Anunțul NASA despre ”planeta X”, despre care se spunea că ar exista în Sistemul nostru solar

Anunțul NASA despre ''planeta X'', despre care se spunea că ar exista în Sistemul nostru solar
Publicat: 16/03/2014, 16:01
Actualizat: 29/07/2014, 20:01

Acest studiu nu a descoperit nici ipotetica soră geamănă a Soarelui, steaua Nemesis, despre care se credea că era situată în apropiere de Sistemul Solar. Potrivit anumitor ipoteze, Nemesis ar fi putut să modifice, periodic, traiectoriile cometelor și ale asteroizilor.

„Probabil nu există nicio planetă mare gazoasă și nicio stea, însoțitoare a Soarelui, în zona îndepărtată a Sistemului Solar”, a declarat Kevin Luhman, astronom la Universitatea Pennsylvania, coordonatorul acestui studiu realizat cu telescopul spațial WISE, ale cărui rezultate au fost publicate în Astrophysical Journal.

Datele recoltate de WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer) de pe bolta cerească nu au detectat niciun corp ceresc mai mare decât Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar, până la 3.887 miliarde de kilometri de Soare, o zonă în care ar fi putut să „se ascundă” planeta X.

Potrivit mai multor teorii, această planetă ar avea o masă de până la patru ori mai mare decât aceea a lui Jupiter și s-ar afla într-o zonă îndepărtată a Sistemului Solar, la circa 1,484 kilometri de Soare, adică la o distanță de 10.000 de ori mai mare decât distanța dintre Terra și Soare (149,5 milioane kilometri).

Zvonurile despre originea planetei X datează din 1781, odată cu descoperirea lui Uranus, care, timp de peste un secol și jumătate i-a uimit pe astronomi, din cauza variațiilor de viteză a orbitei sale, care păreau incompatibile cu legile gravitației formulate de Isaac Newton.

Astronomii au ajuns, atunci, la concluzia că acele neregularități s-ar putea explica dacă o altă planetă necunoscută ar exercita asupra ei o anumită forță gravitațională.

Urmărirea acestei misterioase planete X, bazată pe calcule, a dus la descoperirea în 1846 a planetei Neptun. Însă masa estimată a acesteia nu putea să explice deviația de pe traiectoria lui Uranus. Acest fapt i-a determinat pe astronomi să continue să caute planeta X. În locul ei, au descoperit-o pe Pluto, în 1930.

Însă această planetă pitică nu putea nici ea să provoace neregularitățile orbitei lui Uranus.

În cele din urmă, în anii 1990, cercetătorii au ajuns la concluzia că neregularitățile constatate în orbita lui Uranus proveneau dintr-o ușoară supraestimare a masei planetei Neptun.

Nici această descoperire nu a pus însă capăt mitului planetei X în acea regiune a Sistemului Solar în care se află multe fragmente de corpuri spațiale, precum asteroizi și comete.

Astfel, potrivit lui Kevin Luhman, „nu este exclus” ca o planetă mai mică să se afle totuși în acea zonă, dacă se află pe direcția unei stele strălucitoare care „orbește” telescopul. Totuși, „există doar o șansă dintr-o sută” pentru ca acest lucru să se întâmple, a spus același cercetător.

În ceea ce privește steaua Nemesis, astronomii au avansat posibilitatea existenței acestei stele în anii 1980. Această stea, apropiindu-se de Soare, ar modifica orbitele cometelor și asteroizilor care ar veni și s-ar prăbuși, din acest motiv, pe Terra, din când în când.

Aceste coliziuni ar fi declanșat cele cinci mari extincții din ultimii 540 de milioane de ani de pe Terra, ultima fiind aceea a dinozaurilor, în urmă cu 65 milioane de ani.

„Astfel, de-a lungul anilor, diverse observații au sugerat faptul că ar putea exista ceva în acea regiune a Sistemului Solar”, a spus Kevin Luhman, însă telescopul WISE nu a descoperit nimic concludent.

Deși monitorizarea făcută pentru a descoperi planeta X și steaua Nemesis a îngropat aceste teorii, ea a dus în același timp la descoperirea unui număr de 3.525 de stele și pitice brune (corpuri cerești ale căror mase sunt cuprinse între aceea a unei stele și a unei planete uriașe) la mai puțin de 500 de ani-lumină de Soare (1 an-lumină echivalează cu 9.461 miliarde de kilometri).

„Sisteme stelare care se ascundeau chiar sub ochii noștri, în imediata vecinătate a Sistemului Solar, au țâșnit pur și simplu din datele adunate de WISE”, a declarat Ned Wright, astronom la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), care a contribuit la acest studiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
S-a aflat! Motivul BOMBĂ pentru care Dan Negru a plecat de la Antena 1! Florin...
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
"Dumnezeu să te ierte, înger frumos". Moni a fost condusă spre moarte de iubitul său,...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Ea este Monica, tânăra decedată în accidentul din Timiș. Fata și iubitul ei se îndreptau...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Uniunea Europeană critică EBU pentru modul în care a organizat Eurovision 2024: un cadou pentru...
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Ungurii, la ani lumină de România. Planul Ungariei devine realitate
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital: Sunt viu
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers
×