Televiziunea Română regretă încetarea din viață a realizatoarei TV Marioara Murărescu

Televiziunea Română regretă încetarea din viață a realizatoarei TV Marioara Murărescu
Televiziunea Română își exprimă regretele, într-un comunicat remis MEDIAFAX, față de încetarea din viață a realizatoarei TV Marioara Murărescu, cea care a produs peste 30 de ani "Tezaur folcloric", una dintre cele mai longevive emisiuni.
Publicat: 31/01/2014, 16:53
Actualizat: 29/07/2014, 19:51

Televiziunea Română își exprimă regretele, într-un comunicat remis MEDIAFAX, față de încetarea din viață a realizatoarei TV Marioara Murărescu, cea care a produs peste 30 de ani „Tezaur folcloric”, una dintre cele mai longevive emisiuni.
„La noi e o vorbă: cine iubește cântecul este om bun, căci cântecul poate îmblânzi și fiarele”, spunea Marioara Murărescu.

Marioara Murărescu și-a început cariera în Radiodifuziunea Română în 1972, realizând la început emisiuni radio, iar, din 1977, emisiuni folclorice și programe speciale în TVR.

„Tezaurul a apărut, într-o primă încercare, prin anii 1978 și a rezistat trei săptămâni. Venisem în televiziune de la radio, unde eram obișnuită cu emisiunile cu spațiu fix și întâlniri precise cu publicul. Am încercat și aici și nu am avut succes. După a treia ediție (de 15 minuțele) Tezaurul meu a dispărut. Abia în 1982, cu experiența acumulată la realizarea obișnuitelor «emisiuni de muzică populară», dar mai ales după o adevărată «școală a revelioanelor» în preajma marilor profesioniști grupați în jurul lui Tudor Vornicu, am încercat iar”, povestea Marioara Murărescu într-un interviu acordat revistei interne a TVR, în momentul în care „Tezaur folcloric” împlinea 25 de ani.

În 1988, a organizat primul concert „Tezaur folcloric”, la Sala Radio, iar, în 1990, primul concert de colinde la Sala Mare a Palatului din București. În 1991, apărea primul disc „Tezaur folcloric”, editat în colaborare cu casa de discuri Electrecord, iar în 2000, primele casete audio și primul CD cuprinzând materiale originale interpretate în timp pentru „Tezaur folcloric”.

În 1998, a început concursul „Moștenitorii”. „În timpul preselecțiilor pentru concurs, care presupunea o anumită limită de vârstă, am fost abordată de cei micuți: «Vrem și noi să cântăm în Tezaur». Zis și făcut. Le-am dat acest drept și așa au apărut «Mugurii de tezaur»”, spunea Marioara Murărescu.

„Cu ani în urmă, și copiii așteptau la televizor «emisiunea cu calul» din genericul nostru. Acel cal alb va rămâne într-adevăr peste timp în sufletul generațiilor de telespectatori. Poate din grabă și din dorința de a ieși în lume cu o emisiune de folclor pe spațiu fix, preocupată de conținut, invitați și tematică, am uitat atunci cu totul că trebuie un generic. Octavian Iordăchescu, care coordona împreună cu Dumitru Moroșanu producțiile noastre, mi-a atras atenția: «Unde ai mai pomenit, domnișoară, emisiune fără generic?». Am intrat în pământ și de acolo, din pământ, din iarbă verde, am alăturat o melodie din repertoriul celebrului Dumitru Fărcaș și o imagine superbă, o călăreață din Munții Mehedințiului, care venea și se pierdea în zare”, a spus Marioara Murărescu.

Marioara Murărescu și programele realizate de ea au obținut numeroase distincții, precum: Premiul pentru cea mai reușită prezentare a unui obicei tradițional la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune „Curcubeul de aur” (Moscova, 1980); Diplomă la Festivalul minoritățilot naționale din Ungaria, Bekescsaba, 1984; Premiul pentru cel mai bun film folcloric dedicat tineretului, la Festivalul Internațional al filmelor de televiziune „Curcubeul de aur” (Moscova, 1988); Premiul „Mihail Jora” acordat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor pentru 10 ani de „Tezaur folcloric” (1992); Diploma de Excelență pentru inițierea concursului „Moștenitorii”, din partea Fundației Ethnos; Premiul de Excelență pentru activitatea desfășurată în sprijinul folclorului primit în 2002, de la Ministerul de Interne; Ordinul Național de Merit în Grad de Cavaler, oferit de președintele României Ion Iliescu (2003); Diplomă de Excelență pentru promovarea valorilor culturii și susținerea demersurilor culturale ale Muzeului național al satului Dimitrie Gusti (2005); Premiul VIP pentru 25 de ani de „Tezaur folcloric” (2007). În 2009 președintele Traian Băsescu i-a acordat Ordinul „Steaua României” în Grad de Cavaler.

„Emisiunea de televiziune este o muncă de echipă. Toată viața m-am străduit să câștig oamenii și am avut norocul să lucrez cu profesioniști. Este foarte important să păstrăm acest dialog al generațiilor, dintre marii interpreți și tinerii care abia acum își formează cultura muzicală. Dacă pe tineri nu-i apropiem de lumea aceasta a folclorului, suntem pierduți”, aprecia Marioara Murărescu, o luptătoare recunoscută pentru păstrarea valorilor tradiționale românești.

Marioara Murărescu a absolvit, în 1972, Academia de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București, Facultatea de Compoziție și muzicologie, ca șef de promoție. Încă din facultate a început munca de cercetare în domeniul folclorului. În perioada 1970-1972, ca studentă, a lucrat cu profesoara Emilia Comișel, la Cercul de folclor al Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu”. La 1 august 1972 a fost angajată ca redactor la Radiodifuziunea Română. Între 1972 și 1973 a realizat primele emisiuni de radio dedicate unor personalități, cercetători și interpreți de folclor. Din 1977 a început să realizeze diverse emisiuni folclorice la TVR.

Realizatoarea de televiziune Marioara Murărescu a încetat din viață în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, potrivit postului de televiziune public.

Potrivit unor surse apropiate familiei, Marioara Murărescu a murit la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Cea mai fierbinte lună aprilie din istorie. „În ce moment declarăm că am pierdut lupta?”