Miniștrii de externe ai NATO au adoptat o declarație pe tema situației din Ucraina. Kerry: „Merg mâine în R. Moldova pentru a susține alegerea europeană a acestei țări”. VIDEO

Publicat: 04/12/2013, 10:44
Actualizat: 29/07/2014, 21:41

Miniștrii de externe ai Alianței Nord Atlantice reuniți marți la Bruxelles au adoptat o declarație pe tema situației din Ucraina, a anunțat, în urmă cu puțin timp secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Declarația condamnă reprimarea violentă a protestatarilor pașnici din Ucraina și face apel la calm. „Cerem Ucrainei, în calitate de președintă a OSCE, să respecte în totalitate angajamentele internaționale și să respecte drepturile la liberă exprimare. Îndemnăm guvernul să ia parte la un dialog și să demareze un proces de reformă”, se arată în textul declarației comune adoptate în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO.

„O Ucraină suverană, independentă și stabilă, care respectă democrația și statul de drept, este esențială pentru securitatea euro-atlantică. Ucraina rămâne un partener important al NATO”, au mai subliniat miniștrii de externe.

Mai jos, conferința de presă susținută de A.F. Rasmussen la finalul primei zile a ministerialei NATO:

John Kerry: „Îndemnăm guvernul ucrainean să asculte vocea poporului său”

La rândul lui, John Kerry, care a susținut o conferință de presă la câteva minute după Secretarul General al NATO, a lansat un apel la guvernul lui Mikola Azarov, care a supraviețuit marți unei moțiuni de cenzură, „să asculte” vocea poporului și „să repună țara pe drumul integrării europene”: „Îndemnăm guvernul ucrainean să asculte vocea poporului său, care vrea să trăiască liber și prosper. Îndemnăm toate părțile implicate să se manifeste pașnic. Violența nu are ce căuta într-un stat modern, european”.

Secretarul de Stat american a caracterizat decizia președintelui Viktor Ianukovici de a nu semna acordurile de asociere și liber schimb cu UE la summitul de la Vilnius drept „o decizie personală”, cu care poporul ucrainean a arătat că nu este de acord. „Urmărim cu atenție evenimentele”, a precizat Kerry, adăugând că, în ultima zi, au existat semne dinspre Kiev potrivit cărora ușa integrării europene a Ucrainei nu este complet închisă și ar exista disponibilitate în anumite cercuri de putere de a relua negocierile cu UE.

Mai mult, Kerry a decis să o trimită mâine la Kiev pe Victoria Nuland, asistentul său pentru Afaceri Europene și Eurasiatice. „Iar eu merg în Republica Moldova, pentru a susține alegerea europeană a acestei țări. Doresc să vizitez și Ucraina, când și ea se va întoarce pe drumul integrării europene și al responsabilității economice”, a mai declarat șeful diplomației americane.

Ucraina este marele absent al reuniunii de la Bruxelles, care include miercuri și un Forum NATO-Rusia, precum și o Comisie NATO-Georgia. Comisia NATO-Ucraina (NUC) nu se poate reuni, din motive evidente, a explicat Rasmussen pentru Interfax, făcând trimitere la evenimentele recente din țară. Ucraina a fost, însă, din deschiderea ministerialei NATO unul dintre subiectele de discuție între miniștrii de externe, chiar dacă nu figurează pe agenda oficială.

Deși nu a venit la Bruxelles, președintele Viktor Ianukovici a plecat marți într-o vizită oficială de trei zile în China, după care are programată și o deplasare la Moscova.

Rămas responsabil de situația din țară, premierul Mikola Azarov a prezentat scuzele guvernului său pentru reprimarea violentă a manifestanților, precum și pentru folosirea forței împotriva jurnaliștilor care relatau din mijlocul protestelor.

Mai jos, textul integral al declarației miniștrilor de externe ai NATO, în limba engleză:

„We condemn the use of excessive force against peaceful demonstrators in Ukraine. We call on all parties to refrain from provocations and violence.

We urge Ukraine, as the holder of the Chairmanship in Office of the OSCE, to fully abide by its international commitments and to uphold the freedom of expression and assembly. We urge the government and the opposition to engage in dialogue and launch a reform process.

A sovereign, independent and stable Ukraine, firmly committed to democracy and the rule of law, is key to Euro-Atlantic security. Ukraine remains an important partner of NATO and the Alliance highly values Ukraine”s contributions to international security. Our partnership will continue on the basis of the values of democracy, human rights and the rule of law. NATO remains committed to supporting the reform process in Ukraine”.

(Corespondență din Bruxelles de Alina Matiș)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern