Corina Crețu: Apocaliptica invazie a românilor peste hotare a fost pură demagogie

Corina Crețu: Apocaliptica invazie a românilor peste hotare a fost pură demagogie
Publicat: 04/01/2014, 15:33
Actualizat: 09/09/2014, 21:42

Europarlamentarul Corina Crețu, vicepreședinte PSD, susține că sunt deplasate și lipsite de sens „campaniile de presă” împotriva românilor în contextul ridicării restricțiilor pe piața muncii din țările UE, menționând că „apocaliptica invazie a românilor nu a avut loc”.

„Anul 2014 a început cu o veste bună pentru cetățenii români: țările care mai aveau restricții privitoare la accesul lor pe piața muncii le-au ridicat cu începere de la 1 ianuarie a.c. Este, până la urmă, o victorie a rațiunii și a valorilor pe care este construită Uniunea Europeană, care a dovedit consescvență în aplicarea lor. În acest context apar cu atât mai deplasate și mai lipsite de sens campaniile de presă îndreptate împotriva românilor, campanii la care au aderat și oameni politici importanți din Germania și din Marea Britanie, nu doar demagogi în căutare de voturi în perspectiva alegerilor europene din mai”, se arată într-un comunicat remis sâmbătă de Corina Crețu.

Potrivit acesteia, aceste campanii „au eșuat în ridicol, pentru că apocaliptica invazie a românilor nu a avut loc”.

„Este surprinzător să constați cum politicieni germani de talia lui Elmer Brok, membru CDU, președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului European, se alătură taberei care îi discriminează pe români, deși cunosc foarte bine faptul că românii nu pot fi tratați drept emigranți, iar propunerea de ampretare a celor care beneficiază de ajutoare sociale și sunt expulzați din Germania este absurdă și contravine regulilor din UE. Propunerea domnului Brok și a altora precum el aduce aminte de un trecut pe care cu toți îl credeam depășit și lecția lui învățată”, susține Crețu.

Potrivit acesteia, nicio dată statistică nu demonstrează că românii ar fi o problemă pentru sistemele de sănătate și de protecție socială ale Germaniei și Marii Britanii, țări care, însumate, au o populație de circa 140 de milioane de cetățeni, iar posibilii beneficiari abuzivi de ajutoare de origine din România nu depășesc cinci până la zece mii de oameni în cele două țări.

„Dacă ei sunt totuși o povară, nu cred că ar fi așa o mare problemă ca, la nivelul Uniunii Europene, să înființăm un fond special de asigurări sociale, care să compenseze eventualele pierderi ale țărilor care au astfel de probleme din cauza altor cetățeni europeni. Sunt decisă ca, în următoarea perioadă, să deschid o dezbatere în PE pe această temă, care are o mai largă arie de cuprindere, pentru că se referă, de fapt, la generalizarea unor beneficii sociale la nivelul UE. Îmi exprim convingerea că rațiunea va fi mai puternică decât demagogia și populismul și vom reuși să dezbatem, în viitoarea campanie pentru alegerile europene, teme relevante pentru viitorul Uniunii în ansamblul său, și pentru fiecare cetățean în parte”, mai afirmă Crețu.

Sosirile unor bulgari și români, chiar dacă sunt limitate în comparație cu migrarea totală către Germania, țin frecvent prima pagină pentru că se concentrează în câteva orașe mari, ca Berlinul și Duisburgul (vest), și deoarece numeroși germani consideră că este vorba despre o fraudare a prestațiilor sociale. Orice familie cu copii instalată în Germania are dreptul să primească alocații familiale.

Începând de miercuri, românii și bulgarii pot munci în întreaga Uniune Europeană (UE), după șapte ani de la aderarea celor două țări la UE, în urma anulării ultimelor restricții impuse de către nouă țări, și anume Austria, Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie și Olanda și Spania.

Vicecancelarul german Sigmar Gabriel a îndemnat sâmbătă la o dezbatere obiectivă cu privire la migrarea bulgarilor și românilor, încercând să calmeze o polemică izbucnită după deschiderea totală a pieței muncii germane cetățenilor celor două țări, relatează AFP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...