având un diametru de mulți kilometri. Dar, atunci când cometa a trecut foarte aproape de Marte, o sondă marțiană a NASA a putut să o fotografieze și a indicat un diametru maximal de doar 1,2 kilometri, inferior diametrului mediu al cometelor.

Întrucât ISON a fost detectată foarte departe în Sistemul Solar, astronomii au avut la dispoziție mult timp să o observe. Măsurătorile lor au arătat mai ales faptul că nucleul cometei era înconjurat de un nor de dioxid de carbon (CO2).

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Locul de poveste din România de care italienii sunt fermecați: 'Unic în lume!'
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri,...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Obligatoriu pentru românii din străinătate. Documentul care trebuie depus la ANAF neapărat
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Căldură record în capitala Indiei! Au fost 50,5 grade Celsius
×