Corlățean, pentru Gândul: Kievul a solicitat Comisei de la Veneția să se pronunțe în privința legalității referendumului din Crimeea

Corlățean, pentru Gândul: Kievul a solicitat Comisei de la Veneția să se pronunțe în privința legalității referendumului din Crimeea
Publicat: 11/03/2014, 10:25
Actualizat: 20/03/2019, 15:53

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a declarat, pentru gândul, la Kiev, că a fost informat astăzi de noii lideri ucraineni că au solicitat Comisei de la Veneția, prin intermediul Consiliul Europei, să emită o opinie privind caracterul legal al unui eventual referendum de secesiune în Crimeea.

„Autoritățile ucrainene m-au informat astăzi că au solicitat prin Consiliul Europei Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra acestui așa-zis referendum”, a declarat ministrul corespondentului gândul-Mediafax.

Informația i-a a fost confirmată astăzi ministrului Corlățean și de către secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, precum și de ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, țară care prezidează Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.

„De altfel, în marja vizitei de la Kiev, am avut prilejul să discut cu secretarul general al Consiliului Europei și cu președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, cu ministrul de Externe austriac, care mi-au confirmat faptul că se va solicita Comisiei de la Veneția exprimarea foarte rapidă a unui punct de vedere, dat fiind că experții Comisiei de la Veneția beneficiază de o apreciere fără contestație la nivel european și au expertiza necesară să se pronunțe pe acest tip de exercițiu”, a povestit șeful diplomației române.

Întrebat ce fel de discuții a avut cu președintele interimar, Aleksandr Turcinov, Corlățean a precizat că există „o preocupare serioasă” la Kiev față de planurile de referenum în Crimeea, evitând însă să spună dacă există semnale la nivel diplomatic că pregătirile pentru acest referendum chiar au început.

„Poziția este foarte clară: este ilegal, este neconstituțional și nu are niciun fel de bază pentru a fi organizat. Probabil că acest așa-zis referendum va fi organizat chiar în condiții de improvizație”, a mai spus șeful diplomației române.

Atât la Kiev, cât și în comunitatea europeană și transatlantică, planul de referendum, a adăugat ministru, este „văzut și ca o provocare, care ar putea să genereze o reacție ceva mi largă în alte regiuni”.

„Este extrem de important faptul că există o poziție clară internațională de nerecunoaștere a legitimității, de afirmare a caracterului neconstituțional, deci în consecință de nerecunoaștere a unor eventuale concluzii în care ar spune ‘Crimeea ia o altă direcție, spre Moscova””, a punctat Corlățean, care susține că nu există nicio ambiguitate în acest sens în Constituția Ucrainei, care acordă dreptul Crimeii să organizeze referendumuri, însă nu menționează explicit dacă regiunea autonomă are autoritate și în chestiuni care țin de teritoriul național.

„Opinia este larg împărtășită că nu există un fundament constituțional pentru organizarea legitimă a unui astfel de referendum”, a mai punctat ministrul Titus Corlățean, în interviul acordat corespondentului gândul-Mediafax, la finalul vizitei oficiale la Kiev.

Se așteaptă ca pronunțarea Comisiei de la Veneția să vină în zilele următoare, înaintea referendumului din Crimeea, anunțat pe 16 martie.

Peninsula ucraineană Crimeea este controlată de la sfârșitul lui februarie de forțe ruse care și-au consolidat zi după zi poziția.

Parlamentul prorus al Crimeei a prevăzut organizarea la 16 martie a unui referendum, considerat ilegal de către Kiev, privind o alipire a peninsulei la Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ