Câți bani va împrumuta România în fiecare secundă din 2014

Câți bani va împrumuta România în fiecare secundă din 2014
Publicat: 15/01/2014, 12:29
Actualizat: 20/03/2019, 14:32

România va împrumuta 428 de euro în fiecare secudă din 2014, cu 11% mai puțin decât în 2013, 82 de euro reprezentând dobânzile și comisioanele plătite de stat pentru împrumuturile prin care va fi finanțată datoria publică, reiese din calculele gândul pe baza celor mai recente informații ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

În total, statul va împrumuta anul acesta circa 60,1 miliarde de lei, echivalentul a 13,5 miliarde de euro, sumă suficientă pentru a plăti pensiile pe un an și trei luni. La un cost mediu de 6 milioane de euro pe kilometru, România ar putea să-și tripleze rețeaua de autostrăzi cu aceeași sumă. Banii pe care statul îi va împrumuta în 2014 sunt suficienți pentru a construi 2.250 de kilometri.

Anul viitor, suma va urca la 466 de euro pe secundă, din care 88 de euro vor reprezenta costurile de finanțare, reiese din serviciul datoriei publice guvernamentale calculat pe baza datoriei contractate la 31 august 2013.

Evoluția datoriei publice

Datoria publică a România a ajuns, în octombrie 2013, la nivelul de 38,7% din PIB, respectiv 242 de miliarde de lei, circa 54,7 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,4190 lei/euro. Datoria guvernamentală a înregistrat un salt semnificativ în 2009, când a crescut cu aproape 10 puncte procentuale, de la 13,4% din PIB cu un an înainte, la 23,6%. Deficitul bugetar, respectiv diferența dintre veniturile bugetului și cheltuielile statului, a urcat la 9% din PIB, de la 5,7% cu un an înainte, respectiv 2,9% în 2007.

Situația economică s-a deteriorat pe fondul crizei, iar autoritățile au decis să ia un împrumut de circa 20 de miliarde de euro de la Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM) pentru a asigura finanțarea deficitului și a datoriei publice. O parte din banii împrumutați, respectiv 9,7 miliarde de euro, au ajuns la Banca Națională a României (BNR) care i-a folosit pentru a „ține cursul”, leul trecând în acea perioadă printr-un proces accentuat de depreciere. În afară de împrumuturile de la partenerii financiari internaționali, România se mai împrumută prin emisiuni de titluri de stat, cumpărate pe piața locală în special de către bănci.

În fiecare an, statul trebuie să finanțeze o parte din datoria publică, respectiv împrumuturile care ajung la scadență. Acestea sunt „rostogolite”, adică înlocuite cu alte împrumuturi. În 2012, necesarul de finanțare a fost de 14,4 miliarde de euro. Anul trecut, suma a crescut cu 6,2% ajungând la 15,3 miliarde de euro. În 2014, totalul va fi de 13,5 miliarde de euro, iar în 2015, suma se va ridica la circa 14,7 miliarde de euro.

Când va scăpa România de împrumutul luat de la FMI în 2009

Împrumutul de 20 de miliarde de euro de la FMI, CE și BM este plătit pe de o parte de BNR, din rezerva valutară a României, ceea ce slăbește poziția valutară a Băncii Naționale, însă nu afectează bugetul de stat, și pe de alta de MFP, din Trezorerie.

Anul trecut, Finanțele au avut de plătit o „rată” totală de 1,185 miliarde de euro în contul împrumutului din 2009, cea mai mare parte mergând la FMI, mai exact puțin peste un miliard de euro.

În 2014, Guvernul trebuie să achite o sumă similară, respectiv 1,186 miliarde de euro, vârful serviciului datoriei publice fiind în 2015, când statul va trebui să returneze 1,8 miliarde de euro din suma împrumutată de la partenerii internaționali.

Anul acesta, peste un miliard se vor îndrepta către FMI, în timp ce Comisiei îi vor reveni circa 150 de milioane de euro, reprezentând sobânzi și comisioane, iar Băncii Mondiale 20,5 milioane de euro, tot pentru finanțarea costurilor de împrumut.

Finanțele vor scăpa de împrumutul de la FMI începând cu 2016, iar de la CE începând cu 2020. Ultimii bani din acest pachet financiar se vor îndrepta către BM în perioada 2022-2023.

Ce dobânzi se plătesc anual din bugetul de stat

În 2014, de la bugetul de stat se vor cheltui câte 72,6 euro pe secundă pentru dobânzile aferente împrumuturilor din care este finanțată, printre altele, datoria publică. Suma este cu 5,5% mai mare decât cea de anul trecut, când, în fiecare secundă s-au plătit circa 68,8 euro, reiese din calculele gândul pe baza datelor din bugetul de stat.

Practic, 10,2 miliarde de lei, echivalentul a 2,17 miliarde de euro, se vor duce anul acesta pe dobânzi, în condițiile în care veniturile totale ale bugetului de stat este de 100,9 miliarde de lei, circa 22,6 miliarde de euro. La un calcul simplu reiese că din fiecare 100 de lei colectați din impozite, taxe și alte venituri, 10 lei vor fi cheltuiți pentru a plăti costurile împrumuturilor contractate de stat.

Banii aferenți plății dobânzilor este de peste cinci ori mai mare decât suma alocată de guvern anul acesta pentru cheltuielile de capital, respectiv investițiile finanțate din surse proprii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O femeie a câștigat 1 milion de dolari la loterie de două ori în 10...