Corlățean, pentru Gândul: Kievul a solicitat Comisei de la Veneția să se pronunțe în privința legalității referendumului din Crimeea

Corlățean, pentru Gândul: Kievul a solicitat Comisei de la Veneția să se pronunțe în privința legalității referendumului din Crimeea
Publicat: 11/03/2014, 10:25
Actualizat: 20/03/2019, 15:53

Ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a declarat, pentru gândul, la Kiev, că a fost informat astăzi de noii lideri ucraineni că au solicitat Comisei de la Veneția, prin intermediul Consiliul Europei, să emită o opinie privind caracterul legal al unui eventual referendum de secesiune în Crimeea.

„Autoritățile ucrainene m-au informat astăzi că au solicitat prin Consiliul Europei Comisiei de la Veneția să se pronunțe asupra acestui așa-zis referendum”, a declarat ministrul corespondentului gândul-Mediafax.

Informația i-a a fost confirmată astăzi ministrului Corlățean și de către secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, precum și de ministrul de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, țară care prezidează Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei.

„De altfel, în marja vizitei de la Kiev, am avut prilejul să discut cu secretarul general al Consiliului Europei și cu președinția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, cu ministrul de Externe austriac, care mi-au confirmat faptul că se va solicita Comisiei de la Veneția exprimarea foarte rapidă a unui punct de vedere, dat fiind că experții Comisiei de la Veneția beneficiază de o apreciere fără contestație la nivel european și au expertiza necesară să se pronunțe pe acest tip de exercițiu”, a povestit șeful diplomației române.

Întrebat ce fel de discuții a avut cu președintele interimar, Aleksandr Turcinov, Corlățean a precizat că există „o preocupare serioasă” la Kiev față de planurile de referenum în Crimeea, evitând însă să spună dacă există semnale la nivel diplomatic că pregătirile pentru acest referendum chiar au început.

„Poziția este foarte clară: este ilegal, este neconstituțional și nu are niciun fel de bază pentru a fi organizat. Probabil că acest așa-zis referendum va fi organizat chiar în condiții de improvizație”, a mai spus șeful diplomației române.

Atât la Kiev, cât și în comunitatea europeană și transatlantică, planul de referendum, a adăugat ministru, este „văzut și ca o provocare, care ar putea să genereze o reacție ceva mi largă în alte regiuni”.

„Este extrem de important faptul că există o poziție clară internațională de nerecunoaștere a legitimității, de afirmare a caracterului neconstituțional, deci în consecință de nerecunoaștere a unor eventuale concluzii în care ar spune ‘Crimeea ia o altă direcție, spre Moscova””, a punctat Corlățean, care susține că nu există nicio ambiguitate în acest sens în Constituția Ucrainei, care acordă dreptul Crimeii să organizeze referendumuri, însă nu menționează explicit dacă regiunea autonomă are autoritate și în chestiuni care țin de teritoriul național.

„Opinia este larg împărtășită că nu există un fundament constituțional pentru organizarea legitimă a unui astfel de referendum”, a mai punctat ministrul Titus Corlățean, în interviul acordat corespondentului gândul-Mediafax, la finalul vizitei oficiale la Kiev.

Se așteaptă ca pronunțarea Comisiei de la Veneția să vină în zilele următoare, înaintea referendumului din Crimeea, anunțat pe 16 martie.

Peninsula ucraineană Crimeea este controlată de la sfârșitul lui februarie de forțe ruse care și-au consolidat zi după zi poziția.

Parlamentul prorus al Crimeei a prevăzut organizarea la 16 martie a unui referendum, considerat ilegal de către Kiev, privind o alipire a peninsulei la Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului