PLANUL de 25 de milioane de euro al șefului liberal al CJ Ilfov: parcul Mini România cu „telegondola lui Pinalti și Udrea”. „Sunt optimist. Dacă vrei ceva, primul lucru este să visezi”

PLANUL de 25 de milioane de euro al șefului liberal al CJ Ilfov: parcul Mini România cu „telegondola lui Pinalti și Udrea. „Sunt optimist. Dacă vrei ceva, primul lucru este să visezi
Strategie dezvoltare Ilfov Marian Petrache
Publicat: 28/03/2014, 20:38
Actualizat: 30/07/2014, 16:28

„Plecăm de la faptul că avem două milioane de oameni care vor să iasă. Sunt optimist, că dacă n-aș fi….În viață, dacă vrei să obții ceva, primul lucru este să visezi”. Cu acest gând începe președintele Consiliului Județean Ilfov să-și prezinte planul pentru a dezvolta județul, mai ales din punct de vedere turistic.

Marian Petrache visează la trasee pentru bicicliști, la centre de agrement, la grătare, dușuri și terenuri de minifotbal la Cernica, la un centru intermodal la Moara Vlăsiei și chiar la un parc-tematic, reprezentativ pentru județele, „Mini România”. Pentru toate aceste proiecte, Petrache ia în calcul fondurile europene.

Consiliul Județean a postat pe site-ul instituției strategia de dezvoltare „Orizont 2020″. Optimistă în teorie, însă mai greu de pus în practică. Lipsa de bani și de susținere a primarilor din județ îi mai taie însă din entuziasm președintelui de CJ, Marian Petrache, care vrea să transforme Ilfovul într-un mic Lazio.

„Plecând de la experiența pe care am avut-o în 2005, când am fost într-o regiune similară cu a noastră, în Lazio, care are Roma în mijlocul regiunii, așa cum e și București. Și băieții ăștia de acolo, primarii, au mers la UE cu proiectul și au luat banii pentru refacerea drumurilor, bisericilor, a căminelor culturale și a altor obiective care pot fi de interes. Luăm model de la Lazio”, spune Petrache, contactat de gândul.

„Avem un mare atu”, accentuează el. Faptul că Bucureștiul este în mijlocul regiunii face ca județul Ilfov să aibă un potențial foarte mare. „D-aia Dumnezeu ne-a pus aici unde ne-a pus”. Pentru turiștii străini care vin „să facă business în Capitală”, pentru bucureștenii care vor „să mănânce și să se distreze”, comunele din jurul Bucureștiului pot fi soluția.

Palatul Brâncovenesc, Palatul Snagov, Palatul de la Buftea, mănăstirea unde ar fi îngropat Vlad Țepeș, toate aceste lucruri sunt puncte de atracție, pe unde ar putea fi plimbați turiștii, în circuite organizate. Dacă mai pui și vreo două piste de bicicliști, treaba ar fi pe jumătate făcută.

Mai mult, președintele CJ Ilfov are soluții și pentru zona Pantelimon-Cernica. „E acolo o zonă de islaz neamenajat. Acolo trebuie să dezvoltăm o zonă de agrement în care să existe grătare, dușuri, niște terenuri de tenis, de minifotbal, ca oamenii să se simtă bine și să plătească o sumă modică pentru ce mai consumă el pe acolo și să ne purtăm civilizat”, își imaginează el cum va arăta zona.

Nici laserul de la Măgurele nu trebuie uitat. „Dacă nu-l fructificăm, înseamnă că suntem fraieri!”, atenționează el. Așa că a găsit rezolvarea: două parcuri, unul științific, altul tehnologic.

Parcul Mini-România, inspirat de la Bruxelles

Și viziunea lui nu se oprește aici. După Lazio, inspirația vine și de la Bruxelles, că tot vin europarlamentarele. În strategia de dezvoltare a județului Ilfov pentru 2014-2020 este cuprins și „Parcul Mini România”. „Numai” 25 de milioane de euro ar costa, având prioritate medie. Dar ce este acest parc Mini România?

sursă foto: minieurope.com

„Știți, în Bruxelles, este parcul acela cu multă verdeață în care sunt reprezentate prin ceva statele membre din UE”, ne indică Petrache. „Și așa putem face și noi, un parc cu județele din România, ce are tradițional și de ce e reprezentat fiecare județ din România, totul într-un parc. Un centru de atracție, e ceva frumos”, își laudă edilul ideea.

„Și cum ar arăta la noi?”, îl provocăm. „Pff…m-ați luat pe nepregătite, nu știu să vă zic acuma”, se fâstâcește Petrache. În scurt timp însă, vine și cu exemple: „Opera din Iași, pentru mine e reprezentativ. Pentru Neamț, telegondola lui Pinalti și-a lu` Elena Udrea. Fiecare județ are ceva reprezentantiv, măcar mă uit pe stema lui și văd ce îl reprezintă”.

sursă foto: minieurope.com

„N-am avut un feedback pozitiv, și nici nu mă miră”

„Știți de ce nu merge? Pentru că în Ilfov o să constatați lucruri antagonice. Aici sunt niște anomalii”, a răbufnit șeful din Ilfov. Spune că îl nemulțumesc discrepanțele dintre comune, diferențele mari dintre bugetele fiecărei primării și, automat, potențialul respectivei comune.

De exemplu, spune el, primăria Otopeni își permite să cheltuiască pe an cu fiecare locuitor câte 75.000 de lei, în timp ce primăria Dascălu doar 5.000 de lei. „De vreo 25 de ori mai puțin!”, punctează el. Ori, acolo unde sunt mai mulți bani, sunt și mai multe oportunități pentru locuitori: cluburi de pictură, de șah, de sport.

„Atunci îmi pun o întrebare firească, un copil din Otopeni, pentru că s-a născut acolo și poate să participe la cluburi, își alege, se poate dezvolta ca ființă umană, iar ăla de la Dascălu, săracul, nici nu are o grădiniță cu program prelungit, ce face?”, se revoltă Petrache.

Pe lângă aceste „anomalii”, nici primarii nu-l ajută foarte mult. „Noi, președinții de CJ, trebuie să ținem cont de proiectele lor, care vin în contradicție cu strategia-cadru”, se plânge el.

Din acest motiv, Marian Petrache spune că i-a chemat pe toți la o dezbatere, și pe primari, și pe consilieri, și pe reprezentanții firmelor din București și Ilfov. „N-am avut un feedback pozitiv și nici nu mă miră. Clasa politică a dezamăgit pe toată lumea, mă așteptam la o aplecare din partea administrației publice locale”, a adăugat edilul.

Chiar și așa, Petrache rămâne optimist. „Primul lucru în viață dacă vrei să obții ceva este să visezi, să visezi că poți să faci ceva. După ce ai încrederea în tine că poți visa, atunci pui pe hârtie și vezi ce îți trebuie. Strategia o avem, ne mai trebuie banii și ăia vor veni din fonduri europene. Aștept înțelepciunea primarilor, sper să ajung la ea. Cred în realizarea acestor proiecte în următorii ani cam 60-70%, timpul va confirma”, și-a învățat președintele CJ Ilfov colegii.

Strategia „Orizont 2020″, varianta din 2014

Încă de la începutul descrierii proiectului, postat pe pagina Consiliului Județean, Ilfovul se anunță a fi parte din categoria celor mai dezvoltate regiuni din Uniunea Europeană, asta datorită fondurilor structurale. Astfel, banii europeni se anunță a fi folosiți pentru diverse proiecte pentru creșterea competitivității economice, pentru infrastructură și pentru turism, dar și pentru proiecte de eficiență energetică și energii regenerabile.

În acest fel, CJ Ilfov promite, în scris, că se va ocupa de creșterea atractivității județului, de atragerea investitorilor și de organizarea vizitelor de lucru și schimburile de experiență.

Un alt punct de interes pentru următorii șase ani este și dezvoltarea turistică. În acest sens, strategii de la CJ Ilfov s-au gândit la conceperea și marcarea unor trasee turistice, la amenajarea unor situri naturale, la reabilitarea monumentelor culturale și la crearea unui parc „Mini-România”.

În ce privește costurile, CJ Ilfov estimează că pentru promovarea serviciilor turistice și de agrement ar avea nevoie de 100.000 de euro, pentru amenajarea siturilor naturale, două milioane de euro, pentru reabilitarea siturilor de patrimoniu 10 milioane de euro, iar pentru parcul Mini-România aproximativ 25 de milioane de euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
A devenit ILEGAL. Nu mai poți urmări la TV. S-a votat lege marți, 30 aprilie
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb