Miniștrii de externe ai NATO au adoptat o declarație pe tema situației din Ucraina. Kerry: „Merg mâine în R. Moldova pentru a susține alegerea europeană a acestei țări”. VIDEO

Redactor:
Alina Matis
Miniștrii de externe ai Alianței Nord Atlantice reuniți marți la Bruxelles au adoptat o declarație pe tema situației din Ucraina, a anunțat, în urmă cu câteva minute secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Miniștrii de externe ai Alianței Nord Atlantice reuniți marți la Bruxelles au adoptat o declarație pe tema situației din Ucraina, a anunțat, în urmă cu puțin timp secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Declarația condamnă reprimarea violentă a protestatarilor pașnici din Ucraina și face apel la calm. „Cerem Ucrainei, în calitate de președintă a OSCE, să respecte în totalitate angajamentele internaționale și să respecte drepturile la liberă exprimare. Îndemnăm guvernul să ia parte la un dialog și să demareze un proces de reformă”, se arată în textul declarației comune adoptate în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO.

„O Ucraină suverană, independentă și stabilă, care respectă democrația și statul de drept, este esențială pentru securitatea euro-atlantică. Ucraina rămâne un partener important al NATO”, au mai subliniat miniștrii de externe.

Mai jos, conferința de presă susținută de A.F. Rasmussen la finalul primei zile a ministerialei NATO:

John Kerry: „Îndemnăm guvernul ucrainean să asculte vocea poporului său”

La rândul lui, John Kerry, care a susținut o conferință de presă la câteva minute după Secretarul General al NATO, a lansat un apel la guvernul lui Mikola Azarov, care a supraviețuit marți unei moțiuni de cenzură, „să asculte” vocea poporului și „să repună țara pe drumul integrării europene”: „Îndemnăm guvernul ucrainean să asculte vocea poporului său, care vrea să trăiască liber și prosper. Îndemnăm toate părțile implicate să se manifeste pașnic. Violența nu are ce căuta într-un stat modern, european”. 

Secretarul de Stat american a caracterizat decizia președintelui Viktor Ianukovici de a nu semna acordurile de asociere și liber schimb cu UE la summitul de la Vilnius drept „o decizie personală”, cu care poporul ucrainean a arătat că nu este de acord. „Urmărim cu atenție evenimentele”, a precizat Kerry, adăugând că, în ultima zi, au existat semne dinspre Kiev potrivit cărora ușa integrării europene a Ucrainei nu este complet închisă și ar exista disponibilitate în anumite cercuri de putere de a relua negocierile cu UE.

Mai mult, Kerry a decis să o trimită mâine la Kiev pe Victoria Nuland, asistentul său pentru Afaceri Europene și Eurasiatice. „Iar eu merg în Republica Moldova, pentru a susține alegerea europeană a acestei țări. Doresc să vizitez și Ucraina, când și ea se va întoarce pe drumul integrării europene și al responsabilității economice”, a mai declarat șeful diplomației americane.

Ucraina este marele absent al reuniunii de la Bruxelles, care include miercuri și un Forum NATO-Rusia, precum și o Comisie NATO-Georgia. Comisia NATO-Ucraina (NUC) nu se poate reuni, din motive evidente, a explicat Rasmussen pentru Interfax, făcând trimitere la evenimentele recente din țară. Ucraina a fost, însă, din deschiderea ministerialei NATO unul dintre subiectele de discuție între miniștrii de externe, chiar dacă nu figurează pe agenda oficială.

Deși nu a venit la Bruxelles, președintele Viktor Ianukovici a plecat marți într-o vizită oficială de trei zile în China, după care are programată și o deplasare la Moscova.

Rămas responsabil de situația din țară, premierul Mikola Azarov a prezentat scuzele guvernului său pentru reprimarea violentă a manifestanților, precum și pentru folosirea forței împotriva jurnaliștilor care relatau din mijlocul protestelor.

Mai jos, textul integral al declarației miniștrilor de externe ai NATO, în limba engleză:

„We condemn the use of excessive force against peaceful demonstrators in Ukraine. We call on all parties to refrain from provocations and violence.

We urge Ukraine, as the holder of the Chairmanship in Office of the OSCE, to fully abide by its international commitments and to uphold the freedom of expression and assembly. We urge the government and the opposition to engage in dialogue and launch a reform process.

A sovereign, independent and stable Ukraine, firmly committed to democracy and the rule of law, is key to Euro-Atlantic security. Ukraine remains an important partner of NATO and the Alliance highly values Ukraine”s contributions to international security. Our partnership will continue on the basis of the values of democracy, human rights and the rule of law. NATO remains committed to supporting the reform process in Ukraine”.

(Corespondență din Bruxelles de Alina Matiș)

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Cum a fost salvat Mihai Trăistariu de la faliment, chiar de Paște. Câți bani a...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide